Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Z domova  |  13.06.2022 14:43:39

Radnice poskytla týraným ženám a dětem další krizový byt


Starostka Prahy 2 Alexandra Udženija a radní pro bezpečnost Michal Zuna dnes společně s pracovníky organizace ROSA – centrum pro ženy otevřeli nový krizový byt určený pro oběti domácího násilí. Jedná se v pořadí již o druhý takový byt, který městská část Praha 2 pomáhající organizaci ROSA poskytla. Nově poskytnutý byt bude součástí Centra komplexní krizové pomoci obětem domácího a genderově podmíněného násilí ROSALIN.

Radnice pomáhá lidem, kteří se dostali do krizové životní situace, dlouhodobě a systematicky. Organizacím, které se zaměřují na pomoc obětem domácího a sexualizovaného násilí, poskytuje každoročně nemalé finanční prostředky. Spolupracuje s nimi také v oblasti prevence a vzdělávání. Například v rámci společného projektu s organizací Bílý kruh bezpečí pod názvem Praha 2 – městská část vlídná k obětem pomáhá s osvětou. Pořádá vzdělávací semináře pro veřejnost, školí úředníky, sociální pracovníky, policisty i strážníky.

„Statistiky domácího násilí jsou neúprosné. Je alarmující, že právě během pandemie narostl počet případů na dvojnásobek. Jako žena považuji jakékoli násilí ze strany partnera nebo rodinného příslušníka za nepřijatelné. O to více podporuji spolu s ostatními radními vzdělávací aktivity, projekty zaměřené na pomoc a ochranu obětí trestných činů nebo prevenci kriminality,“ uvedla starostka Prahy 2 Alexandra Udženija.  

„Pro nás na Praze 2 je bezpečnost prioritou. Osudy a příběhy konkrétních osob o to větší. Je nepřípustné, aby týrané ženy a děti nenašly od nás zastání. Mít možnost v krizových situacích odejít z prostředí ve kterém dochází k násilí je klíčové. Jsem rád, že se nám podařilo v rekordně krátkém čase sehnat další byt s ideální dispozicí pro tento typ služby. Společně se nám s organizací ROSA daří pomáhat ženám i matkám s dětmi, které jsou v bezprostředním ohrožení. Oběti sexuálně motivovaných trestných činů potřebují ochranu, pomoc a podporu okamžitě. Možnost odejít od násilníka do bezpečí je pro oběti zcela zásadní,“ vysvětlil Michal Zuna, radní Prahy 2 pro oblast bezpečnosti.

„Nejen v Praze, ale i v celé ČR je specializovaných pobytových a krizových služeb pro osoby ohrožené domácím a sexuálním násilím dlouhodobě nedostatek. O to víc si ceníme spolupráce s radnicí Prahy 2, která nám pomohla vytvořit bezpečné zázemí v rámci krizové intervence a podporuje nás dlouhodobě i v rámci grantů,“ říká Marie Vavroňová, ředitelka ROSA – centrum pro ženy.

Organizace ROSA působí v Praze 2 dlouhodobě, obětem domácího násilí poskytuje komplexní sociální službu. Klientky mohou kromě sociálně právního poradenství využít také psychologické a právní poradenství či pomoc při komunikaci s úřady a soudy. U pobytové služby ROSA nabízí ženám také pomoc s hledáním zaměstnání a umisťováním dětí do vzdělávacích institucí. Kromě bytu krizové pomoci s dostupností 24/7 dnes ROSA převedla do nonstop provozu i bezplatnou krizovou linku pro oběti domácího násilí 800 60 50 80

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688