AKCENTA CZ (AKCENTA CZ)
Investice  |  07.08.2020 14:11:57

Vývoj na devizovém trhu ve 32. týdnu (3.8.-7.8.2020)

Klíčové události a ukazatele

CZ - Bankovní rada ČNB ponechala hlavní úrokovou sazbu na úrovni 0,25 %
CZ - Bilance zahraničního obchodu v červnu rekordně přebytková ve výši 34,1 mld. korun
EZ - Kompozitní index PMI v červenci finálně vzrostl na 54,9 z červnových 48,5 bodu
US - Kompozitní index PMI v červenci finálně vzrostl na 50,3 z červnových 47,9 bodu

Očekávané události a ukazatele v příštím týdnu

CZ - Index spotřebitelských cen (červenec)
DE - Index ekonomického sentimentu ZEW (srpen)
PL - Hrubý domácí produkt (2. čtvrtletí) - předběžný odhad
US - Index spotřebitelských cen (červenec)

Měnové kurzy (vývoj v tomto týdnu) a Predikce vývoje


Úrokové sazby


Vývoj EUR/CZK

  • Koruna vůči euru v první polovině týdne opatrně posilovala a ve čtvrtek ráno se pohybovala na úrovni 26,10 CZK/EUR. Během čtvrtku však koruna poměrně prudce oslabila a v pátek zkraje odpoledne se nacházela v blízkosti 26,30 CZK/EUR..
  • Čtvrteční zasedání bankovní rady České národní banky podle očekávání žádné zásadní změny v nastavení měnové politiky nepřineslo. Hlavní úroková sazba zůstala na úrovni 0,25 %. V nové makroekonomické prognóze, respektive na grafech prezentovaných na tiskové konferenci, ČNB pro letošek počítá se silnějším kurzem koruny a pomalejším zvolňováním inflace ke 2 %. Rovněž návrat ekonomiky na předkoronavirové úrovně bude pomalejší a lze ho podle ČNB očekávat až ke konci roku 2022. Pravděpodobnost úpravy sazeb do konce letošního roku je podle guvernéra J. Rusnoka malá. Jako rizika prognózy ČNB vedle průběhu pandemie Covid-19 uvedla kurz koruny či fiskální politiku. Explicitně však nezaznělo, že by ČNB současný silnější kurz koruny vadil. Otázkou silnější koruny by se podle mě ČNB mohla zabývat v případě jejího déletrvajícího posílení pod hladinu 26 CZK/EUR.
  • Začátek srpna byl rovněž bohatý na čerstvé statistiky z domácí ekonomiky. Červnová čísla z průmyslu a zahraničního obchodu potvrdila, že ekonomická aktivita v meziměsíčním srovnání dále zrychlila, avšak meziročně se stále nacházíme pod předkoronavirovými úrovněmi. Konkrétně v průmyslu v červnu produkce vzrostla oproti květnu o 13,4 %, avšak meziročně byl pokles stále dvouciferný, a to konkrétně o 11,9 % r/r. Velmi důležitou statistikou jsou kromě samotné produkce i nové průmyslové zakázky, které lze považovat za nejlepší indikátor budoucího vývoje průmyslu. Pozitivem je, že hodnota nových zakázek v červnu poklesla meziročně pouze o 3,4 % a konkrétně zahraniční zakázky poklesly jen o 0,1 %. Po dubnu a květnu, kdy byl patrný volný pád nových zakázek je údaj za červen poměrně nadějný. Výrazně oživily především zakázky u motorových vozidel a ostatních dopravních prostředků. Ještě více než samotné červnové číslo však bude důležitější, zda zotavování poptávky (nové zakázky), bude pokračovat i v nadcházejících měsících. Dále je nutné vzít v úvahu, že část červnových zakázek představuje odloženou poptávku z měsíců březen až květen. Pokud tak situaci v průmyslu hodnotíme v širším kontextu, tak druhá polovina letošního roku je stále s velkým otazníkem a to pozitivním signálům indexů podnikatelských nálad (PMI, Ifo, konjunkturální průzkum) navzdory. Pro vývoj zahraničního obchodu v posledních měsících platí z extrému do extrému. Po rekordně schodkové obchodní bilanci v dubnu (-24,8 mld. korun) byla v červnu obchodní bilance pro změnu rekordně přebytková (34,1 mld. korun). Vývoj v posledních měsících byl však natolik specifický, že lépe než se upínat na jednotlivá měsíční čísla, je nutné se soustředit na trend. V dalších měsících se bude situace v zahraničním obchodu dále stabilizovat, když pozitivně na obchodní bilanci bude působit obnova produkce v automobilovém sektoru..

Vývoj USD/CZK

  • Na měnovém páru koruny s americkým dolarem probíhalo v tomto týdnu obchodování v rozmezí 21,90 – 22,50 CZK/USD. Americký dolar zůstal i na začátku srpna pod silným prodejním tlakem, který pramení z kombinace faktorů – výrazně uvolněná měnová a fiskální politika i politické spory mezi demokraty a republikány v kontextu blížících se prezidentských voleb. Vývoj koruny vůči dolaru zůstává i nadále silně odvislý od obchodování na eurodolaru.


Vývoj PLN/CZK

  • Koruna vůči polskému zlotému v první polovině týdne posilovala směrem k hladině 5,90 CZK/PLN. Ve druhé polovině týdne koruna zisky odevzdala a zkraje pátečního odpoledne se obchodovalo v blízkosti hladiny 5,96 CZK/PLN.
  • Aktivita v polském zpracovatelském průmyslu v červenci dále zrychlila, když index PMI vzrostl na 52,8 z červnových 47,2 bodu. Jedná se o nejsilnější hodnotu PMI za téměř dva roky. Detailnější pohled ukazuje, že se zlepšil jak subindex produkce, tak nové zakázky, které jsou důležitým ukazatelem budoucího vývoje. Zaměstnanost se mezi výrobními podniky však nadále snižuje. Celkově index PMI v posledních měsících na grafu jednoznačně vytvořil tvar písmene „V“, což zvyšuje i šance na rychlé oživení polské ekonomiky ve 2. polovině letošního roku. Zároveň je však nutné zdůraznit, že současné hodnoty PMI mohou být trochu zavádějící a zatímco PMI např. v dubnu celkovou situaci vykresloval v horším světle, tak současné hodnocení se může pro změnu zdát až příliš optimistické.


Vývoj EUR/USD

  • NNa hlavním měnovém páru se obchodování v tomto týdnu odehrávalo v rozmezí 1,17 – 1,19 USD/EUR. Oproti druhé polovině července si již společná evropská měna nedokázala připsat další výraznější zisky. Pro nadcházející týden se zvyšuje pravděpodobnost korekce eura pod hladinu 1,17.
  • V tomto týdnu zveřejněné nejnovější makroekonomické údaje z eurozóny byly až překvapivě pozitivní. Kompozitní index PMI, který je složen z vývoje ve výrobním sektoru a v sektoru služeb, v červenci po zpřesnění vzrostl na 54,9 z červnových 48,5 bodu. Paradoxem je, že zatímco v dubnu hodnota PMI dosáhla historického minima (hodnota 13,6), tak o tři měsíce později je PMI na dvouletém maximu! Pohled na graf jednoznačně vykresluje tvar písmene „V“ a pro začátek 3. čtvrtletí signalizuje silné oživení ekonomické aktivity. Výrazné zlepšení podmínek přitom hlásí jak výrobní sektor, tak i sektor služeb. Z regionálního pohledu je aktuálně kompozitní PMI ve Francii na 29měsíčním maximu, v německé na 23měsíčním maximu, v Itálii na 24měsíčním maximu a ve Španělsku na 15měsíčním maximu. Prudké oživení se tak týká bez výjimky všech čtyř největších evropských ekonomik. Evropská ekonomika tak má ve 3. čtvrtletí zatím nakročeno k velmi silnému mezikvartálnímu růstu HDP. Daleko nejasnější a výsledně i důležitější je však to, jestli je aktuální silné ekonomické oživení udržitelné. V tom nám však aktuální čísla PMI již tolik nepomohou.
  • V Německu byly zveřejněny statistiky z automobilového segmentu, který hraje v německé exportně orientované ekonomice důležitou roli. Nynější krize v důsledku pandemie koronaviru nepochybně zasadila tvrdou ránu celému automobilovému průmyslu. Trochu optimismu přináší aktuální data německého Ifo institutu. Dle jeho průzkumu se automobilový segment po uvolňování protikoronavirových opatření postupně zotavuje. Očekávání firem v tomto odvětví se totiž v červenci zvýšilo z červnových 26,9 b. na 43,7 b. Automobilky očekávají také navýšení exportu. Nicméně je třeba upozornit, že hodnocení současné situace je stále velmi nízké a drží se na záporných hodnotách (nárůst indexu z -81,9 b. na -65,5 b.). Poměrně pozitivní zprávy přinášejí také červnová data z německého průmyslu. Průmyslové zakázky vzrostly o 27,9 % m/m a průmyslová produkce o 8,9 % m/m.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688