TNBiz (TN.cz)
Podnikání  |  17.04.2020 17:49:08

Těchto 8 chyb se OSVČ nejčastěji dopouštějí v žádosti o kompenzaci

Na kompenzační bonus ve výši 25 tisíc korun v rámci programu Pětadvacítka mají nárok všechny OSVČ postižené koronavirovou krizí - stačí jen podat žádost na finančním úřadě. Některým žádostem však nemohlo být vyhověno, protože nebyly správně vyplněné. Finanční správa ukázala osm nejčastějších chyb.

1. Identifikace

Snad nejčastější chybou jsou nedostatečné identifikační údaje. V žádosti chybí DIČ, tedy daňové idenfitikační číslo nebo rodné číslo. Žadatelé často vůbec neznají význam kolonky "DIČ." "U OSVČ je DIČ nejčastěji tvořeno: „CZrodnéčíslo“ (rodné číslo se uvádí bez lomítek), např. DIČ: CZ7602071234," uvádí Finanční správa.

 

2. Podpis

Někteří žadatelé se zapomínají na žádosti podepsat. I chybějící podpis je překážkou pro rychlé vyřízení kompenzačního bonusu.

 

3. Opakované podání

Stává se také, že OSVČ podávají žádost nikoliv jednou, ale opakovaně. "Protože chtějí mít jistotu, že jejich žádost bude vyplacena, tak není výjimkou několikanásobné podání. Rekord je zatím deset žádostí na jednu osobu," informovala Finanční správa.

 

4. Číslo účtu

Nejednou se Finanční správa setkala i s chybně uvedeným číslem bankovního účtu, nebo dokonce jeho úplnou absencí. "V takovém případě ani nevím, kam máme ty peníze poslat," řekla ředitelka Finanční správy Tatjana Richterová.

 

 

5. Chybný formát

Žadatelé často posílají žádosti v chybném formátu, který je pro úředníky špatně identifikovatelný. Není pak možné je zpracovat. Finanční správa proto doporučuje posílat je buď ve formátu .pdf nebo .jpg či .png.

 

6. Přerušená činnost

Stává se, že žádost posílají OSVČ s přerušenou podnikatelskou činností. I přesto žádají o plnou částku kompenzačního bonusu. Finanční správa varuje, že se na to při pracování přijde a pak se musí s žadatelem řešit, jaké jsou aktuální okolnosti jeho podnikatelské činnosti.

 

7. Chybná adresa

Často jsou žádosti posílány na špatné podatelny, které nejsou místně příslušné žadateli. "Pak je nutné žádost přeposlat na podatelnu příslušného finančního úřadu. To pochopitelně brzdí proces vyplácení a zpomaluje vyřizování dalších žádostí," uvedla Finanční správa.

 

 

8. Právnické osoby

Stává se i to, že o kompenzační bonus na finančním úřadě žádají právnické osoby. Program Pětadvacítka však byl vytvořen pouze pro OSVČ, právnická osoba o příspěvěk zažádat nemůže.

 

Finanční správa k pátečnímu ránu přijala téměř 200 tisíc žádostí, více než polovina z nich byla poslána prostředním e-mailu. Richterová vyzývá živnostníky, aby upřednostňovali elektronickou formu, která je bezkontaktní.

 

"Mám informace z krajů, že občané, aby měli jistotu, že žádost podali, ji i v současné situaci raději přijdou osobně podat na finanční úřad. V některých místech se tvořily i fronty," okomentovala situaci Richterová. Žádosti je možné podávat do 29. dubna.

 

Stát přesměruje desítky milionů korun z Účtenkovky na boj s epidemií koronaviru. Více informací se dozvíte v reportáži TV Nova:

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688