Lukáš Kovanda, Ph.D. (CZECH FUND)
Makroekonomika  |  03.06.2020 13:10:49, aktualizováno 07.06.2020 09:05:50

Brigádníky čeká těžké léto: hodně práce, málo peněz. Cestovní ruch dostal nejtěžší úder v Praze, na Karlovarsku a v tuzemských horských střediscích


Brigádníci se po letech budou muset letos smířit buď s menší výplatou, nebo s náročnější prací, než na jakou byli během předchozích letních sezón zvyklí. Mnozí přitom brigádu vůbec neseženou.

Důvodem je pochopitelně koronavirová krize. Ta zvláště těžce dolehla například na cestovní ruch, kde v letní sezóně běžně vzniká bezpočet brigádnických pozic. Letos však bude obsazenost kapacit v cestovním ruchu o desítky procent nižší, zejména pak v Praze či na Karlovarsku. S citelným propadem obsazenosti se budou muset smířit také třeba v oblasti Jizerských hor, Krkonoš či Orlických hor.

Celkový propad obsazenosti převážně menších a středně velkých ubytovacích kapacit typu hotelů činí v období od začátku letošního června do konce srpna v tuto chvíli celorepublikově zhruba deset procent, konkrétně 9,9 procenta. Vyplývá to ze statistiky společnosti Previo, kterou využívá i Czech Tourism. Statistika sleduje – a to i předstihově – obsazenost zejména menších a středně velkých ubytovacích zařízení v ČR, takže v některých oblastech obsazenost ještě nadhodnocuje. To se týká oblastí s relativně vyšším zastoupením velkých ubytovacích kapacit, což je případ třeba zmíněné Prahy nebo Karlových Varů.

Přitom česká metropole nyní podle zmíněné statistiky vykazuje takřka třicetiprocentní pokles obsazenosti (přesně se jedná o meziroční pokles o 29,7 procenta) a Karlovarský kraj na tom není o moc lépe (pokles o 28,4 procenta). Dvojciferný propad obsazenosti hlásí také kraje Liberecký (pokles o 22,3 procenta), Pardubický (taktéž pokles o 22,3 procenta) a Královéhradecký (o 10,8 procenta). Na území těchto krajů se nachází Krkonoše, Jizerské hory nebo Orlické hory.

Pokles obsazenosti souvisí zejména s odlivem zahraničních hostů z důvodu omezení zaváděných v rámci boje s koronavirem. Projevuje se v něm také rušení velkých společenských a kulturních akcií typu filmového festivalu v Karlových Varech. Česká klientela není s to celorepublikově kompenzovat úbytek návštěvnosti zahraničních hostů. K této kompenzaci dochází jen v některých oblastech, jako je Středočeský kraj nebo Jihomoravský kraj. V těchto krajích je obsazenost nad úrovní loňského roku.

Celkově ovšem obsazenost za loňským rokem poměrně citelně zaostává, což způsobuje pokles nabídky brigádnických pozic v oblasti pohostinství, ubytování a obecněji cestovního ruchu. Zájemci o brigádu se tak musí spokojit s hůře placeným místem nebo třeba s fyzicky náročnější prací, například v zemědělství. To může postupně vyvolat tlak na pokles brigádnických odměn. Tento tlak bude sílit ruku v ruce s tím jak v příštích týdnech a měsících postupně poroste míra nezaměstnanosti, která se z nynější úrovně kolem čtyř procent může dostat v druhé polovině roku na osmiprocentní úroveň, a v roce příštím pak dokonce překonat desetiprocentní hodnotu.   

Lukáš Kovanda, Ph.D.

Národní ekonomická rada vlády (NERV)

Hlavní ekonom

CZECH FUND

Cílem fondu CZECH REAL ESTATE INVESTMENT FUND je přinášet pravidelné výnosy pocházející z nájmů a kontinuálního zvyšování hodnoty podílů v nemovitostních společnostech a nemovitostech. Fond investuje do nemovitostních společností a/nebo nemovitostí v České republice s trvale udržitelným ekonomickým rozvojovým potenciálem, jako jsou např. administrativní budovy, nákupní centra, obchodní domy, hotely a logistické areály. Fond má sídlo v Lichtenštejnsku, je pod dohledem lichtenštejnského regulátora FMA (Finanzmarktaufsicht). Rozhodnutím České národní banky byl fond uznán jako srovnatelný se speciálním fondem nemovitostí podle českého práva. Nabízení investic do fondu v České republice je tak pod dohledem České národní banky a podléhá českým předpisům.

Více informaci na : https://czech-fund.cz/

10.06. 10:20  České hory a COVID (Lyzar)
03.06. 15:02  Málo peněz? (VoňavejMerkaptan)

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út 13:52  Průmyslová výroba: České strojírenství ve stále větších problémech Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
Út 11:45  Propad v průmyslu mírně vyvažuje rostoucí poptávka ze zahraničí Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Út 11:39  Březnový průmysl i stavebnictví zklamaly (Analýza makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 11:25  Akciové trhy nadále v dobré náladě Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste