Zpravodaj (Cyrrus)
Akcie v ČR  |  30.10.2002 12:09:47

Jak dopadly výsledky ČEZu?


Třetí kvartál v hospodaření elektrárenské společnosti ČEZ byl poznamenám pokračujícím poklesem vlastních výkonů. Výkony a prodeje zboží v meziročním srovnání za prvních 9 měsíců roku poklesly o 2,36 mld. (-6,2%) především díky poklesu tržeb za elektřinu o 2,3 mld. . Objem prodané elektřiny však meziročně roste o 2,6%. Tato skutečnost vypovídá o snižujících se průměrných prodejních cenách. Pokles prodejů elektřiny na domácím trhu (o 5,9%) vedl k poklesu podílu na krytí poptávky po elektřině v ČR z 59,3% na 57,2%. Pokles prodejů v ČR je tedy nahrazen zvýšenými prodeji do zahraničí (o 28,4%), avšak za nižší ceny. Při pomalejším snižování nákladů se to samozřejmě promítá do provozního zisku, jenž v meziročním srovnání klesá o 36% z 9,014 mld. v roce 2001 na letošních 5,807 mld. .

Hospodaření společnosti v uvedeném období však vylepšovala finanční oblast. Patrné jsou nižší úrokové náklady a v prvním pololetí letošního roku společnosti také významně pomohl vývoj kurzu české koruny. Tento vliv však v druhém polovině tohoto roku v důsledku kurzových ztrát a nákladů z derivátových operací působí proti společnosti. Finanční výsledek hospodaření za poslední kvartál klesl ze zisku 4,145 mld. na pouhých 1,892 mld. , přičemž úrokové složka na tom má vliv pouze ve výši -0,765 mld. .

Ani meziroční vylepšení ve finanční oblasti (obrat ztráty 1,46 mld. v zisk 1,89 mld. ) však nezabránilo poklesu zisku po zdanění za prvních 9 měsíců z 6,423 mld. na 5,409 mld. . Ve vyjádření zisku na akcii (EPS) došlo k meziročnímu poklesu z 10,8 na akcii na dnešních 9,1 . Díky vývoji kurzu akcí se však změnil poměr P/E beroucí v potaz posledních 12 měsíců z 3,8 na 10,2.

Vývoj hospodaření ČEZu tak odpovídá situaci na trhu s elektřinou, který se od 1.ledna 2002 otevřel pro velké zákazníky a není tedy asi žádným velkým překvapením. Zvyšující se konkurence tlačí na ziskové marže. S postupující liberalizací lze očekávat, že se tato tendence bude dále prohlubovat. Prozatím ČEZu "stačí" nahrazovat zisky z provozní činnosti zisky z finanční oblasti. V dalších obdobích budou hrát roli především úspory a boj o podíl na trhu. Z toho důvodu se jako klíčový jeví nákup podílů v regionálních distribučních společnostech (REAS), který by znamenal významné posílení pozice na trhu. Příslušné smlouvy již byly podepsány, ale transakce zatím nebyla potvrzena souhlasem Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Rozhodnutí ÚOHS bude pro další vývoj společnosti i jejích akcií klíčové.

Roman Skalický



Tyto zprávy pro vás vytváří Cyrrus

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688