Ing. Petr Golka (Ronda Invest)
Okénko investora  |  09.09.2020 15:25:18

Proč mají Češi nejméně dostupné bydlení ze 16 evropských zemí?





 

Na průměrný byt o rozloze 70 m2 musíme pracovat třikrát déle než Portugalci nebo Belgičané

Společnost Deloitte v červenci publikovala tzv. Property Index – jedná se již o 9. ročník statistické studie, která se věnuje vývoji rezidenčního trhu nemovitostí ve vybraných převážně evropských zemích. Jednou ze sledovaných statistik je i dostupnost vlastního bydlení. Aby bylo možné dostupnost vlastního bydlení napříč sledovanými zeměmi srovnat, využívá se ukazatel počtu průměrných ročních příjmů, které jsou zapotřebí ke koupi průměrného bytu o obytné ploše 70 m2. Česká republika se v tomto žebříčku již počtvrté za sebou umístila na nelichotivé první příčce. To znamená, že v rámci 17 srovnávaných zemí, z nichž je 16 evropských a 13 členem Evropské unie, je u nás již od roku 2016 nejméně dostupné bydlení.

Češi k pořízení bytu o výměře 70 m2 potřebují 11,4 násobek ročního příjmu, což znamená, že na něj vydělávají téměř třikrát déle, než obyvatelé Portugalska a Belgie, kde jim na pořízení stejného bytu postačuje pouze 4,0 resp. 4,1 násobek ročního příjmu.

 

Dostupnost vlastního bydlení - vyjádřená v násobcích průměrných hrubých ročních příjmů, které jsou zapotřebí ke koupi bytu o obytné ploše 70 m2 

Zdroj: Deloitte – Property Index, 07/2020

 

Zdlouhavé povolovací procesy, rostoucí inflace a levné hypotéky

Důvodů, proč mají Češi nejméně dostupné bydlení z celé sedmnáctky srovnávaných zemí, je hned několik. K těm nejvýznamnějším patří pomalý povolovací proces, který způsobuje, že na trh se dostává jen omezené množství bytů a rodinných domů, které nedokáže uspokojit poptávku. Dalšími faktory jsou nárůst inflace, kdy rostoucí ceny stavebních materiálů a prací se samozřejmě promítají v rostoucích cenách nemovitostí. V neposlední řadě jsou to relativně nízké úrokové sazby, které způsobují, že domácnosti si mohou na pořízení vlastního bydlení výhodně půjčit. V důsledku těchto a dalších faktorů ceny rezidenčních nemovitostí v posledních letech výrazně rostly, a to bohužel rychleji než příjmy obyvatel, čímž docházelo ke zhoršování dostupnosti bydlení.

 

Ceny bytů rostou i nadále

Ceny nových i starších bytů navzdory stávající situaci okolo COVID-19 i nadále rostou. Metr čtvereční v pražské novostavbě se ve druhém čtvrtletí letošního roku v průměru prodával za 108 261 Kč, což představuje meziroční nárůst o více než 6 %. Metr čtvereční staršího bytu v Praze se ve druhém kvartále letošního roku prodával v průměru za 101 663 Kč, přičemž před rokem se tato cena pohybovala ještě pod hranicí 90 tisíc Kč. Došlo tak k meziročnímu nárůstu o více než 13 %. Ceny nemovitostí rostou i v regionech mimo Prahu – v meziročním srovnání se jedná o nárůst okolo 7 %. 


Průměrná cena nových a starších bytů v Praze

Zdroj: Trigema, Skanska Reality a Central Group

V posledních týdnech úrokové sazby hypotečních úvěrů u většiny bank dále poklesly, což se v červnu i červenci pozitivně projevilo na počtu i objemu poskytnutých hypoték (7621 ks v červnu a 7867 ks v červenci) a banky tak zažívají rekordní léto. V následujících týdnech mohou hypotéky i nadále nepatrně zlevňovat, což může společně s faktem, že nedochází k výraznějšímu zhoršení finanční situace domácností, v následujících měsících opětovně podpořit poptávku po nemovitostech.

Rezidenční nemovitosti i nadále zůstávají atraktivní příležitostí pro české i zahraniční investory jakožto významný uchovatel hodnoty. Z pohledu drobného investora však může být omezující potřeba relativně vysokého vstupního kapitálu a nedostatek znalosti realitního trhu. Z tohoto pohledu mohou být vhodnou alternativou investice do aktiv zajištěných nemovitostmi. 

Ing. Petr Golka

Petr Golka je analytikem a odborným poradcem společnosti RONDA INVEST. Vystudoval obor bankovnictví na Obchodně podnikatelské fakultě Slezské univerzity v Karviné, během studia absolvoval výměnný pobyt v rámci programu Erasmus na Karelia University of Applied Sciences ve Finsku. Petr má 14 letou praxi v bankovnictví a financích se zaměřením na risk management a produktový management.



RONDA INVEST

RONDA INVEST a.s. je českou P2B platformou, která se na jednu stranu zaměřuje na poskytování úvěrů zajištěných nemovitostmi pro malé a střední podnikatele v Česku a na Slovensku, a na straně druhé nabízí možnost firmám i lidem do těchto úvěrů investovat. Každý úvěr k investici je zajištěn bonitní nemovitostí se zástavním právem a notářským zápisem se svolením k vykonatelnosti. Výše poskytovaných úvěrů nepřesahuje 70 % hodnoty dané nemovitosti. Výnosy dostávají investoři každý měsíc na účet a neplatí žádné vstupní ani pravidelné poplatky.

Za společností stojí podnikatelská skupina Alphaduct, a.s. podnikatele Vladimíra Komára, kam patří mimo jiné značky Dermacol, Axigon, Krondorf a 15% podíl akcií patří podnikateli Gabrielu Kovácsovi, majiteli společností Citfin – Finanční trhy, a.s. a Citfin, spořitelní družstvo.

Investoři mají možnost investovat online s výnosem až 6 % ročně na stránkách: https://www.rondainvest.cz/investovani

Více na https://www.rondainvest.cz.

18.09. 17:13  Levně už bylo (ofo)
09.09. 17:15  Levně už bylo (Jan Novák)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688