Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  09.01.2020 12:40:17

Brutálně špatný rok pro britské supermarkety

Nejhorší rok v historii právě uzavřely britské maloobchodní řetězce. Zlepšení nepřinesly ani Vánoce, které poznamenal brutální tlak na ceny a nákupy a přes internet. Potvrzuje se tak, že pokud někdo odnáší horečku online nakupování, popularitu diskontů a politickou nejistotu, jsou to britské supermarkety. Napsala o tom agentura Bloomberg.

Slabší než očekávané tržby ve svých divizích oděvů a domácího vybavení během vánočního období dnes reportoval Marks&Spencer. Podnikání se firma snaží oživit už deset let, teď se o to snaží předseda Archie Norman a CEO Steve Rowe. Podle posledně jmenovaného způsobily slabé vánoční tržby jednorázové okolnosti, konkrétně chabé výsledky v sekci pánské módy a plýtvání v sekci potravin.

Akcie Marks & Spencer ztrácely v každém roce pětiletky, během které firma přišla o více než polovinu tržní hodnoty. Dnes se podívaly až o 11 % níže po varování, že hrubé marže za celý rok firma aktuálně vidí u spodní hranice očekávaného rozpětí. Následující graf ukazuje, jak si akcie vedly v posledních pěti letech:

Klesly i srovnatelné tržby Tesca. Tomu se v domovské Británii dařilo. Tržby mu tam ve vánočním období stouply o sice slaboučkých 0,1 %, to ale znamená páté růstové Vánoce v řadě a podle analytika Bruna Monteyneho z firmy Sanford C. Bernstein také “podstatně lepší výkonnost” v porovnání s konkurencí. Domácí úspěch Tesca však kalila slabší výkonnost ve střední Evropě. Akcie ale i tak dnes v Londýně rostly o více než 2 %. V posledních pěti letech se jim vedlo takto:

Tržby klesly řetězci John Lewis, který už varoval, že nevyplatí bonusy zaměstnancům, kteří jsou také podílníky firmy. Firma se v minulých letech přitom stále snažila vyplácet alespoň drobné částky, i když zisky jí klesaly. Nejnovější rozhodnutí – nevyplatit nic - má tedy značnou symboliku, poznamenala agentura Bloomberg.

Podle sdružení britského maloobchodu The British Retail Consortium se tržby v odvětví loni snížily o 0,1 %, což je nejhorší hodnota v historii. Ještě v roce 2018 stouply o 1,2 %.

To vše může vypadat pesimisticky. Next, který sváteční tržby oznámil jako první minulý týden, ale tržní odhady porazil a také Sainsbury zaznamenal poměrně robustní výkonnost. Supermarkety Wm Morrison Supermarkets už si kvůli neutěšeným tržbám zčásti samy nasypaly popel na hlavu, protože se nezapojily do slev během Black Friday.

Podle Helen Dickinsonové, generální ředitelky The British Retail Consortium, může nadcházející rok vypadat na úrovni určujících faktorů podobně. Peněženky bude Britům zavírat (a nebo otevírat) důvěra veřejnosti v obchodní jednání mezi Británií a EU. Kromě toho budou maloobchodníci muset dál zvyšovat mzdy i produktivitu, zlepšovat recyklovatelnost výrobků a snižovat množství odpadu. To se ale neobejde bez nutných zdrojů.

Zdroje: Bloomberg, Patria.cz, The British Retail Consortium

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

01.12.2023Špatný rok pro českou ekonomiku - propad HDP se prohloubil Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
25.04.2020FT: ECB chce špatnou banku pro špatný dluh Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688