Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  22.03.2020 12:53:53

Pražská burza ztratila letos již třetinu hodnoty, v týdnu však již „první vlaštovky“

  • index PX v týdnu odepisoval i přes 16 %, díky pozitivní druhé půli týdne nakonec ztráty dosáhly „jen“ 10,5 %
  • hned dvě emise v týdnu přišly o více než čtvrtinu hodnoty (CETV, MONETA), nejhůře jsou však na tom letos akcie ERSTE a i ostatních dvou bank
  • akcie ČEZ třetí týden v řadě ovládly likviditu na pražské burze, z celkových zobchodovaných 5,9 mld. se postaraly dokonce o 41 %
  • ceny elektřiny následovaly ropu, např. domácí kontrakt pro příští rok již zpět pod hranicí 40 EUR/MWh
  • O2 vlastní akcie stále neodkupuje, KOFOLA už má nakoupeno minimálně přes 63 % ze schváleného objemu cca 20 tis. akcií pro opční akciové odměny

Pražská burza má svým negativním směrováním našlápnuto možná dokonce překonat nejhorší měsíc v tomto století. Prim zatím drží říjen 2008, kdy v době rozpoutávající se krize index PX odepsal přes 27 %. V tomto měsíci zatím index ztrácí aktuálně přes 24 %, když v uplynulém týdnu přišel o téměř 10,5 %. Zakončil na zhruba 739 bodech, když se v týdnu ocitl dokonce až u hranice 690 bodů. Tedy zpět na úrovních před 11 lety.

Ztráty indexu svou vahou nakonec mírnily především akcie ČEZ, přestože všechny zejména páteční zisky neudržely. Investory jakoby uklidnil úterní report výsledků a vydaný výhled. Ještě předtím šlo však energetický titul koupit za méně než 348 , tedy vůbec nejlevněji za posledních 15 let! Zatímco však v předcházejícím týdnu na výrazné jižní směrování cen ropy elektřina téměř nereagovala, poslední dny již k částečné korelaci došlo. Ceny se vlastně dokonce dostaly pod hodnoty, za které má ČEZ v průměru pro příští roky zatím část elektřiny předprodanou. Od svých loňských maxim zkrátka roční kontrakty cen elektřiny zlevnily již o zhruba čtvrtinu.

I přes propad na více než roční minima až na 79 si nakonec dokázaly díky „prémii“ polepšit ještě akcie Avast. Šlo je na pražské burze opět vyhlásit za nejvolatilnější. V pátek navíc v Londýně předváděly vyloženě „EKG“ v širokém cenovém rozsahu cca 311-337 GBp (cca 93-100 ). V Praze jim mohla pomáhat také k libře v týdnu oslabující koruna. Nicméně uzavřely u nás v porovnání dosud snad s rekordní prémií cca 9 , když totiž téměř nereagovaly na výrazné jižní londýnské odpolední směrování.

 

Nejhůře v týdnu dopadly akcie CETV, které ztrácely čtvrtý týden v řadě. Oproti domovskému Nasdaqu se navíc obchodovaly v Praze se značnou prémií, přestože navíc pomáhala dále výrazně oslabující koruna. V týdnu mediální titul propadal o více než 43 %, když se obchodoval za 50 . Trh jakoby úplně ztrácel důvěru v realizaci dohodnutého převzetí firmy ze strany PPF za cenu vlastně o více než 100 % vyšší.

Na index však svou vahou tlačily zejména banky. Politickými rozhodnutími praktické zastavení ekonomiky investoři logicky dále negativně vyhodnotili jako velkou neznámou zejména na portfolia úvěrů. K tomu bankám znovu poklesnou marže v návaznosti na rozhodnutí o snížení úrokových sazeb ze strany ČNB. Centrální banka navíc v kontextu situace vyzvala finanční ústavy k nevyplácení dividend. Promptně zareagovala zatím jen MONETA, což však poslalo titul o více než čtvrtinu hodnoty níže na nová historická minima. Nejvyšší management banky v návaznosti přistoupil k dalšímu pořízení firemních akcií (více zde).

Okolo pětiny hodnoty ztratily akcie zbylých dvou bank. Akcie ERSTE jsou aktuálně výkonnostně letos vůbec nejhorším titulem na pražské burze (-45 %), akcie KB se pak z bank zase propadly „nejdále“. Obchodovaly se nejníže od dubna 2009 jen za 465 . Pokud dojde na avizovanou dividendu 58 , šlo u titulu hovořit o rekordním dividendovém výnosu 12,5 %.

Nejníže za posledních 8 let pod hladinou 500 se obchodovaly akcie PFNONWOVENS. Výrobce netkaných textilií by přitom vzhledem k situaci mohl profitovat z poptávky po jeho produktech.

Za zmínku stojí nová historická minima akcií KOFOLA a především akcií VIG. Ty se v Praze obchodují „jen“ 12 let, nicméně v domovské Vídni již od počátku století. A v týdnu se dostaly pod tehdejší úvodní ceny, když se obchodovaly i za méně než 14 EUR. Tíži současné situace příliš pozitivně neovlivnily jinak solidní hospodářské výsledky a meziročně o 15 % navýšená navrhovaná dividenda na 1,15 EUR, když společnost nedokázala poměrně logicky vydat výhled pro letošní rok.


Výsledkovou sezónu na pražské burze v následujícím týdnu vlastně zakončí v úterý PHILIP MORRIS a o den později KOFOLA. Dále by se tak měl doplnit přehled letošních očekávaných dividend. Vše je však nyní stále především o očekávaném budoucím hospodaření firem. I přes evidentní ekonomická rizika je však atraktivita celé řady titulů z dlouhodobého hlediska zřejmá.

Doplnit závěrem ještě lze, že v pátek proběhla pravidelná čtvrtletní aktualizace báze indexů, která vzhledem k divokému dění a přeskupování portfolií již v předcházejících dnech, tentokrát nevyvolala v závěrečné aukci žádné výrazné divočiny. Výjimkou byl snad jen ČEZ, který při objemu 239 mil. dále odevzdával část předtím nabraných zisků.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688