Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  24.02.2020 08:09:42

Koronavirus a politika rozhodnou o dalším směřování trhů (Komentář,Týdenní zpráva z finančního trhu)

Statistiky na obou stranách Atlantiku budou i nadále poskytovat nejasný obrázek reálné ekonomiky. Hlavním tématem pro trhy zůstává koronavirus a jeho dopad na čínské hospodářství. Na politickém poli budeme sledovat první jednání ministrů zahraničí Evropské unie o nastavení pravidel zahraničního obchodu s Velkou Británii po jejím odchodu z unie. Americe bude pokračovat souboj o nominaci Demokratické strany pro blížící se prezidentské volby. Tuzemské průmyslové ceny podle našich odhadů dále zpomalily kvůli poklesu cen ropy na globálních trzích.

Další negativní zprávy z německé ekonomiky

Čínské PMI a korejská data zahraničního obchodu tento týden ukážou první reálné dopady koronaviru na reálnou ekonomiku. Mimo Asii by měly statistiky ukázat smíšený obrázek. Evropské předstihové ukazatele a růst úvěrů na jedné straně a slabší data z Německa budou pro euro složitý oříšek. V úterý budou jednat ministři zahraničí Evropské unie o rámci pravidel pro vyjednávání s Velkou Británii o budoucím nastavení vzájemných vztahů. Spotřebitelská inflace z jednotlivých zemí eurozóny potvrdí opětovné zpomalení inflace, ale nárůst její jádrové složky.

V USA bude pokračovat politický souboj o nominaci na kandidáta Demokratické strany pro listopadové prezidentské volby. Statistika zahraničního obchodu by měla poodhalit důvody významné podpory amerického HDP v závěru minulého roku. Spotřebitelská důvěra v únoru pravděpodobně zůstane stabilní i přes negativní zprávy z Číny.

V regionu budeme sledovat dnešní zveřejnění tuzemských průmyslových cen a spotřebitelské důvěry. Růst cen v průmyslu podle našich odhadů dále zpomaluje zejména díky nižším cenám pohonných hmot a poklesu cen ropy na globálních trzích. Spotřebitelská důvěra v posledních měsících klesá, stále ale zůstává na velmi vysokých úrovních. V průběhu týdne uvidíme několik vystoupení centrálních bankéřů, ale žádné z nich není primárně spojeno s měnovou politikou. V Maďarsku budeme v úterý sledovat jednání centrální banky. Neočekáváme, že by mělo dojít ke změně v nastavení měnové politiky. Rétorika centrálních bankéřů by však mohla být méně holubičí.

Koruna uzavřela minulý týden nad hranicí 25,0 CZK/EUR

V uplynulém týdnu nejvíce překvapil německý ZEW, který poklesl výrazně více, než trhy očekávaly. Na druhou stranu americký trh nemovitostí pozitivně překvapil. Americký dolar se tak dostal na nejsinější hodnoty za poslední roky. Následně však své zisky opět ztratil.

Závěr týdne byl ve znamení negativních zpráv z USA a Číny. Obavy z dopadu koronaviru na reálnou ekonomiku a slabší data z amerického průmyslu vyvolaly skokové oslabení akciových trhů, zvýšenou poptávku po státních dluhopisech a oslabení amerického dolaru. Americký PMI v únoru poprvé od roku 2013 spadl pod hranici 50 b., která odděluje ekonomickou expanzi od kontrakce. Zároveň čínská státní televize oznámila, že virus doposavad nedosáhl bodu obratu. Tamní prodeje aut přitom ukázaly propad o 92 % za první dva únorové týdny.

Americký dolar reagoval oslabením vůči euru o 0,65 % na současných 1,085 USD/EUR. Regionální měny však světové dění v závěru týdne ignorovaly a vydaly se každá svojí cestou. Maďarský forint umazal předchozí ztráty, když posílil o 0,3 %. Koruna si své nejvýznamnější pohyby vybrala již v předchozích dnech a týden tak uzavřela stagnací jen lehce nad úrovni 25,0 CZK/EUR, zatímco polský zlotý ztratil dvě desetiny procenta.
Autor: František Táborský

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 17:46  ⛽ Ropa se zotavuje z dvouměsíčního minima X-Trade Brokers (XTB)
St 17:05  Tesla po zprávě agentury Reuters klesá X-Trade Brokers (XTB)
St 16:49  China's foreign exchange reserves fall to 3.2 trillion USD in April China state infooffice (scio.gov.cn)
St 16:36  Ropa po zprávě o zásobách roste X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688