Zpravodaj (Cyrrus)
Akcie v ČR  |  30.09.2002 14:46:42

Cyrrus: Ovlivní Ústavní soud “spadové” emise ?


Ve středu 2.října by se mělo sejít plénum Ústavního soudu, které by mělo projednat návrh skupiny senátorů. Návrh se týká několika věcí, ale pro kapitálový trh (a několik spadových emisí) nejdůležitější z nich je zrušení §183b, odstavce (3),písmeno a.

O co jde?

Česká republika, státní organizace, Fond národního majetku ČR a další organizace jsou vyjmuty z povinnosti uspořádat povinnou nabídku převzetí při ovládnutí cílové společnosti, která se obchoduje na veřejném trhu. Tuto povinnost však mají všichni ostatní, když získají nad společností kontrolu a splní zákonem stanovené podmínky. V praxi to znamená, že mají povinnost od minoritních akcionářů odkoupit jejich akcie a nabídnout jim za ně určitou cenu. Ti pak na nabídku přistoupit mohou, ale nemusí. Nabídnutá cena není libovolná, ale musí splňovat určité zákonem dané požadavky. Většinou se odvíjí od ceny, za jakou nabyvatel získal svůj kontrolní podíl. Ve srovnání s cenou na trhu často jde i o více než dvojnásobek stávající tržní ceny. Takže i odkupní cena je pak na atraktivní úrovni.

Důležité je, že podle stávající právní úpravy tuto povinnost dále nemají ti, co tyto rozhodující podíly ve společnostech koupí od státu (FNM). Takže když FNM prodával své majoritní podíly v Komerční bance, České spořitelně nebo Českých radiokomunikacích kupci nemuseli nabídnout minoritním akcionářům odkup jejich akcií.

Co by se stalo, kdyby?

To by se v případě, že Ústavní soud zruší toto ustanovení, změnilo. Napříště by kupci státních podílů museli nabídnou i ostatním akcionářům odkup za cenu odvozenou od kupní ceny, kterou FNM sami zaplatili. Ze společností ve spadu by se to týkalo Unipetrolu (,který se obchoduje za 35 , ale nabídnutá cena z privatizace byla za 100 ), Českého Telecomu (obchoduje se za 240 , ale nabízená cena za podíl FNM se pohybuje na úrovní 340 ) a ČEZu, kde cena je 100 , ale očekává se, že prodejní cena bude mnohem vyšší.

V případě, že by tato výjimka byla zrušena, potencionální kupci by byli postaveni před další závazek a státu by tak byli ochotni nabídnout nižší cenu. Ale pro minoritní akcionáře by to byla výhra. Stále by zůstával atraktivní rozdíl mezi tržní a odkupovou cenou, z kterého by mohli profitovat. To by povzbudilo ceny dotyčných akcií, aby se mezera uzavřela.

Pravděpodobnost zrušení výjimky Ústavním soudem je malá, ale pokud by se tak stalo, kurzové pohyby u jmenovaných titulů by byly značné. Proto se rozhodně vyplatí 2.10. toto rozhodnutí sledovat.

Roman Skalický



Tyto zprávy pro vás vytváří Cyrrus

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688