Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  01.08.2020 09:13:52

Víkendář: „Žít a nechat žít“ pro Čínu a Spojené státy

Eric Hobsbawm hovořil o takzvaném krátkém dvacátém století. To podle jeho konceptu skončilo v roce 1989, když Spojené státy zvítězily ve studené válce. Ekonom a historik Adam Tooze to připomíná na stránkách London Review of Books s tím, že dnes Spojené státy čelí „mocné a asertivní Číně“. V roce 2001 panoval ve Spojených státech názor, že po vstupu Číny do Světové obchodní organizace se z ní stane zodpovědný člen globálního systému. Dvacet let poté jsou Spojené státy a Čína propojeny pevnými obchodními a investičními vazbami, ale také mezi nimi vznikl konflikt a prezident Trump hovoří o tom, že jeho země se musí od Číny odtrhnout.

Tooze míní, že Američané začali svůj přístup k Číně přehodnocovat již před deseti lety. Současný prezident Spojených států ale tvrdí, že dřívější vlády se nechaly Čínou obalamutit. Mírnější verze tohoto příběhu hovoří o tom, že Clintonova vláda se příliš spoléhala na tezi, podle které růst čínské ekonomiky přinese liberalizaci, vládu práva a demokracii. Jenže „komunistický režim se držel své cesty a tuto logiku dal stranou“. Tooze ovšem tvrdí, že skutečnost byla ještě jiná. Američtí vyjednavači a politici nebyli ani naivní, ani nepropadli mylné ideologii. Klíčové bylo v celé věci to, čí zájmy ve skutečnosti prosazovali. Podle ekonoma to byly zejména zájmy velkých korporací. Firmy jako Boeing, GE či Pepsi a banky jako Goldman Sachs, Morgan Stanley a JP Morgan chtěly nové trhy a vláda jim šla na ruku.

Jak politici, tak korporace ale podle Toozeho „podcenili kapacitu čínského režimu udržet si kontrolu“. Peking tak chladně poukazuje třeba na to, že firmy jako Boeing nebo GM v zemi investovat nemusely, nikdo je nenutil. Američtí vyjednavači se tak rok co rok vraceli s nepořízenou, když se snažili omezit možnosti čínských firem získat americké technologie a know-how. A když se snažili o zvýšení transparentnosti a bezpečnosti. Trumpoviobchodní válečníci“ dnes tvrdí, že čínská politika a nástroje, které využívá v konkurenčním boji, „dělají z obchodní politiky tak, jak ji chápe Světová obchodní organizace,“ nesmysl. Klíčem pro úspěch Číny je totiž „složitost a nejasnosti“. Příkladem může být například podpora výroby pneumatik, která jde od záruk centrální vlády i místních vlád přes daňové zvýhodnění, dotované pozemky, levnou elektrickou energii až po dotované úvěry.

Čínský režim se může podle Toozeho opírat o dlouhodobý růst příjmů a bohatství v zemi. V poslední době je ale třeba „jemnějšího přístupu“, což je patrné na tom, že Peking nechal posilovat měnový kurz, dochází k prudkému růstu mezd. Ohledně současných obchodních tenzí se pak Tooze ptá, zda jsou skutečně o obchodu nebo o něčem jiném. Jinak řečeno, i kdyby Čína povolila a provedla významné změny ve své ekonomice, byli by Američané spokojení? Tooze tvrdí, že v sázce jsou nyní zejména technologie a národní bezpečnost.

Hovoří se dokonce o nové studené válce, ale ekonom tvrdí, že tento koncept může být pro některé Američany přitažlivý zejména proto, že „si myslí, že pamatují, jak skončila ta první“. Jenže podle Toozeho mohou zapomínat třeba na to, že Asie byla v té době pro USA spíše debaklem a Sovětský svaz se podařilo porazit do značné míry proto, že Spojené státy proti němu dokázaly stavět i Čínu. Chybou je nakonec podle ekonoma vlastně představa, že studená válka skončila nějakým vítězstvím Západu. Čínský režim je nyní pevně rozhodnutý udržet si svou moc a ještě ji zvyšovat a podle Toozeho je tak správné, že ani americký prezident nehovoří o tom, že by tento režim měl doznat změn.

Otázkou tak je, „jak rychle jsme schopni dosáhnout dlouhodobé koexistence s režimem, který se radikálně odlišuje od toho našeho,“ píše Tooze. Jinak řečeno, jak rychle jsme schopni dosáhnout postoje „žít a nechat žít“. Bez toho, abychom přemítali o triumfech Západu, konvergenci k západním hodnotám a podobných konceptech.

Zdroj: London Review of Books

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688