Zdraví  |  23.09.2021 16:09:28

Britské maso by mohlo do dvou týdnů v UK supermarketech chybět

Britské supermarkety a restaurace hlásí, že regály s vepřovým a drůbežím masem by mohly být za následující dva týdny prázdné. Obavy o nedostatek masa vyjadřují i britské restaurace. Na vině není covid-19 ani jiná nemoc, která postihla drůbež a prasata, ale nedostatek CO2, kterým se prasata a drůbež zabíjí (vraždí).

Stoupající cena plynu vedla k velkým problémům v britském dodavatelském řetězci, což pravděpodobně povede ke zvýšení účtů za plyn u domácností a energetických společností.

V důsledku zvyšující se ceny plynu byly také zavřeny některé továrny na hnojiva, které tvoří přibližně 60% produkce CO2.

CO2 je široce používán v masném průmyslu, zejména u kuřecího a vepřového masa, a to jak k zabíjení zvířat, tak k chlazení masa ze zvířat 

Nick Allen, generální ředitel Britské asociace zpracovatelů masa (British Meat Processors Association), pro Sky News uvedl, že továrny byly zavřeny „ve velmi krátkém čase bez varování“ - takže zbývá zásoba CO2 na 5 až 15 dní. Až CO2 zcela dojde, bude nutno "porážku" (zabíjení) prasat a drůbeže zastavit, 80% drůbeže a prasat je totiž usmrceno právě pomocí CO2.

Nick Allen dále řekl "To znamená, že zvířata budou muset zůstat na farmách." Trochu eufemisticky řečeno, když je to pro zvířata vlastně vězení.

Ian Wright, generální ředitel Federace pro jídlo a pití uvedl, že dopad bude pravděpodobně viditelný „asi za 10 dní“. Popsal potenciální nedostatek dodávek CO2 jako „skutečnou krizi“ a řekl, že „systém just-in-time, který je základem supermarketů i pohostinství, je za těch 40 let, kdy je jeho součástí, vystaven největšímu napětí, jaké kdy bylo“.

Řekl, že "produkce" drůbeže začne velmi vážně váznout do konce tohoto týdne, totéž platí pro "produkci" prasat a výrobu pekařského zboží.

Pan Ian Wright vysvětlil: „Máme asi 10 dní, než se to dostaneme do bodu, kdy si spotřebitelé, nakupující a strávníci všimnou, že tyto výrobky nejsou k dispozici.“

Downing Street v pondělí trvala na tom, že britský potravinový řetězec je „neuvěřitelně odolný“. 

A co na to vegani? Veganská populace by se mohla alespoň dočasně radovat. Není to spíše nějaký "sign from above" nejen pouhé zdražování?




K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688