Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  25.03.2020 10:26:31

Zázrak v managementu ČEZ aneb první nákup firemních akcií přímo na burze


Akcie ČEZ se minulý týden před reportem hospodářských výsledků za loňský rok propadly na nejnižší ceny za posledních 15 let, když se v pondělí 16. března obchodovaly i pod hranicí 350 . Tedy kurzově se prakticky ocitly v době, kdy u nás teprve končila regulace celkových cen elektřiny ze strany státu, resp. obecně ceny elektřiny pak začaly mířit více na sever. Přestože dění ohledně koronaviru se jistě promítne také do poptávky po elektřině, a již tlačí ceny elektřiny na burze na jih, situace v sektoru zatím zdaleka nepřipomíná dění před zhruba 4 lety, kdy ceny elektřiny propadly až pod hladinu 25 EUR/MWh.

Situaci nějak obdobně možná vyhodnotil šéf dozorčí rady společnosti Otakar Hora, který danou funkci v ČEZ zastává přes 2,5 roku. Na rozdíl od jiných členů managementu, kteří do akcií ČEZ v minulých letech investovali pouze formou opčního akciového programu společnosti, Hora nakoupil akcie ČEZ přímo na burze. „Nejlepší“ ceny již nestihl, resp. dle regulatorního hlášení nakupoval až v pátek 20. března za kurzy v rozmezí 398-408 . Koupil celkem 7 250 akcií ČEZ při průměrné ceně necelých 404 . Investoval tedy do firemních akcií poměrně výrazných zhruba 2,93 mil. .

ČEZ - ČESKÉ ENERGETICKÉ ZÁVODY - Graf ceny akcie cz

Připomeňme, že zmiňovaný původní 18 let trvající opční akciový motivační program byl loni na konci roku zrušen, resp. nahrazen novým přísnějším systémem dlouhodobé výkonnostní odměny pro členy představenstva.

Management má každopádně možnost již dříve získané opce na akcie v příslušných termínech uplatnit. Letos tak v lednu učinil ředitel útvaru řízení aktiv JE ČEZ Martin Jašek. Získaných 10 tis. akcií za kurz 432 obratem prodal za kurz o cca 89 vyšší. Podobně ředitel útvaru personalistika ČEZ Josef Lejček, který získal 15 tis. akcií za kurz zhruba 411 . Zbavil se dokonce i části dříve držených akcií, resp., prodal téměř 15 700 akcií ČEZ za průměrný kurz necelých 519 .

Stejně jako většina titulů také akcie ČEZ dnes navazují na úterní celkový boom na kapitálových trzích. Dopoledne posilují o další více než 4 % na 438 (v 10:13 hod.). Letošní ztráty tak mírní na aktuálních 14 %.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688