Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  23.02.2020 10:23:02

Jen tři emise dokázaly v týdnu na pražské burze neztratit, v očekávání další výsledky


Pražská burza v týdnu dle indexu PX oscilovala u hranice 1 100 bodů, takže v blízkosti předchozích hodnot. V páteční seanci však přeci jen převážilo negativní směrování a závěr u 1 089 bodů nakonec znamená týdenní ztráty 1,23 %.  

Vítězem týdne se staly akcie CETV. Na domovském trhu Nasdaq sice vlastně logicky zatím stále jen oscilují u hranice 4,50 USD, v Praze tak pozitivní směrování ovlivnilo dění na forexu. Dolar totiž dále posílil, resp. koruna se k této měně dostala na nejslabší úrovně od konce listopadu (cca 23,20 Kč/USD). Čistě v měnovém přepočtu akcie CETV i přes růst uzavřely v Praze s diskontem. Následující čtvrtek 27. února budou akcionáři na valné hromadě posvěcovat převzetí firmy ze strany PPF. Jak se aktuálně ukázalo, v mediální firmě se objevilo překvapivě hned několik nových akcionářů (více zde).

Pod křídla PPF již zhruba 6 let majoritně spadá O2. Akcie telekomunikační firmy byly v týdnu dále již nakonec jediné, které si dokázaly polepšit. Obchodovaly se však nejprve níže i za 228 , tedy na téměř 3 měsíčních minimech. Sama firma ani v tomto týdnu neodkoupila jedinou vlastní akcii.

Bez ztrát dokázaly uzavřít již jen akcie ČEZ, které oscilovaly u hranice 500 . Ceny elektřiny po předchozím solidním nárůstu tentokráte spíše mířily zpět na jih. Vzhledem k loňskému nárůstu cen elektřiny nicméně firma oznámila další vlnu zdražování pro některé koncové zákazníky. U některých tarifů tak přitom bude cena silové elektřiny již o několik desítek procent vyšší, než je cena na burze…


Negativně nejvíce index PX ovlivnily nakonec akcie Avast, které lze zároveň označit za nejvolatilnější. V návaznosti na dění v domovském Londýně se totiž v Praze v týdnu obchodovaly v širokém pásmu 128-137 . Druhý londýnský titul STOCK se po předchozím výrazném nárůstu držel níže. Na rozdíl od softwarového titulu se však akcie likérky navíc v Praze stále obchodují s prémií. Do titulu by mohly v následujícím týdnu začít proudit nové prostředky, když akcionáři likérky nyní začali fyzicky dostávat finální dividendu za loňský rok. V souhrnu vlastně 12,6 mil. EUR, resp. tedy v přepočtu přes 315 mil. .

Pomineme-liindexu PX nezařazené akcie TMR, na konečný výsledek svou vahou hodně zatlačily akcie ERSTE oddychující z 9 měsíčních maxim. Obě zmiňované firmy každopádně plánují v pátek 28. února seznámit investory s hospodářskými výsledky. U rakouského titulu by tak mělo být jasno i o letošní dividendě. Očekává se, že pátý rok v řadě dojde k oznámení jejího navýšení. 

Ztratily také ostatní finanční tituly. Akcie KB dokonce zakončily týden již nejníže od konce října. V týdnu jich vyměnilo majitele za 470 mil. , tedy o zhruba 60 mil. více, než akcií ČEZ. Stabilně na stupních vítězů se drží v likviditě akcie MONETA. Bramborová příčka však patří v tomto směru akciím Avast, které se 119 mil. dokonce předhonily ERSTE. Jak plyne již jen z těchto údajů, likvidita byla na pražské burze v týdnu každopádně podprůměrná. V souhrnu zobchodovaných jen 1,65 mld. je nejnižší výsledek za poslední měsíc.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688