Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  13.02.2020 09:21:46

Rozbřesk: Čína hlásí prudký nárůst počtu nových nakažených koronavirem

Čínská provincie Hubei nahlásila prudký nárůst nových případů koronaviru (14840) i počtu mrtvých (242). Současně čínská vláda odvolala v postižené provincii šéfa tamní komunistické strany. Ukazuje se, že čínské úřady nemají situaci zatím pod kontrolou a paralýza čínské ekonomiky na začátku roku může být výraznější.

Současně s tím včera eurostat zahlásil, že průmysl v eurozóně zaznamenal na konci roku další výrazný propad. Meziměsíčně odepsal 2,1 % a meziročně kvůli tomu padal o více než 4 %. Produkce tak smazala zisky, které si vytvořila v posledních zhruba pěti letech. I když hlavní propadák opět zaznamenalo nejprůmyslovější a nejotevřenější Německo, pokles průmyslu zrychluje i v ostatních velkých ekonomikách eurozóny včetně Francie a Itálie.

Stejně tak mnoho optimismu nenabízí pohled do jednotlivých odvětví. Největší zátěží jsou tradičně auta. Nehledě na ně se ale situace zhoršovala prakticky napříč všemi důležitými odvětvími zpracovatelského průmyslu.

Nová čísla za prosincový průmysl podle našich odhadů mohou vést k přehodnocení HDP v Německu i v eurozóně směrem dolů. Naše nowcast odhady ukazují na možnost poklesu německého HDP ve čtvrtém kvartále 2019 až o 0,3 % mezikvartálně - původní předběžné odhady (vycházející z celoročních odhadů statistiků) přitom ukazovaly na lehký nárůst německého HDP.

Prudší propad HDP ve čtvrtém kvartále pravděpodobně souvisí s vyprcháváním jednorázových pozitivních impulsů z podzimu 2019, kdy se řada britských firem předzásobovala kvůli strachu z divokého brexitu a pomáhala tak dočasně průmyslu ke stabilizaci. Se slabým výkonem eurozóny na konci roku 2019 jsme proto počítali, i když poslední průmyslová čísla byla i pro nás překvapením.

Pro start do roku 2020 jsme byli naladěni lehce pozitivně kvůli slabšímu obchodnímu napětí, pozitivnímu vývoji předstihových ukazatelů a prosté skutečnosti, že výroba řady odvětví především německého průmyslu je tak nízko, že těžko sázet na další výraznější propady. Nicméně koronavirus vnesl do hry novou nejistotu a podle našich analýz je to opět Německo, které je teoreticky nejvíce zranitelné. I když negativní efekty koronaviru budou dočasné, pravděpodobnost zimní německé recese jde v posledních týdnech rychle vzhůru.



*** TRHY ***

CZK a dluhopisy
Česká koruna prorazila psychologickou hranici 25,00 EUR/CZK a další prodeje eur ji stáhly až do blízkosti 24,80 EUR/CZK. Část nezajištěných exportérů může po posledních pohybech z nervozity přiživovat krátkodobé zisky české měny. I z technického pohledu ještě koruna krátkodobě může pomýšlet na zisky. Na druhou stranu, pokud se globální nálada kvůli novým případům koronaviru a špatným číslům z Evropy zhorší, nálada v celém regionu se může také lehce zhoršit.


Zahraniční forex
Velmi slabé výsledky eurozóny (viz data z průmyslu), neutrální Fed a děsivé zprávy z Číny ohledně koronaviru (viz úvodník) jsou kombinací, která tlačí kurz eurodolaru stále níže.

Dnes je na pořadu dne navíc americká spotřebitelská inflace za leden, která by měla dále zrychlit. To tedy nebude makroekonomická zpráva, která by měla americký dolar brzdit v rozletu.

Ve střední Evropě je opět pod tlakem maďarský forint, když se měnový pár EUR/HUF včera obchodoval již nad hladinou 340. Medvědí příběh forintu je stále stejný - rekordně záporné reálné úrokové sazby. Trh se přitom bojí, že vinou zrychlující se inflace padají (reálné) úrokové sazby do ještě většího mínusu. A to, zdali tomu tak je, se dozvíme právě dnes ráno, neboť bude zveřejněna maďarská inflace za leden. Číslo to přitom bude vysoké - zřejmě 4 %. To nebude pro forint dobrá zpráva a bude na MNB, aby forintu podala záchrannou ruku.


Ropa
Ropa Brent si během včerejšího obchodování připsala k dobru více než tři procenta a koketovala s hranicí 56 dolarů za barel. K cenovému růstu přispěl zejména optimismus ohledně pomalejšího šíření čínského koronaviru, který však dnes ráno vzal za své v souvislosti s prudkým nárůstem nových případů v provincii Hubei. Nejistota ohledně rozsahu útlumu čínské ekonomiky, stejně jako regionální poptávky po ropě, tak zůstává i nadále významná a nedopřeje ropě výraznější cenové zisky.

Kartel OPEC ve svém včerejším měsíčním reportu navázal na americkou EIA a snížil odhad růstu globální spotřeby ropy v tomto roce o 200 tis. barelů denně (celkově na 990 tis. barelů denně) v reakci na šíření čínské nákazy. Aktualizovaný výhled kartelu také implicitně naznačuje potřebu agresivnějších těžebních škrtů ve druhém čtvrtletí roku, jak navrhla technická monitorovací komise (600 tis. barelů denně nad rámec současných 1,7 mil. barelů denně). Zásadní slovo však v tomto případě bude mít Rusko, které stále váhá, zda další omezení těžby podpoří.


Akcie
Akcie na Wall Street včera pokračovaly v obchodování na rekordních úrovních. Jejich nárůstu vévodily společnosti z energetickému sektoru, které poskočily o 1,4 %. Uvolnění spojené s virem pomáhá zpět nahoru akciím, které byly jako první zasažené na začátku nákazy. To jsou především společnosti ze zábavního průmyslu kasin v Macau (Wynn Resrots dnes +3,7 %) a aerolinie (American Airlines +2,1 %). Zásadně se zadařilo akciím Shopify, a to jak v překonání odhadů, tak i ve výrazném navýšení výhledu tržeb. Díky tomu včera poskočily o 7,8 % vzhůru. Naopak se nedařilo akciím Lyft, které propadly o 10,2 %. Jeden z největších poklesů včera zaznamenala společnost Bed Bath & Beyond, která poklesla o 20,6 %.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688