pardubice.eu (Pardubice)
Z regionů  |  03.08.2020 00:00:00

Pardubice: Radnice nabídne mladým lidem další startovací byty

3.8.2020 | Další pětadvacítka malometrážních bytů v majetku města čeká na své budoucí obyvatele. Pardubická radnice totiž i letos pokračuje se Startovacím bydlením pro mladé a vyhlašuje již pátý ročník tohoto projektu, jehož cílem je pomoci mladý lidem do třiceti let nastartovat v krajském městě svou kariéru či rodinný život prostřednictvím čtyřletého programu výrazně zlevněného nájemného. Zájemci mají nabídku bytů k dispozici od dnešního dne na webu města, na losování výherců dojde ke konci září.

Podle dat, která má pardubická radnice k dispozici, mladí lidé možnost, jak se postavit na vlastní nohy, vítají.  A zájem je velký. V roce 2019 radnice přijala na 25 bytů téměř 200 žádostí, v roce 2018 to bylo dokonce více jak 260 žádostí mladých ekonomicky aktivních lidí a párů. „Velký podíl na tom má především situace na trhu s nemovitostmi, kde ceny bytů rostou výrazně rychleji než mzdy. Průměrné ceny na komerčním trhu za pronájem se v Pardubicích vyšplhaly přes 200 korun za metr čtvereční a k tomu často majitelé vyžadují kauci ve výši jednoho nebo dvou nájmů, to dělá mladým lidem bydlení mnohem méně dostupné. Na základě pozitivní zpětné vazby ze strany mladých pracujících lidí proto v projektu Startovacího bydlení pokračujeme i nadále se stejnými podmínkami, to jest první tři rokynájemným ve výši 50 korun za metr čtvereční a čtvrtý rok za 80 korun. Letos jsme proto vyčlenili dalších 25 bytových jednotek, přičemž zhruba polovina z nich jsou byty, které nájemníci po vypršení čtyřleté doby vyplývající ze smlouvy již vrátili zpět městu. Podstatou projektu je podpořit mladé pracující lidi v jejich snaze postavit se na vlastní nohy a dát jim možnost našetřit si alespoň část prostředků na vlastní nebo družstevní bydlení, ale také nastartovat kariéru a v neposlední řadě si bez rizik spojených například s hypotékou vyzkoušet společný partnerský život, to jsou všechno předpoklady pro zodpovědné založení rodiny,“ podotýká náměstek primátora zodpovědný za sociální politiku města Jakub Rychtecký, podle jehož slov radnice za dobu, po kterou projekt trvá, nezaznamenala ani korunu dluhů na nájmu.

Radnice má navíc k dispozici výsledky dotazníkového šetření, které v předchozích letech proběhlo mezi jednotlivými zájemci o tyto byty. „Z odpovědí, které má radnice díky vyplněným dotazníkům k dispozici, vyplynulo, že řada lidí stále bydlí u rodičů, nebo jim finanční situace neumožňuje zažádat o hypotéku. Dalším důležitým faktem je, že zhruba 80 procent dotazovaných plánuje v Pardubicích zůstat i v budoucnu, a právě snaha udržet mladé lidi v našem městě je jedním z cílů projektu Startovacího bydlení,“ dodává primátor Pardubic Martin Charvát.

Žadatelé mohou vybírat z celkem čtyř lokalit zahrnujících ulice Bělehradská (13 bytů), Sluneční (2 byty), Sokolovská (7 bytů) a Železničního pluku (3 byty), kde jsou k dispozici rekonstruované malometrážní bytové jednotky o dispozicích 1+kk a 1+1. Město přitom startovací byty nabízí mladým lidem od roku 2016, a to na dobu čtyř let, přičemž první tři roky účtuje zvýhodněné měsíční nájemné 50 korun, čtvrtý rok 80 korun za metr čtverečný. Každý ze zájemců si přitom může podat jen jednu žádost, další podmínkou je výše hrubého měsíčního platu minimálně 16 000 korun a bezdlužnost vůči městu. V případě jednotlivců je pak dána maximální věková hranice 30 let, u párů a manželů nesmí jejich věk v součtu překročit hranici 65 let, přičemž jeden z nich musí být mladší 30 let. V současné době tak bude v rámci projektu Startovacího bydlení v oběhu více jak stovka městských bytů. Nabídka poslední várky pětadvaceti startovacích bytů včetně informací souvisejících s výší nájmu, fotografií a technických údajů je zveřejněna na webu města v sekci Důležité, žádosti bude magistrát přijímat v termínu od 16. do 17. září. Losování výherců připadne na 30. září tohoto roku.

 

 

Tiskový úsek

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688