Lukáš Kovanda, Ph.D. (CZECH FUND)
Makroekonomika  |  13.04.2020 19:23:47

Nezaměstnanost v USA letí vzhůru, podle Fedu může přesáhnout 32 procent. Ve 30. letech přitom činila „jen“ necelých 25 procent


Američtí ekonomové jsou v děsu a úžasu zároveň. Jeden z nich se dokonce vyjádřil v tom smyslu, že by jej nikdy ani ve snu nenapadalo, že taková čísla během své kariéry uvidí. Leč stalo se. Počet nových nezaměstnanýchUSA vylétl v týdnu, který končil 28. březnem, doslova astronomicky. Celkem 6,65 milionu lidí se totiž v daném týdnu v USA nově přihlásilo o podporu v nezaměstnanosti. Podobné to bylo i v týdnu následujícím, končícím 4. dubna. To se o podporu nově přihlásilo 6,6 milionu lidí.

Spojeným státům nyní vážně ohrozí nezaměstnanost kolem dvaceti procent. To je zhruba dvojnásobek úrovně z doby finanční krize před zhruba deseti lety. V době, kdy v roce 1933 prezident Roosevelt vyhlašoval svůj New Deal, činila nezaměstnanost zhruba 24 procent. Vrchol z doby Velké hospodářské krize 30. let činí 24,9 procenta. Někteří ekonomové se ale obávají, že letos může nezaměstnanost v USA vystoupat dokonce ke třiceti procentům. Americká centrální banka dokonce varuje, že to může být až 32,1 procenta.

Ve dvou březnových týdnech po úderu koronaviru v USA se o podporu v nezaměstnanosti nově přihlásilo bezmála deset milionů Američanů. Během světové finanční krize a americké recese let 20072009 trval srovnatelný nárůst, tj. nárůst o deset milionů nových nezaměstnaných, nikoli dva týdny, ale úvodních 6,5 měsíce zmíněné tehdejší recese. To svědčí i historicky nebývalé razanci současného nárůstu. Ačkoli míra nezaměstnanostiUSA je podle nejnovějších, březnových dat 4,4 procenta, je to jen proto, že tento údaje ještě příliš nezahrnují dopad koronaviru. Dopad koronaviru bude patrnější z dubnových čísel. Nyní lze míru nezaměstnanostiUSA odhadovat na zhruba patnáct procent.  

Prudký nárůst nezaměstnanostiUSA jde ruku v ruce s citelným růstem nezaměstnanosti také v dalších ekonomikách, včetně ČR. Byť v zemích s méně pružným trhem práce, což je případ právě i Česka, bude nárůst nezaměstnanosti přece jenom pozvolnější než v USA. Pánem situace na trhu práce se napříč jednotlivými světovými ekonomikami stává opět zaměstnavatel. V Česku se tak stává po dlouhých letech utažené situace na trhu práce.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom

CZECH FUND

Cílem fondu CZECH REAL ESTATE INVESTMENT FUND je přinášet pravidelné výnosy pocházející z nájmů a kontinuálního zvyšování hodnoty podílů v nemovitostních společnostech a nemovitostech. Fond investuje do nemovitostních společností a/nebo nemovitostí v České republice s trvale udržitelným ekonomickým rozvojovým potenciálem, jako jsou např. administrativní budovy, nákupní centra, obchodní domy, hotely a logistické areály. Fond má sídlo v Lichtenštejnsku, je pod dohledem lichtenštejnského regulátora FMA (Finanzmarktaufsicht). Rozhodnutím České národní banky byl fond uznán jako srovnatelný se speciálním fondem nemovitostí podle českého práva. Nabízení investic do fondu v České republice je tak pod dohledem České národní banky a podléhá českým předpisům.

Více informaci na : https://czech-fund.cz/

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste