TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  10.03.2020 17:18:27

Rušení veřejných akcí kvůli koronaviru: Dostanou diváci a pořadatelé své peníze zpět?


V úterý 10. března vstoupí k 18. hodině v platnost další nařízení vzhledem k šířícímu se koronaviru. Ty se týkají kulturních a sportovních akcí. Všechny s účastí nad 100 lidí se zakazují na dobu neurčitou. Ruší se představení v kinech i divadlech, festivaly, ochutnávky a další. Sportovní utkání se odehrají bez diváků.

Plošné zákazy akcí nad 100 lidí se dotknou především organizátorů. Ti musí okamžitě reagovat a svůj program pozměnit, nebo zcela zrušit.

To, zda budou odehrána fotbalová a hokejová utkání, je nyní v kompetenci pořadatelů. Účast diváku je v současnosti vyloučena.

Organizátoři kulturních akcí mají jen omezené možnosti, jak na danou situaci zareagovat. Většina z nich svůj program ruší. Neuskuteční se tak některé festivaly, sály kin sítě Cinestar zůstanou zavřené. Kina s menší kapacitou diváků budou nadále promítat.

Většina společností zareagovala ihned. Organizátoři očekávaného Febio Festu o zrušení akce okamžitě informovali na stránkách. Aktuálně probíhající festival Jeden svět se přesune do menší sálů s kapacitou do 100 lidí. Některá kina se snažila najít takové řešení, aby nadále mohla své diváky přivítat. Například brněnská Lucerna uvedla na svých stránkách, že snižují kapacitu sálu na 99 míst. Nemusejí proto rušit svá přestavení.

Organizátoři se snaží minimalizovat ušlý zisk také tak, že odsouvají premiéry filmů.

I většina divadel musí stáhnout na určitou dobu představení. Například Národní divadlo zcela ruší svůj program na všech scénách. "Vstupné automaticky vrací obchodní odbor za zakoupená představení prozatím s termínem hraní do 17. 3., včetně," uvedl mluvčí ND Tomáš Staněk.

Mnoho institucí už teď na svých stránkách informuje, že budou vracet divákům peníze za zakoupené lístky. Pokladny některých kin a divadel zůstávají proto otevřeny, tam se lidé mohou obracet. Konkrétní podmínky jsou uvedeny na jejich stránkách.

Zatím ale není jasné, zda mají organizátoři nárok na odškodnění, případně kdo by ho vyplácel. Podle právního experta Jana Černého "mohou chtít firmy a společnosti odškodnění po tom, kdo dané nařízení vydal." To je v tomto případě stát. Upřesnil také, že mohou zkusit oslovit pojišťovny. Zda se svým nárokem ale uspějí, neví.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688