Cssz.cz (ČSSZ)
Dávky a příspěvky  |  25.03.2020 19:39:00

Nový zákon nyní umožňuje delší čerpání ošetřovného. Zvýšila se i věková hranice dítěte pro nárok na ošetřovné

Dnes Senát ČR schválil návrh zákona, který po dobu platnosti mimořádného opatření o uzavření školních a dětských zařízení upravuje podmínky pro poskytování ošetřovného. Zároveň dochází i ke zvýšení věkové hranice dítěte, na které lze čerpat ošetřovné za současných mimořádných opatření. Nově zákon zohledňuje i otázku ošetřovného vztahující se na hendikepované osoby alespoň v I. stupni.

Stát tak reaguje na skutečnost, že kvůli celoplošnému mimořádnému opatření s předpokladem delší platnosti nebyla dosud platná právní úprava zákona o nemocenském pojištění schopna adekvátně reagovat na vzniklou mimořádnou situaci rodin s dětmi.

Jaké jsou tedy nové podmínky pro poskytování ošetřovného?

Prodloužení doby poskytování dávky

Ošetřovné se zaměstnancům poskytuje podle zákona o nemocenském pojištění z důvodu uzavření dětských zařízení a doba jeho výplaty se prodlužuje na celou dobu trvání mimořádného opatření o uzavření školních a dětských zařízení.

Zvýšení věku dítěte, na které je možné dávku čerpat

Ošetřovné náleží při uzavření základních škol i při péči o děti starší 10 let, a to až do dovršení 13 let věku. Stejně tak náleží ošetřovné i v případě, že je nutné postarat se o hendikepované osoby starší, jež byly umístěny v zařízeních určených pro péči o osoby závislé na pomoci jiné osoby aspoň ve stupni I (lehká závislost) podle zákona o sociálních službách anebo nemohou navštěvovat školu z důvodu jejího uzavření na základě mimořádného opatření.

Ošetřovné se bude poskytovat za kalendářní měsíc

Dávka bude náležet v rámci daného měsíce vždy za dny, ve kterých byla poskytována péče. Po skončení daného měsíce uvede žadatel o dávku na zvláštním tiskopisu Výkaz péče o dítě z důvodu uzavření výchovného zařízení, ve které dny péči poskytoval. Pokud má zajištěno hlídání, není na překážku, aby v některé dny vykonával práci pro zaměstnavatele. Za tyto dny pak dostane namísto ošetřovného mzdu nebo plat.

Zůstává možnost vystřídat se v péči

Nárok na ošetřovné může uplatnit ještě i druhá osoba a v rámci daného měsíce se mohou s původní pečující osobou v poskytování péče libovolně vystřídat (nikoli však v jednom kalendářním dnu). Každé z osob se pak vyplatí ošetřovné za ty dny, kdy péči poskytovala, tak jak je po skončení daného měsíce uvede na tiskopis Výkaz péče o dítě z důvodu uzavření výchovného zařízení.

Uplatnění nároku a výplata dávky

K žádosti o ošetřovné, podané podle návodu zveřejněného zde, je třeba vždy po skončení kalendářního měsíce předat zaměstnavateli tiskopis Výkaz péče o dítě z důvodu uzavření výchovného zařízení. Zaměstnavatel po doplnění dalších rozhodných skutečností předá podklady pro rozhodnutí o dávce příslušné okresní správě sociálního zabezpečení, která dávku vyplácí.

 

Přílohy


Nový zákon nyní umožňuje delší čerpání ošetřovného. Zvýšila se i věková hranice dítěte pro nárok na ošetřovné

 

Dnes Senát ČR schválil návrh zákona, který po dobu platnosti mimořádného opatření o uzavření školních a dětských zařízení upravuje podmínky pro poskytování ošetřovného. Zároveň dochází i ke zvýšení věkové hranice dítěte, na které lze čerpat ošetřovné za současných mimořádných opatření.  

Nově zákon zohledňuje i otázku ošetřovného vztahující se na hendikepované osoby alespoň  v I. stupni.

 

Výplata ošetřovného podle zákona o nemocenském pojištění se nově prodlužuje na celou dobu trvání mimořádného opatření o uzavření školních a dětských zařízení. Ošetřovné se bude poskytovat za kalendářní měsíc, v rámci něhož je možné, aby nárok na ošetřovné uplatnila ještě  i druhá osoba, která se může během daného měsíce s původní pečující osobou v poskytování péče libovolně vystřídat.

 

Věk dítěte (ošetřované osoby)

Ošetřovné se nově vyplácí při péči o dítě, kterému ještě nebylo 13 let v okamžiku, kdy o něj rodič (nebo jiná nemocensky pojištěná osoba, pokud uplatňuje nárok na dávku) začal v individuálním případě pečovat. Pokud následně v průběhu péče dítě dosáhne věku 13 let, ošetřovné náleží až do konce podpůrčí doby.

Nárok na ošetřovné je nově také dán při péči o osobu ve věku nad 10 let, která je umístěna v zařízení určeném pro péči o osoby, jež jsou závislé na pomoci jiné osoby aspoň ve stupni I (lehká závislost) podle zákona o sociálních službách, a o nezaopatřené dítě, které je závislé na pomoci jiné osoby aspoň ve stupni I a nemůže navštěvovat školu z důvodu jejího uzavření na základě mimořádného opatření. Nezaopatřenost dítěte se posuzuje podle zákona o důchodovém pojištění, závislost v I. stupni je třeba doložit (např. rozhodnutím úřadu práce).

 

Jak bude ošetřovné poskytováno

Zaměstnanec o výplatu ošetřovného žádá tiskopisem Žádost o ošetřovné při péči o dítě z důvodu uzavření výchovného zařízení (školy), který mu vydá ve dvou vyhotoveních výchovné zařízení (škola) nebo zařízení určené pro péči o osoby, jež jsou závislé na pomoci jiné osoby aspoň ve stupni I (interaktivní formulář k vyplnění zde). Tiskopis se předává zaměstnavateli postupem, který je popsán zde. Předává se pouze na začátku péče.

Dále je třeba vždy po skončení kalendářního měsíce vyplnit zvláštní tiskopis Výkaz péče o dítě z důvodu uzavření výchovného zařízení (vzor zde), kde žadatel o dávku uvádí dny, ve kterých poskytoval péči  a za které bude následně vyplaceno ošetřovné. Tento tiskopis se předává zaměstnavateli k doplnění opět postupem, který je popsán zde.

Pokud se při poskytování péče zaměstnanec střídal s jinou osobou, uvádí i dny, ve kterých poskytovala péči tato střídající osoba. Střídající osoba však uplatňuje nárok na dávku samostatně, stejným postupem, ale sama za sebe.

Pokud má pečující osoba zajištěno hlídání, není na překážku, aby v některé dny vykonávala práci pro zaměstnavatele. Za tyto dny pak dostane namísto ošetřovného mzdu nebo plat.

Ošetřovné se nevyplácí zaměstnanci za dny pracovního klidu, pokud zaměstnanci nevznikl nárok na výplatu ošetřovného alespoň za 1 kalendářní den, který měl být pro něho pracovním dnem. Uvedená podmínka se bude hodnotit v rámci kalendářního měsíce.

 

Výše dávky

Ošetřovné se vyplácí ve výši 60 % denního vyměřovacího základu za každý kalendářní den péče. Orientační výpočet lze provést na kalkulačce zde.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688