Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  23.06.2020 06:23:06

Jen dvě společnosti a hodnota přes 3 biliony dolarů

Pondělní seance na Wall Street přinesla další vlnu optimismu a to nejvýrazněji v technologickém sektoru. Index Nasdaq sice nedosáhl intradenního maxima z 10. června (cca 10 087 b.), nicméně uzavření na téměř 10 057 bodech znamená jeho historicky nejvyšší závěr.

V hlavních indexech svou vahou nejvýrazněji zastoupené akcie Apple (AAPL) byly výrazným hybatelem, když právě dosáhly nového historického maxima. Závěr 358,87 USD (+2,62 %) znamená, že trh nyní nejhodnotnější společnost na Wall Street v pondělí ohodnotil na 1,555 bil. USD. Titul podpořily zprávy z probíhající konference pro vývojáře, resp. představení např. nového operačního systému iOS 14 či pro hodinky watchOS 7. Apple také oznámil záměr také ve svých počítačích MAC instalovat vlastní procesory namísto od Intelu. Akcie Apple navíc podpořil upgrade od společnosti Cowen, která zvýšila cílovou cenu z 335 USD na 400 USD.

Akcie Microsoft i Amazon také na nových maximech

Vůbec poprvé v historii se v pondělí nad hranicí 200 USD ocitly akcie Microsoft (MSFT). Oproti pátku posílily o 2,78 % na závěrečných 200,57 USD. Trh softwarovou společnost ocenil na více než 1,52 bil. USD.

Hodnota jen společností Microsoft a Apple tak dohromady dosáhla 3,075 bil. USD. Při aktuálním směnném kurzu 23,78 Kč/USD tak v přepočtu těžko představitelných více než 73,1 bil. USD. Pro srovnání příjmy státního rozpočtu České republiky v loňském roce činily zhruba 1,52 bilionu korun. Tržní hodnotu zmiňovaných společností by tedy šlo v tomto ohledu přirovnat zhruba k 48 loňským státním rozpočtům ČR…

Nových historických maxim v pondělí dosáhly také akcie Amazon (AMZN). Zakončily již na téměř 2 714 USD (+1,45 %), zatímco se ještě v polovině března obchodovaly i o tisíc USD níže. Hodnota firmy přesáhla nyní 1,35 bil. USD. Majetek nejbohatšího muže planety Jeffa Bezose se tak v návaznosti dále zvýšil a dle „Bloomberg Billionaires Index“ dosahuje již 160 mld. USD (3,8 bil. ).

Zmínit lze i pondělní růst akcií Alphabet (GOOG), kterým nicméně do únorových maxim zbývá ještě zhruba 5 %. Hodnota internetového giganta se nyní zatím "jen" přiblížila zpět do blízkosti 1 bil. USD.

Porovnání letošní výkonnosti zmiňovaných akcií

Tržní kapitalizace výše zmiňovaných jen čtyř firem každopádně v souhrnu nyní již překračuje 5,4 bil. USD (téměř 128,5 bil. ).  

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688