olomouc.eu (Olomouc)
Z regionů  |  14.09.2020 00:00:00

V Olomouci zazní koncerty Podzimního festivalu duchovní hudby

V Olomouci zazní koncerty Podzimního festivalu duchovní hudby

14. září 2020 (po)

Historicky cenné a akusticky pozoruhodné prostory budou v Olomouci i letos patřit Podzimnímu festivalu duchovní hudby. Návštěvníci jsou na koncerty zváni do reprezentativního sálu olomouckého arcibiskupství a do tří velkolepých dominant města, chrámu sv. Mořice, dómu sv. Václava a do chrámu Panny Marie Sněžné.

„Letošní ročník Podzimního festivalu duchovní hudby se koná přes všechny problémy způsobené celosvětovou pandemií ve stejném rozsahu i kvalitě jako ročníky předešlé,“ uvádí za organizátory festivalu Dobromila Hamplová.

Festival zahajuje koncertem v neděli 20. září v dómu sv. Václava, kde italský dirigent Paolo Gatto provede celovečerní dílo Giachina Rossiniho: Petite Messe Solennelle. Koncert, který následuje v programu festivalu, je stylovým kontrastem vůči koncertu úvodnímu. V pondělí 28. září na svátek sv. Václava se v reprezentativních prostorách olomouckého arcibiskupství představí komorní smyčcové těleso Pražští komorní sólisté se svým vedoucím houslistou Janem Mráčkem. Koncert uvede mistrovská instrumentální díla 20. století (Suk, Šostakovič), mezi kterými dominuje skladba anglického skladatele Ralfa Vaughana Williamse.

Stylovým kontrastem vůči koncertu úvodnímu je koncert v pondělí 28. září na svátek sv. Václava na olomouckém arcibiskupství , který uvede mistrovská instrumentální díla 20. století, mezi kterými dominuje skladba pro sólový hoboj a orchestr anglického skladatele Ralfa Vaughana Williamse. Dirigentské mistrovství zakladatele a dlouhodobého dramaturga festivalu Stanislava Macury připomene festival ve čtvrtek 1. října v Arcidiecézním muzeu představením filmového záznamu koncertu z roku 2001, při kterém zazněla monumentální skladba Benjamina Brittena: Válečné requiem pro sóla, smíšený sbor, chlapecký sbor, dva orchestry a varhany.

Dramaturgie se snaží pravidelně přinášet i skladby minulosti, které nejsou často zařazovány do programu domácích těles. Příkladem je v letošním roce mše Charlese Gounoda: Messe solennelle en l’honeur de Sainte-Cécile. Skladba zazní v dómu sv. Václava v sobotu 3. října v interpretaci Moravské filharmonie Olomouc za řízení Jaromíra M. Krygela.

Jedním z vrcholů letošního ročníku festivalu bude uvedení Mariánských nešpor Claudia Monteverdiho z roku 1610 v interpretaci Ensemble Inégal s dirigentem Adamem Viktorou v chrámu P. M. Sněžné v sobotu 10. října. Festival se dlouhodobě snaží uvádět koncerty sborové hudby. Letos se představí v sobotu 17. října v chrámu sv. Mořice Koncertní sbor a Mužský komorní sbor Permoník.

V tradici festivalu bude závěr patřit rozsáhlému oratornímu dílu a to Stabat Mater Antonína Dvořáka, které zazní v sobotu 24. října v chrámu P. M. Sněžné. Náročných sólových partů se ujal kvartet skvělých interpretů, kteří na festivalu vystupují téměř tradičně a to Lucie Vagenknechotvá / soprán, Jana Sýkorová / alt, Tomáš Černý / tenor a Martin Gurbal / bas. Vystoupí společně s Českým filharmonickým sborem Brno a Symfonickým orchestrem Slovenského rozhlasu pod taktovkou světově proslulého dirigenta Petra Altrichtera.

Fotografie:

| Poslední úprava: 14. září 2020 (po)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688