OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  22.06.2020 11:45:06

Mnichovská zajišťovna: Krytím budoucnosti jsou změny počasí

Mnichovská zajišťovna větří nový trh odbytu pojištění. Podle ní poroste pojišťování proti rizikům vlivem počasí. Je tomu tak kvůli stoupajícímu významu větru a slunce pro výrobu elektrického proudu. A experti Mnichovské zajišťovny už rovnou vyčíslili potenciál: hraje se podle nich o dodatečných 5 miliard EUR.

„Dodatečný objem pro zajišťovny na trhu s pojištěním proti vlivu počasí vzroste přibližně o 5 až 10 dalších procent ročně,“ odhadl vývoj Rupert Wimmer, expert na povětrnostní rizika Mnichovské zajišťovny na dotaz novinářů z agentury Reuters. „Nejpodstatnějším hnacím motorem tohoto segmentu je nárůst významu obnovitelných zdrojů při výrobě elektrické energie a nutnost zabezpečit se před volatilní produkcí a dynamickými změnami cen proudu.“ 

 

Zákazníci – mezi nimi všech pět hlavních producentů elektrické energieNěmecku a dalších 30 v Evropě – touto cestou stabilizují prakticky svoji bilanci.



Vedle Mnichovské zajišťovny figurují na trhu těchto rizik také Swiss Re, Allianz a japonská společnost Sompo. Zabezpečení jsou konstruována většinou v podobě varovných aplikací před nepřízní počasí, nákupních a prodejních opcí. Kupující se tak finančně chrání před rozmary počasí – příliš silnému nebo naopak moc slabému větru, přílišnému slunečnímu záření nebo naopak absenci slunečních paprsků.

„Zvýšené rychlosti větru v posledních týdnech byly už například u mnohých našich zákazníků pod krytím,“ sdělil Rupert Wimmer. Vichřice roztočily větrné elektrárny na rekordní objemy energie, zatímco plynové a uhelné elektrárny ve stejné době utrpěly ztráty snížením ceny energie v důsledku nadbytečné nabídky a menší spotřebě kvůli mírným teplotám.



Mnichovská zajišťovna odhaduje trh s povětrnostními riziky jen na území USA na 3 až 4 miliardy USD. V Evropě je ve hře dodatečný byznys za více než miliardu EUR. Latinská Amerika představuje hodnotu 200-400 milionů USD. Wimmer by rád pokryl i německé městské elektrárny jako potenciální cílovou skupinu, ale mnozí klienti by váhali. „Často to trvá dva až čtyři roky, než se obchod uskuteční. Mnohdy je zapotřebí prožít rok skutečně špatný na počasí, aby rozpoznali, že to může být opravdu bolestivé.“

Zdroj: versicherungswirtschaft-heute.de

oPojištění.cz - informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Út 16:01  Smartphone je v průměru používaný 2,5 hodiny denně (Německo) OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Po 17:00  Počet úrazů loni výrazně stoupl (Rakousko) OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688