OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  04.01.2024 12:20:05

Prognóza vývoje globálního pojistného trhu 2024-2025

Renomovaný Swiss Re Institute (SRI) zveřejnil v edici Sigma č. 6/2023 prognózu vývoje globální ekonomiky a globálního pojistného trhu pro období 2024-2025. Tato studie má celkem 40 stran a je doplněna celou řadou přehledných tabulek a grafů. V tomto příspěvku bude prezentováno toliko exekutivní shrnutí.

Swiss Re Institute[1] předně očekává, že světové hospodářství v roce 2024 zpomalí, resp. jeho růst se sníží, jelikož potíže plynoucí ze zpřísňování měnové politiky zesílí a impulzy růstu, které se projevovaly v roce 2023, vymizí. Vypuknutí války na Středním východě zvyšuje nesporně rizika, pokud jde o prognózu ekonomického vývoje. Velké ekonomiky se podle SRI vyvíjejí rozdílně.

V USA pokračuje růst, zatímco Evropa stagnuje, přičemž v některých zemích lze již hovořit o recesi. Čína zase zápasí se strukturálními problémy vnitřního růstu. Proto SRI předpokládá, že reálný růst globálního hrubého domácího produktu v roce 2024 dosáhne výše 2,4 %. Teprve v roce 2025 by mělo dojít k „odskoku“ na 2,7 %, neboť se počítá s nižší inflací a nižšími úrokovými sazbami centrálních bank. Nicméně jak inflace, tak úrokové sazby zůstanou pravděpodobně na vyšší úrovni než se očekávalo dříve v této dekádě. Kromě toho SRI vychází z toho, že rizika (bez bližší specifikace) se vychýlí směrem vzhůru.

Pokud jde o inflaci, tak SRI prognózuje, že globální index spotřebitelských cen se v roce 2024 zmírní na 5,1 % a v roce 2025 na 3,4 %. Současně ale upozorňuje, že cenové tlaky budou volatilní. Pomalejší proces poklesu inflace ovšem zvyšuje náklady ekonomického výkonu, resp. celkové produkce, a riziko vleklé stagnace. Prudký nárůst výnosů z dlouhodobých státních obligací v USA na podzim 2023 signalizuje podle SRI trvalejší systémový posun, a proto také tento institut zvýšil odhady těchto výnosů. Strukturálně vyšší reálné úrokové sazby mohou v některých případech ukázat slabá místa v oblasti veřejného i soukromého zadlužení.

Dále SRI zdůrazňuje, že dominantní úlohu při tvorbě výhledu hraje nyní geopolitika/politika. Válka v Izraeli dodává nová nelineární rizika poklesu daná především možnými cenovými šoky v oblasti energií, což lze považovat za klíčový rizikový kanál pro globální hospodářství. V nepříznivém scénáři, kdy by se konflikt rozšířil a zasáhl hlavní regionální producenty ropy, SRI uvažuje, že globální inflace by se mohla zvýšit o 2,4procentních bodů nad její výše uvedenou prognózu.

Pokud jde o průmyslovou politiku, tak ta je nyní průbojnější, což má dlouhodobé implikace. Velké vládní iniciativy, jež mají povzbudit sektor polovodičů za účelem přispět k čisté energii, mohou strukturálně něco přidat k inflaci, rozpočtovým deficitům a úrokovým sazbám, pokud budou implementovány.

Pojišťovací průmysl je u takových projektů klíčovým partnerem. Z tohoto důvodu zde SRI vidí potenciál pro růst v podnikatelských pojištěních, a to konkrétně v pojištění odpovědnosti, pojištění majetku, technických pojištěních, pojištění úvěru a pojištění kauce. Závisí to na tom, jak se budou tyto iniciativy realizovat.

Pokles ekonomického růstu a zvýšená geopolitická nejistota tlumí výhled pro primární pojišťovací průmysl. SRI odhaduje celkový globální reálný růst pojistného v příštích dvou letech v průměru o 2,2 %, což je sice pod úrovní před pandemií (2018-2019: 2,8 %), ale více než průměr za posledních pět let (2018-2022: 1,6 %).

Velmi významné podle SRI je, že se obnovuje ziskovost a uzavírají se mezery v upisování, protože investiční výnosy rostou díky vyšším úrokovým sazbám. Současně se odhaduje, že si pojišťovnictví na hlavních trzích v období 2024-2025 nevydělá na náklady na kapitál. Takové události jako válka na Středním východě mohou poškodit kapitálovou pozici pojistitelů, a to přes inflaci a tržní volatilitu.

Neživotní pojištění je konfrontováno s dynamikou škod, kdy roste jejich četnost i závažnost, i když ekonomická inflace klesá. Tempo růstu škod v odpovědnostním pojištění znamená výzvu, co se týče pojistitelnosti těchto rizik. SRI odhaduje, že pojištěné škody z titulu přírodních katastrof by mohly v roce 2023 dosáhnout výše 100 mld. USD, tedy již čtvrtý rok po sobě a šestý od roku 2017 (očištěno o inflaci). Alespoň v roce 2024 by měly nadále panovat podmínky tvrdého trhu.

V neživotním pojištění (bez soukromého zdravotního pojištění) by se mohlo reálné globální pojistné zvýšit v roce 2023 o 3,4 %, což je více než se uvažuje v prognóze SRI pro období 2024-2025 (2,6 %). Odráží se v tom totiž významně přecenění rizik, obzvláště v těch segmentech, kde došlo k nárůstu škod.

Pokud jde o soukromé zdravotní pojištění, tak v roce 2023 by reálné globální pojistné mohlo klesnout o 0,6 %, ale v letech 2024-2025 by se měl obnovit růst (1,5 %).

V životním pojištění by se měla v období 2024-2025 zlepšit ziskovost. Jde o to, že vyšší úrokové sazby vedou k větší poptávce po produktech spořícího typu, pokračuje podpora hromadných anuitních transferů a investiční výnosy jsou vyšší. Reálné globální pojistné životního pojištění by mohlo v letech 2024-2025 v průměru vzrůst o 2,3 %, přičemž růst v roce 2023 SRI odhaduje na 1,5 %.


[1] SRI. Risks on the rise as headwinds blow stronger: global economic and insurance market outlook 2024?25. 21. 11. 2023. [online]. [citace 2023-12-04]. Dostupné z WWW: https://www.swissre.com/dam/jcr:dba3dccf-9483-4d42-acf6-3f654bd02898/2023-11-sri-sigma6-global-outlook-2023.pdf

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688