Vojtěch Machek (Finex.cz)
Okénko kryptoměny  |  19.03.2020 09:28:22

Pochyby o Bitcoinu jakožto "bezpečném přístavu". Dokáže si své místo udržet i po největším cenovém propadu za posledních 7 let?

vývoj ceny bitcoinu a dalších kryptoměn za poslední týden 

 

Bitcoin (BTC) se pomalu zotavuje ze svého cenového propadu a prozatím se drží nad 5 000 USD. Největší ránu mu přineslo právě všemi zmiňované Černé pondělí, které pořádně zatřáslo všemi trhy. Tradiční trhy zažily třetí nejhorší tradingový den ve své historii.

Pondělní korekci následovaly i další kryptoměny, a to například Ethereum (ETH) s propadem o 11,6 %, XRP s poklesem 8,3 % a Bitcoin Cash (BCH) s 4,2 %.

Investoři začínají mít pochyby ohledně využití kryptoměn

Pokles cen kryptoměn navíc vzbudil další pochybnosti ohledně budoucího využití Bitcoinu a ostatních kryptoměn ve větším měřítku. Začaly se tak objevovat především pochybnosti nad označováním Bitcoinu jakožto digitálního zlata nebo bezpečného přístavu.

 Tyto pochyby utvrdil i fakt, že zlato předčilo ročními výnosy nejen Bitcoin, ale i ostatní třídy aktiv.

Navíc jeden z nejznámějších bitcoinových kritiků a skeptiků Peter Schiff se zabýval vztahy mezi Bitcoinem a tradičními aktivy, přičemž se nechal slyšet, že Bitcoin nemá pro investory žádnou hodnotu:

Bitcoin již nepatří mezi nekorelativní aktiva. Pozitivně koreluje s rizikovými aktivy, kterými jsou například akcie, a naopak negativně koreluje s aktivy označovanými jako bezpečné přístavy, kterými je například zlato. Když riziková aktiva klesají, Bitcoin klesá v mnohem větší míře. Pokud ale riziková aktiva rostou je růst na straně Bitcoinu mnohem menší. Není v něm žádná hodnota!

Na druhou stranu finanční poradci stále nabádají investory k přidání Bitcoinu do svého portfolia. Je totiž podle nich stále dobrou investiční alternativou, což vyvolává i pochyby nad tvrzením Petera Schiffa. 

Kryptoměny jsou během příznivého období mnohem ziskovější než riziková aktiva

Během ledna tohoto roku dosáhl Bitcoin 26,2 % růstu a stejně tak i Ethereum s 32,9 % růstem. V tu samou dobu tradiční aktiva nezaznamenala takový růst jako kryptoměny. Index S&P 500 sice zaznamenal růst (1,96 %), ale naopak hodnota indexu Nasdaq zůstala přibližně stejná (- 0,16 %).

Kumulativní výnosy BTC, ETH, ropy, zlata, S&P 500 a Nasdaq během ledna 2020. (zdroj: Cointelegraph)

Výše: Kumulativní výnosy BTC, ETH, ropy, zlata, S&P 500 a Nasdaq během ledna 2020.

Pokud se podíváme na koloraci mezi těmito čtyřmi aktivy během měsíce ledna zjistíme, že se nám zde tvoří úplně opačný vztah oproti tomu, který předkládá Peter Schiff. Ve zkratce jsou tedy Bitcoin a Ethereum negativně kolorovány ve vztahu s oběma indexy, a to jak Nasdaq tak i s S&P 500.

To potvrzují i data v tomto období, kdy je Bitcoin opět negativně korelován s Nadsaq i s S&P 500. Ve stejném vztahu s indexy je i ETH. Schiffovo tvrzení neplatí ani v případě pozitivní korelace zlata a Bitcoinu, které podle něj mělo být negativní.

Vztah Bitcoinu k ostatním aktivům během negativního období

V únoru cena Bitcoinu klesla o 7, 5 %, zatímco Ethereum vzrostlo o více než 23 %. Během tohoto nepříznivého období pro Bitcoin se jeho vztahy s akciovými indexy otočili opačným směrem, než jak tomu bylo v lednu. Bitcoin byl tak kolorován na 5,58 % s Nasdaq a na 21,3 % s S&P 500.

Kumulativní výnosy BTC, ETH, ropy, zlata, S&P 500 a Nasdaq během února 2020. (zdroj: Cointelegraph)

Výše: Kumulativní výnosy BTC, ETH, ropy, zlata, S&P 500 a Nasdaq během února 2020.

Růst ETH byl navíc pozitivně korelován s Nasdaq (20,2 %) a S&P 500 (31.1 %).  V ten samý měsíc byla korelace zlata s Bitcoinem na 21.1 %, přičemž ta s ETH byla na 17 %. Korelace s ropou byla podobná jako v lednu, a to 32,3 % u Bitcoinu a 36 % u ETH.

Jsou korelační trendy narušeny nedávnou volatilitou trhu?

Od března jsou kumulativní výnosy Bitcoinu i ETH mnohem horší než ty u akciových trhů, což potvrzuje argument Schiffa, že „když riziková aktiva klesají, Bitcoin klesá v mnohem větší míře.“ Návratnost Bitcoinu i ETH však vykázala vysokou pozitivní korelaci přes 70 % se zlatem a 66 % až 69,5 % s akciovými indexy během prvních 12 dnů. Naopak nejnižší korelaci mezi 32 % a 34 % zaznamenaly s ropou.

Pokud se však podíváme na meziroční výnosy, i po krvavém čtvrtku, Bitcoin má stále lepší návratnost než jiná riziková aktiva, jako je S&P 500 nebo ropa, i když v tomto období jsou všechny negativní. 

Investoři si teď tak ve většině uvědomují, že za historicky negativních tržních podmínek představuje zlato stále bezpečný přístav, přičemž Bitcoin může být k němu i výhodnou alternativou.

Pravdou však zůstává, že Bitcoin je nejlepší volbou pro investory během pozitivního období a ještě dlouho to tak pravděpodobně zůstane. S tím konec konců souhlasí i dlouhodobý obájce Bitcoinu, hlavní ekonom finanční skupiny Roklen, Mgr. Ing. Dominik Stroukal, Ph.D., který se nechává slyšet, že Bitcoin je vzácný ekonomický statek, kterého se investoři a držitelé v době nejistoty budou zbavovat ještě dříve, než akcií či komodit.

Zdroj některých informací: Cointelegraph.com

Vojtěch Machek

Spoluzakladatel finančního magazínu Finex.cz existujícího od roku 2014. Nejvíce se zajímá o kryptoměny a akcie amerických technologických společností. Své portfolio ale diverzifikuje i investicemi do fyzických drahých kovů.






Finex.cz

Již od roku 2014 jsme váš objektivní průvodce světem financí a přinášíme vám hodnotné články z oblasti online obchodování, financí a investic. Ať už jste začátečník či expert, zajímají vás kryptoměny, akcie, osobní finance či legislativa, u nás získáte cenné know-how, rady i inspiraci. Píšeme o komplikovaných tématech jednoduše, avšak komplexně a s hlubokým porozuměním.

Více na https://finex.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688