Cez.cz (ČEZ)
Z regionů  |  29.02.2020 00:00:00

Moravskoslezský kraj: Duální vzdělávání mladých elektrotechniků pokračuje druhým rokem

Moravskoslezský kraj: Duální vzdělávání mladých elektrotechniků pokračuje druhým rokem

Pět studentů druhého ročníku ostravské Střední školy elektrotechnické Na Jízdárně se opět zapojilo do společného projektu své školy a společnosti ČEZ Distribuce a pokračují ve sbírání zkušeností pod dohledem ostřílených energetiků. Vloni strávili v rozvodnách a dalších energetických provozech téměř 50 hodin, letos už to bude 168 hodin a ve třetím ročníku dokonce 343 hodin tedy týden ve škole a dva týdny v práci.

Pilotní projekt využívající prvky duálního vzdělávání, který ve spolupráci s místními zaměstnavateli rozjel Moravskoslezský kraj jako zřizovatel škol, Svaz průmyslu a dopravy a MŠMT, má mezi mladými úspěch letos se do něj přihlásilo dalších pět studentů prvních ročníků ostravské elektrotechniky.

Přípravě osnov pro praxi u nás jsme věnovali množství času a účastníky zapojujeme skutečně hned od začátku. Zatímco v prvním ročníku na kluky čekalo hlavně mnoho nezbytných školení a instrukcí vztahujících se k bezpečnosti práce, ve druháku už se dostanou do terénu a poznají reálný pracovní režim elektrotechniků, vysvětlila členka představenstva ČEZ Distribuce Michaela Kociánová.

Ředitel SŠ Elektrotechnické Na Jízdárně Tomáš Führer od projektu očekává zvýšení zájmu mladých lidi o studium technických oborů. Nenalhávejme si, že jsme vymysleli něco převratného naopak, vracíme se k tomu, co tady před desítkami let fungovalo. Ze starého systému teď musíme převzít ty dobré věci a přidat k nim důraz na moderní technologie, aby šla výuka s dobou. Tento projekt začal doslova za pět minut dvanáct, protože učňovské školství bez promyšlené spolupráce škol se zaměstnavateli nemůže fungovat, což se v minulých letech projevilo i na poklesu zájmu o technické obory, řekl Führer.

Užší propojení studia s praxí dlouhodobě prosazují právě technicky zaměřené firmy. Zatímco v Rakousku, v Německu či ve Švýcarsku je to běžná praxe, v Česku se duální vzdělávání teprve rozvíjí. Pilotní projekt v Moravskoslezském kraji alespoň uplatňuje jeden z jeho nejvýznamnějších rysů žáci ve firmách získávají praktické znalosti a dovednosti po celou dobu studia.

Vladislav Sobol , mluvčí Skupiny ČEZ


 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688