Ing. Jiří Mesároš (Dluhopisy.cz)
Okénko investora  |  15.01.2020 10:47:25

Renesance korporátních dluhopisů na dohled

Rok 2020 bude podle všech indicií rokem renesance korporátních dluhopisů. Z ekonomického hlediska se nijak nesníží náročnost hledat vhodné zhodnocení finančních úspor. Inflace v listopadu překročila hranici tolerančního pásma 3 % a lze očekávat, že i v průběhu příštího roku bude na podobně vysoké úrovni pokračovat. Naproti tomu ale banky nenutí nic k tomu zvyšovat úrokové sazby na spořicích účtech (ČNB zřejmě první polovinu roku také nebude konat), a tak drobní investoři zůstávají dál v situaci nepřetržitého vyhledávání atraktivnějších investičních příležitostí.

Z oborového hlediska došlo k významnému pročištění trhu. Širší mediální edukaci trhu doplňují další opatření, především striktnější pravidla nabídkových portálů, mezi které patří i dluhopisy.cz. Nároky jsou nyní takové, aby investor získal mnohem více informací o emisi bondů, emitentovi i jeho obchodním záměru. Firmy také zajišťují své emise, což přispívá k mnohem důvěryhodnějšímu prostředí.

I pro rok 2020 očekáváme pokračující pokles průměrné úrokové sazby, za kterou budou společnosti své dluhopisy nabízet. Drobná korekce na úroveň okolo 7,1 až 7,4 % u nově vydaných emisí z letošních 7,53 % nebude mít pro investory zásadnější dopad. Naopak očekáváme velmi dramatické omezení emisí, jejichž nabídka zhodnocení by dosahovala až k 10 %. Řada lidí se již poučila z toho, že úměrně s výší sazby roste i riziko takové investice. Dluhopisy s extrémními výnosy se tak dostanou na okraj investorského zájmu a budou cílit na zájemce nepoučené  nebo s vysokým sklonem k riziku.

Nakonec je potřeba se podívat na situaci firem. Rostoucí tlak na inovace a automatizaci v průmyslu, rychlý rozvoj služeb, nedostatek bytových a kancelářských prostor a s tím související rozvoj developmentu, to vše jsou aspekty, u kterých v čase nelze očekávat zpomalení. To logicky vytváří tlak na finanční investice, pro které musí firmy nalézt dostatek zdrojů. Dluhopisy jsou v takovém případě logicky jednou z vhodných alternativ. Poptávka, kterou evidujeme ze strany firem, to jen potvrzuje.

Trh dluhopisů dokázal poměrně rychle zareagovat na chyby, které se v něm historicky nastřádaly a se kterými se musel letos vypořádat, a udržel si důvěru investorů. Do nového roku bude vstupovat silnější a odolnější a dluhopisy budou i nadále patřit do adekvátní části investorského portfolia.  

Ing. Jiří Mesároš

Má více než desetileté zkušenosti z burzy a doma má diplom z Vysoké školy finanční a správní obor bankovnictví. V roce 2015 spoluzaložil inzertní portál Dluhopisy.cz, který pomáhá malým a středním podnikům s financováním a drobným investorům se zhodnocováním úspor, a dodnes jej provozuje.





Dluhopisy.cz

Je společnost provozující největší a nejstarší inzertní portál s korporátními dluhopisy v Česku. Na něm propojuje emitenty z řad malých a středních firem, jimž také nabízí administrativní pomoc při přípravě emise, a drobné investory, kteří chtějí zhodnotit své úspory. Za téměř pět let své existence už takto pomohla více než stovce firem najít tisíce investorů.

Více na https://dluhopisy.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Út   9:14  Trhy podceňují šance na recesi Mgr. Timur Barotov (BHS)
Po   1:00  Tesla v problémech. Akcie od začátku roku klesly o 41 % Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Pá   5:51  Dlouho očekávaná událost ze světa kryptoměn. Přinese další halving bitcoinu nová... Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Čt 15:33  Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688