cap.cz (ČAP)
Pojištění  |  30.04.2020 23:37:48

Vývoj pojistného trhu 1. čtvrtletí 2020: Dopad pandemie COVID 19 na kvartální výsledky pojistného trhu

Celkové výsledky

Petr Jedlička, hlavní analytik České asociace pojišťoven, komentuje výsledky pojistného trhu za první tři měsíce roku 2020„Z údajů členských pojišťoven o hodnotách předepsaného pojistného za období od 1. 1. 2020 do 31. 3. 2020 vyplývá pokles hodnoty předepsaného pojistného v souhrnném odvětví zahrnující v rámci neživotního odvětví všechna ostatní odvětví mimo pojištění vozidel, majetku a odpovědnosti občanů i firem,“ a dále dodává: „V tomto segmentu, do kterého patří léčebné výlohy a další rizika cestovního pojištění, pojištění cizinců aj., došlo již k 31. 3. 2020 k poměrně významnému propadu pojistného o 5,9 %, přestože minulé ročníky jsme sledovali průměrný růst o 6,7 %. Hodnota pojistného za tato odvětví dosahuje za 1. Q 2020 částky 2,696 mld. , přestože o rok dříve se jednalo o 2,865 mld. .“

Propad pojistného v ostatních odvětvích neživotního pojištění (mimo pojištění vozidel, majetku, odpovědnosti občanů i firem) ilustruje následující graf:    

 


 Výsledky dalších odvětví

V ostatních odvětvích nedošlo zatím k bezprostřednímu dopadu na pojistný trh, neboť pojistné produkty bývají uzavírány zejména u životního pojištění dlouhodobě, a to i na desítky let. Petr Jedlička upozorňuje: „Reakcí na aktuální situaci by rozhodně nemělo být rušení pojistných smluv, což vede ke ztrátě krytí rizik do budoucna bez možnosti finanční stabilizace pomocí pojištění, jestliže pojistné krytí by v budoucnu chybělo.“

„Jako celek pojistný trh zatím roste o 5,6 %, když celkové předepsané pojistné dosáhlo úrovně 36,638 mld. . Z toho na životní pojištění připadá 11,721 mld. (s růstem vůči stejnému období roku 2019 o 2,7 %) a na neživotní pojištění 24,917 mld. (s růstem vůči 1. čtvrtletí roku 2019 o 7 %),“ komentuje dále výsledky pojistného trhu prvního čtvrtletí Petr Jedlička. 

V rámci životního pojištění je celkový růst tažený produkty s běžně placeným pojistným

(navýšení o 3 %), zatímco u jednorázově placeného pojistného trh dále klesá, konkrétně o 10 %.

U neživotního pojištění s výjimkou výše uvedených ostatních odvětví pokračuje růst pojistného v rozsahu 7,2 % (povinné ručení) až 10,4 % (retailové pojištění majetku a odpovědnosti).

Majetkové škody ovlivnila vichřice

Z majetkových škod pojistitelé řešili v prvním čtvrtletí o 16 % více škod zapříčiněných vichřicí, kdy se jednalo o 34 826 pojistných událostí za 907 mil. , přičemž za 1. čtvrtletí roku 2019 vzniklo z vichřice škod významně méně a jednalo se o 30 042 pojistných událostí v souhrnném finančním objemu 747 mil. . Objem škod z vichřice tak meziročně narostl dokonce o 21 %.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688