mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  13.05.2020 07:29:00

Cestování do Číny a návrat do ČR v souvislosti s pandemií koronaviru COVID-19

Cestování do Číny a návrat do ČR v souvislosti s pandemií COVID-19

25.04.2020 | Aktualizováno: 13.05.2020 / 07:29

V návaznosti na rozhodnutí vlády ČR č. 443 ze dne 23. dubna 2020 o ukončení platnosti opatření omezujícího možnost vycestování z území ČR informujeme české občany o aktuálních vstupních podmínkách do Číny a podmínkách při návratu ČR.

1. VYCESTOVÁNÍ Z ČESKÉ REPUBLIKY:

Ministerstvo zahraničních věcí ČR i nadále doporučuje českým občanům cestovat do zahraničí jen v naléhavých a nezbytných případech, a to zejména z důvodu rozsáhlých restriktivních opatření a omezení, která jsou v současné době aplikována většinou zemí, vč. Číny, a dále s ohledem na výrazné komplikace v dopravě.

Pokud se pro cestu do zahraničí přesto rozhodnete, důrazně doporučujeme před zahájením cesty registraci v systému DROZD, a to pouze po dobu nezbytnou pro cestu, resp. pobyt. Podrobné informace o podmínkách vycestování z ČR najdete na webových stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR, včetně odpovědí na nejčastější otázky občanů k cestování do ČR a Ministerstva vnitra ČR.

Opětovný vstup do ČR: Vláda rozšířila i okruh cizinců, kteří mohou za jasně stanovených podmínek vstoupit na území ČR. Usnesení vlády č. 443 ze dne 23. 4. 2020 navíc dává občanům ČR možnost vyhnout se při návratu karanténě, pokud předloží maximálně čtyři dny starý negativní PCR test na COVID-19. Vzor potvrzení naleznete v příloze. Informace o podmínkách vstupu do ČR naleznete na webových stránkách Ministerstva vnitra.

2. VSTUP NA ÚZEMÍ ČÍNY A TRANZIT:

S účinností od 28. března 2020 Čína pozastavila platnost všech do 26. 3. vydaných víz a povolení k pobytu, tzn. držitelé těchto víz nejsou na území Číny vpouštěni. Jedinou výjimkou jsou držitelé zelených karet (green card holders). Pozastavila se rovněž možnost 144-hodinového bezvízového tranzitu. Výjimku z tohoto dočasného opatření mají držitelé diplomatických, služebních, zvláštních víz a posádky lodí, letadel, vlaků a řidiči dálkové kamionové dopravy (víza typu C).

Cizinci, kteří do Číny potřebují cestovat za účelem obchodu, vědy a výzkumu nebo z důvodu naléhavé humanitární potřeby, mohou na čínských diplomatických misích v cizině požádat o nová víza, na která jim bude vstup do Číny umožněn.

3. DOPRAVA:

Mezinárodní doprava: Možnosti cestování do/z Číny existují, zůstávají však málo dostupné, postupně se rozšiřuje jejich nabídka. Čínské letecké společnosti plánují v měsíci květnu uskutečnit 20 letů do evropských destinací týdně (Peking – Brusel, Paříž, Kodaň, Minsk, Stockholm, Varšava, Vídeň, Moskva, Athény; Šanghaj – 2x Frankfurt, 2x Londýn, Amsterdam, Paříž; Guangzhou – Amsterdam, Paříž, Londýn, Qingdao – Londýn). Ze země se dá odcestovat komerčními spoji, ovšem ceny letenek zůstávají vysoké.

Vnitrostátní doprava: Jsou hlášeny případy, kdy došlo k nařízení karantény při přejezdech mezi městy, odepření vstupu nebo ubytování v hotelu apod. V případě cest po území ČLR doporučujeme registraci ve wechat aplikaci, které jsou pro každou provincii jiné (v Pekingu jde o "Health kit(??? Jiankang Bao)". Díky této aplikaci obdržíte personalizovaný zdravotní QR kód, který by vám měl umožnit snadnější cestování, vstup do úřadů, komerčních budov, obchodních center, restaurací, knihoven, muzeí, galerií, sportovních center, jakož i k použití prostředků hromadné dopravy. Zároveň před cestou doporučujeme s hotelem min. telefonicky ověřit rezervaci a možnost ubytování.

4. OPATŘENÍ:

Každý, kdo vstoupí na území ČLR, je povinen absolvovat 14 denní karanténu v předem určeném karanténním středisku (hotelu), a to na vlastní náklady. Nově jsou hlášeny případy nařízení dalších 7 dnů domácí karantény pod dohledem místní komunity (platí zejména pro Peking). Celková doba strávená v karanténě tak činí 21 dnů.

Nošení ochranných roušek zůstává doporučené, na některých místech povinné (například obchodní centra či prostory s větší koncentrací osob). Pokračuje měření teploty při vstupu do obchodů a veřejných zařízení, mnohdy je ke vstupu nutné se prokázat zdravotní aplikací.

5. NÁVRAT DO ČR

Karanténa v ČR: Po vstupu do ČR jsou všechny osoby povinny absolvovat 14denní karanténu nebo nově předložit potvrzení o výsledku testu na COVID19, které není starší 4 dnů. Podrobná informace ohledně karantény je k nalezení na stránkách Ministerstva vnitra ČR (zejména body 1, 5 a 6).

S ohledem na možnost předložení potvrzení o výsledku testu na COVID19 při vstupu do ČR sdělujeme, že testy provádí za úplatu většina nemocnic. Výsledky jsou k dispozici druhý den po odběrech. Cena testu se pohybuje v rozmezí od 260 – 600 RMB / test. Zde je možné stáhnout formulář lékařského potvrzení o výsledku testu (česko-anglická-čínská verze): Potvrzení - COVID 19 (PDF, 441 KB) Pokud čínské zdravotnické zařízení vydá pouze vlastní potvrzení, které bude pouze v čínštině, obraťte se obratem na nejbližší konzulární úřad dle Vašeho místa pobytu na území ČLR:

Generální konzulát ČR v Chengdu (provincie Sichuan, Guizhou, Yunnan, Guangxi a město Chongqing) – e-mail: chengdu@embassy.mzv.cz

Generální konzulát ČR v Šanghaji (provincie Jiangsu, Zhejiang, Anhui a město Shanghai) – e-mail: shanghai@embassy.mzv.cz

Generální konzulát ČR v Hongkongu (Hongkong a Macao) - e-mail: hongkong@embassy.mzv.cz

Velvyslanectví ČR v Pekingu (všechny ostatní provincie a autonomní oblasti výše neuvedené) – e-mail: consulate_beijing@mzv.cz

Dne 4. května 2020 schválila vláda ČR usnesení č. 511, kterým se s účinností od 11. května 2020 ruší povinnost občanů ČR a příslušných kategorií cizinců předem oznámit datum a způsob návratu do ČR. Dále pozbývá platnost zákaz nevyužívat po překročení státní hranice ČR při cestě do místa bydliště veřejnou hromadnou dopravu a taxislužbu.

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688