Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Státní rozpočet  |  01.04.2020 15:34:03

Státní rozpočet prohloubil deficit, dopad koronaviru uvidíme ale až v dalších měsících (Komentář)

Státní rozpočet hospodařil za první tři měsíce tohoto roku s deficitem 44,7 mld. . Oproti stejnému období minulého roku je tak výsledek horší o 35,5 mld. . Větší deficit jsme mohli vidět pouze v roce 2010 jako dozvuk globální hospodářské krize. 

Ačkoli očekáváme hlavní dopady vládních opatření pro bojkoronavirem ve státním rozpočtu až v následujících měsících, již březnový výsledek naznačuje drtivý pokles daňovým příjmů. Odložení některých lhůt se nejvíce podepsalo na inkasu daně z příjmu fyzických osob. Negativní dopad však je vidět i na dani z přidané hodnoty. Ostatní položky byly v březnu dotčeny jen minimálně. Výjimkou je spotřební daň z tabáku, jejíž výběr výrazně vzrostl díky efektu předzásobení před zvýšením daňové sazby. I po navýšení plánovaného deficitu však chybí ve státní kase 10,9 mld. z titulu nižšího inkasa daní. Před snížením očekáváných příjmů by to bylo až 31 mld. .

Naopak celkové běžné výdaje se vyvíjejí i nadále v souladu s plánem státního rozpočtu. Jejich struktura však zůstává nevyrovnaná. Nejzajímavější položkou jsou v tuto chvíli neinvestiční nákupy, které odhalují více než pět miliard korun utracených pouze v březnu za ochranné pomůcky a další materiál v souvislosti s koronavirem. Vyšší výdaje souvisely také s transfery finančních prostředků do krajů a obcí. Hlavním důvodem ale bylo spíše navyšování platů pedagogických pracovníku než boj s epidemií. Vzhledem k vyšší březnové částce tak lze čekat naopak nižší výdaje v budoucnu. Opačným případem však jsou platy státních zaměstnanců, na které šlo o 14 mld. méně, než s čím počítá plán rozpočtu. Předpokládáme tak, že se tyto položky budou v budoucnu kompenzovat.

Březnová data tak potvrzují náš předpoklad, že největší propad státního rozpočtu uvidíme až v dalších měsících. Klíčový bude podle nás červnový výsledek, který bude chudší o pololetní zálohy na dani z příjmu právnických osob. Ty v minulém roce činily přibližně 40 mld. . Ministerstvo financí počítá nově s deficitem 200 mld. , což je v současnosti i náš hlavní scénář. Rizika však vidíme jednoznačně směrem k hlubšímu deficitu. Podle nás je současný odhad daňových příjmů stále příliš optimistický, na druhou stranu vidíme jako problematickou realizaci některých státních výdajů, zejména na investiční straně rozpočtu. Výsledek však bude nejvíce záviset na délce vládních opatření a schválení dalších výdajových změn.

Vzhledem k vysoké poptávce investorů po státních dluhopisech si Ministerstvo financí za poslední dva týdny obstaralo prostřednictvím aukcí a operací na sekundárním trhu finanční prostředky v objemu 245,4 mld. (od začátku roku 274,8 mld. ). Podle našich odhadů však bude muset ministerstvo letos získat až 410 mld. na pokrytí 200 mld. deficitu státního rozpočtu, splátek starších dluhopisů a úvěrů a dalších výdajů spojených s řízením státní kasy. Pokud však současné podmínky na trhu přetrvají, neměl by to být výraznější problém.

Autor: František Táborský

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688