Patria (Patria Finance)
Investice  |  19.08.2020 15:18:48

Yardeni: Znovu boom dvacátých let?

V Perlách týdne byl zmíněn i známý investor a ekonom Ed Yardeni, podle kterého by se nyní mohl zopakovat boom dvacátých let minulého století. Sdělil to v rozhovoru pro CNBC a na svém blogu tuto tezi rozebírá detailněji. Začíná tím, že po první světové válce přišla epidemie španělské chřipky, která nakazila asi 50 milionů lidí. Yardeni tak míní, že současná situace je mnohem méně vážná. A dobrou zprávou je to, že po tehdejších špatných zprávách přišla „burácející dvacátá léta“.

Yardeni ve svém vyprávění pokračuje ještě vzdálenějším výletem do historie – do osmnáctého století, kdy se objevily „temné předpovědi Thomase Malthuse“. Šlo o prvního ekonoma, a „zrovna to byl pesimista“. Predikoval, že populace poroste rychleji než produkce potravin a výsledkem budou cykly hladomoru. Jak ale poukazuje Yardeni, „totálně se mýlil.“ Zemědělství totiž masivně těžilo z průmyslové revoluce a ukázalo se, že technologický pokrok je silnější než pesimisté a „řeší problém nedostatku zdrojů“.

Technologický pokrok stál i za zmíněným boomem dvacátých let, což Yardeni dokládá například následujícím: Asi polovina populace tehdy v USA žila ve městech, k čemuž vedla elektrifikace a budování vodovodní sítě. K dispozici tak bylo světlo bez emisí a čistá voda, odpadní systémy eliminovaly zápach, telefony umožnily kontakt se vzdálenými přáteli a příbuznými. K tomu se přidal Model T od Fordu a v roce 1920 fungovala ve všech amerických velkoměstech veřejná doprava.

Yardeni dál jmenuje meziměstské vlaky, veřejné osvětlení, rostoucí počet celonárodních firem jako Heinz či Coca Cola, boom restaurací a prodeje zboží přes katalogy - již v roce 1900 dostával Sears 100 000 objednávek denně. Přidal se penicilin nebo třeba buldozery, které se staly běžným strojem na staveništích.

Podle Yardeniho by nyní mohli skeptici narazit na objevy z oblasti biotechnologií, robotiky, automatizace, umělé inteligence a nanotechnologie. K tomu se přidávají elektromobily, rostoucí kapacity baterií, blockchain či kvantové počítače. Investor zmiňuje i stať ze své knihy Predicting the Markets: Ekonomie je o využívání technologií k tomu, aby vzrostl životní standard všech. Inovace jsou taženy zisky, které se mohou vydělat vyřešením problémů spojených s omezenými zdroji.

Yardeni dodává, že svobodné trhy rozdělují celkové přínosy inovací a „ekonomie je o vytváření a rozšiřování nadbytku, ne o rozšiřování nedostatku“. Za pozornost pak podle investora stojí, že investice technologických firem do IT, softwaru a výzkumu a vývoje dosáhly v posledním čtvrtletí rekordních 1,32 bilionu dolarů. „Dvacátá léta minulého století skončila prudkým růstem akciového trhu a pak nastal propad. V současných dvacátých letech možná pozorujeme období prudkého růstu..., jak říkal Mark Twain, historie se neopakuje, ale rýmuje se,“ uzavírá investor.

Zdroj: Blog Eda Yardeniho




Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St   9:24  Grilování guvernéra Fedu Powella Jan Berka (Roklen24)
St   8:49  Pohonné hmoty začínají zlevňovat. Bude trend pokračovat? Petr Lajsek (Purple Trading)
St   0:44  30. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o úterním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688