Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  15.01.2020 14:01:12

Benda: ČNB by měla zvýšit sazby raději dříve než později

Česká národní banka má stále prostor pro zvýšení úrokových sazeb v letošním roce a bylo by lepší, kdyby tak učinila raději dříve nežli později, řekl ve středu člen bankovní rady ČNB Vojtěch Benda.

Benda, jenž pro utažení sazeb hlasoval na posledních třech měnových zasedáních, v kuloárech ekonomické konference ve Vídni dále řekl, že současné údaje z domácí ekonomiky příliš nezměnily jeho měnověpolitický postoj. Zrychlení inflace oproti prognóze nad horní mez tolerančního pásma ČNB podle něj znamená, že její návrat k cíli bude asi pozvolnější, ale trajektorie se zřejmě zásadně měnit nebude. "Když to vezmu souhrnně, myslím si, že bude opět jemná debata, jestli zvýšit úrokové sazby, nebo je ponechat na současné úrovni," řekl Benda agentuře Reuters.

ČNB na minulých třech zasedáních rozhodla poměrem hlasů v radě 5-2 o podržení úrokových sazeb beze změny a je jednou z mála centrálních bank v Evropě, které nechávají otevřenou debatu o možnosti jejich zvýšení.

"Myslím si, že v letošním roce, lépe dříve než později, ještě prostor pro zvýšení sazeb je," řekl Benda. "V případě, že ke zvýšení sazeb dojde na tomto jednání, tak bych předpokládal spíše delší dobu stabilitu."

Prosincové zrychlení meziročního růstu spotřebitelských cen na 3,2% přiživilo očekávání, že ČNB sazby zvýší. Tento faktor pohání korunu, která je silnější oproti prognóze ČNB a ve středu po komentářích Bendy posílila až na 25,121 za euro, a ocitla se tak na dotek od sedmiletého maxima.

Podle Bendy se zdá, že se česká měna možná vrací ke svým fundamentům, které předpokládají, že by měla být silnější, ačkoli posílení z poslední doby může také souviset s obchody v závěru roku. "Nedávné posílení kurzu koruny částečně odpracovává zpřísnění měnových podmínek. Zatím je to třeba brát víceméně s rezervou, protože kurz se dlouhodobě odchyloval od naší prognózy a od dlouhodobého trendu spíše na tu slabší úroveň," řekl Benda.

"Je třeba také počkat na další vývoj, zda toto je začátek návratu k trendu či k fundamentům, anebo jestli se jedná třeba o dočasný efekt konce roku."

Nidetzký: Silná koruna rozhodování na zasedání ČNB ovlivní

Viceguvernér ČNB Tomáš Nidetzký ve středu řekl, že současné posílení koruny na několikaletá maxima vůči euru ovlivní rozhodování členů bankovní rady na příštím měnovém zasedání. Nidetzký dále řekl, že podle jeho předpokladů bude koruna celkem stabilní a že překupování koruny v důsledku intervečního režimu z let 20132017 působilo jako stabilizační faktor.

"Současné posilování (koruny) je podporováno pozitivním sentimentem," řekl viceguvernér na ekonomickém semináři. "Uvidíme, nakolik je vytrvalé."

Zdroj: Reuters, Patria.cz

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688