Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  12.06.2020 11:13:26

Svět chce své peníze zpět a táhne pojišťovny do epicentra krize

Seznam zrušených davových akcí není špatnou zprávou jen pro organizátory, sportovní kluby, zábavní průmysl apod. Finanční dopad tvrdě zasáhl i sektor, který je měl před pandemií ochránit.

Pojišťovny teď mají na hrbu miliardy dolarů, aby zachránily pořadatele událostí, jako např. Wimbledonu, které musely být v rámci karantény zrušeny. Lloyd's of London říká, že výplaty pojistného plnění za pandemii budou možná nejnákladnější za celou jeho 330leté historie.

V minulosti se objevily expozice na pandemie, které způsobily zrušení událostí i sportu," řekl Richard Tolley z Marsh, největšího pojišťovacího brokera na světě. "Ale nikdy v takovém měřítku." Podle Lloyd's by krize mohla stát pojišťovny více než 200 miliard dolarů.

Jde o dvojitý úder. Na jedné straně se řítí příval žádostí o pojistné plnění a na druhé straně se pálí investiční portfolia, která pojišťovny v posledních letech nashromáždily. Podle odhadu Lloyd’s bude v rámci dopadů pandemie téměř polovina celosvětových ztrát v tomto odvětví pocházet právě z firemních dluhopisů a nemovitého majetku. Aby toho nebylo málo, musí nyní toto odvětví zohlednit dopad nepokojů v USA, které pravděpodobně seznam závazků v tomto bezprecedentním roce ještě rozšíří.

Od začátku potlačování potenciálního dopadu viru před několika měsíci pojišťovny ohlašují velké finanční zásahy a varují, že to horší ještě přijde. Francouzská AXA minulý měsíc odhadovala, že samotné nároky na pojistné plnění za zrušení akcí budou ve „středních trojciferných milionových částkách eur“. Na to, aby předpověděla částku za přerušení podnikání, bylo příliš brzy. Německá pojišťovna Allianz uvedla, že v prvním čtvrtletí utrpěla kvůli pandemii zásah ve výši 700 milionů eur.

A pro všechny organizátory, kteří plánují se rychle ochránit před možnou druhou vlnou koronaviru, nezbývá než popřát hodně štěstí. "Realita je v tuto chvíli taková, že žádná pojišťovna nenabízí krytí zrušení události z důvodu přenosných nemocí," řekl Tolley z Marshe.

V USA se firmy připravují na to nejhorší. I když ještě není jasné, kdo byl krytý, musela se zrušit nebo přešunout obrovská americká turné, včetně Rolling Stones, Boba Dylana a Eltona Johna. Zároveň se poškozené podniky od restaurací v Dallasu až po majitele amerických kasin připravují na soudní bitvu proti svým pojišťovnám. Dva známí šéfové tohoto sektoru, Evan Greenberg z Chubb a Brian Duperreault z American International Group, uvedli, že tato pandemie bude pravděpodobně největší katastrofou v historii pojištění.

Co je na této pandemii ve srovnání s katastrofami, jako jsou hurikány, které průmysl rutinně pokrývá, jedinečné, je její záběr. Podle Petera Zaffina, prezidenta AIG, se ohnisko neomezuje pouze na jednu geografickou polohu a netrvá krátce jako tradiční události. "Hluboký dopad a globální povaha Covid-19 je něco, s čím jsme se nikdy nesetkali," uvedl 5. května Zaffino v komentáři k výsledkům AIG za první čtvrtletí. "Neexistuje žádný scénář.“

Odvětví bude v nadcházejících měsících čelit dalším problémům a debata ohledně výpadků podnikání se bude ještě zostřovat. Některé pojišťovny explicitně vyloučily ztráty způsobené viry a jiní tvrdí, že na vyplacení pojistného plnění je třeba skutečné fyzického poškození. Nicméně jeden pojistný trh se zatím drží – ten v Číně, kde pandemie začala. Přímé výplaty byly tlumené vzhledem k nízkému pokrytí pojištěním v zemi.

Světové ekonomiky uvolňují karanténu, ale budoucnost je stále zatěžkána nejistotou. Roste však optimismus, že v příštím roce by se mohla objevit nějaká normalita a že se všechno vrátí do pořádku. Pro pojišťovny však tento sektor zůstává nezmapovaným územím. Dopad pandemie „je jako domino, které začíná padat,“ řekl Stephen Cross, zakladatel a vedoucí strategie a inovací u McGill & Partners. „A nevíme, kolik kostiček spadne.“

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688