Patria (Patria Finance)
Dluhopisy  |  30.04.2020 10:32:20

Zájem o české státní dluhopisy neupadá ani v době korony (komentář analytika)

Po dynamickém měsíci, kdy Ministerstvo financí hojně zásobovalo český trh emisemi nových státních dluhopisů, se trochu změnily poměry i na tomto trhu. Zatímco ještě v únoru nerezidenti drželi téměř 41 % státního dluhopisového dluhu, na konci března se jejich podíl snížil pod 40 %.

Svá portfolia zahraniční investoři nevyprodávali, jak by napovídala zvýšená volatilita výnosů bondů, ale naopak dál o 40 mld. korun rozšířili. Na konci března tak již drželi dluhopisy za téměř 615 mld. korun. Ani zvýšená averze k riziku po nástupu korona-krize je nepřiměla k odchodu z atraktivního trhu, který skýtal velmi zajímavý bonus vůči třeba německým papírům. Navíc s ohledem na očekávané snížení úrokových sazeb ČNB jim držba těchto papírů skýtá příležitost i pro dodatečný kurzový zisk.

Snaha státu sehnat na trhu co nejvíce peněz byla v březnu velmi silná. Jen za tento jediný měsíc se celkový objem státních papírů navýšil o 151 mld. korun, a jak potvrzují statistiky, z tohoto „koláče“ si zahraniční investoři ukrojili jen menší část. Většinu, tedy papíry za více než 103 mld., tentokrát skoupily tuzemské banky. Svůj podíl na trhu si tak navýšily o 3,4 procentního bodu na 22 %.

Z dalších zájemců se uplatnily i penzijní fondy, které jen za jediný měsíc do korunových státních dluhopisů nalily téměř 9 mld. a potvrdily tím svoji pozici třetího největšího investora, který drží státní bondy v hodnotě 290 mld. korun.

Ještě zajímavější než březnové výsledky však budou ty dubnové. Jen za tento měsíc stát na primárním trhu úspěšně prodal dluhopisy v hodnotě 252 mld. a vedle toho i pokladniční poukázky za 33 mld. I tentokrát nejspíše největší část – převážně střednědobých a dlouhodobých papírů – skoupili domácí investoři, kteří tím vlastně zajistili hladké budování likvidní rezervy státu pro krytí letošního schodku státních financí.

Jak bude nakonec velký, se vlastně ani nedá odhadnout. Jisté je pouze to, že od začátku roku stát vydal dluhopisy za 350 mld. korun a pokladniční poukázky (za rámec letošního roku) v hodnotě 69 mld. O výsledné potřebě státu nakonec rozhodne nejenom propad příjmů rozpočtu, respektive ekonomiky, ale i všechna probíhající, připravovaná a třeba teprve jen zamýšlená opatření na výdajové straně.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Čt   9:30  Oznámení o aukci 1. tranše SPP 913 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Út 10:31  CTP: Akvizice pozemků v Polsku Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

28.09.2020V době korony firmy častěji porušují zákoník práce Zuzana Klímová (OrangeAcademy)
03.09.2020Korona zastavila růst mezd (komentář analytika) Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688