Research (Fio, burzovní společnost a.s.)
Akcie v ČR  |  24.09.2002 11:24:35

Týdenní zprávy z trhu ke dni 24.9.2002

Text Box:      Tržní indikátory
	
České akcie	
PX 50	
1,33 %	448,3
PX D	
1,65 %	1144,8
	
Zahraniční akcie
Dow Jones Ind. Average
-3,93 %	7986,02
S&P 500	
-4,99 %	845,39
Nasdaq Composite
-5,44 %	1221,09
DAX 	
-8,79 %	3065,73
FTSE 100	
-3,69 %	3860,10
CAC 40	
-8,4 %	2890,82
Nikkei 225	
2,59 %	9481,08
BUX	
     -0,59 %	7338,73
10-yr-bond	
-0,12  bps	3,78 %

HLAVNÍ ZPRÁVY

·          Maloobchodní tržby za měsíc červenec se meziročně zvýšily o 5,6%; očištěno o vyšší počet pracovních dnů vzrostla o 2%.

·          Průmyslová produkce v eurozóně poklesla v měsíci červenci o 0,9% oproti červnu; meziroční pokles tak činí –0,5%. Trh očekával meziměsíční pokles o 0,4%.

·          Stavební výroba eurozóny za druhé čtvrtletí poklesla oproti čtvrtletí prvnímu o 1,2%; meziroční pokles tak činí –1,3%.

·          Přebytek obchodní bilance eurozóny za červenec dosáhl 12 miliard Euro (oproti  červnovým 11 mld. Euro).

·          Průmyslová produkce v srpnu klesla o 0,3%, přičemž se očekával nárůst o 0,2%. Jedná se tak o první pokles od prosince roku 2001.

·          Obchodní deficit v červenci zaznamenal –34,6 miliard USD. Očekávání trhu bylo –37 mld. USD.

 

 

UDÁLOST TÝDNE

 

V pondělí 16.9.2002 zveřejnil Český statistický úřad výsledky maloobchodních tržeb za měsíc červenec. Ve stálých cenách dosáhl tento ukazatel nárůstu 5,6%, ovšem v červenci bylo o 2 pracovní dny více. Po očištění na běžbý počet pracovních dní pak dostaneme nárůst o 2%. Po červnovém poklesu byl obnoven růst.

Pozitivní je rovněž analýza jednotlivých podskupin tohoto ukazatele, kdy meziměsíční pokles byl zaznamenán pouze u tržeb za opravy a prodej motorových vozidel a prodej pohonných hmot (-2,1%). U všech ostatních položek byl zaznamenán meziměsíční nárůst.

 

 

 


Vývoj maloobchodních tržeb v ČR za poslední rok ( meziměsíční změny):

 


Očekávané události:          

26.9. 2002  

Zasedání ČNB

12

Bankovní rada bude jednat mj. o výši úrokových sazeb.

24.9. 2002

Zasedání FEDu

 

Na zasedání výboru pro měnové otázky se bude projednávat možná změna úrokových sazeb, které

26.9.2002

Zasedání ECB

 

Na pořadu jednání je také diskuse o správnosti nastavení výše úrokových sazeb.

 

                                                                                                                                                                            

SRN

Uplynulý týden SRN

Během uplynulého týdne index DAX pokořil hranici 3,000b., když motivem pro výrazný pokles akciového indexu (mezitýdenně zhruba 8% pokles) byl jednak nepříznivý vývoj makroekonomických ukazatelů ve Spojených státech, jednak úpravy pozic zahraničních investorů před nedělními parlamentními volbami a také zhoršené výsledky ohlašujících společností. V napjaté atmosféře při vrcholící volební kampani pak investoři pozorně sledovali dění okolo společnosti MobilCom, která díky slíbené státní finanční pomoci v pondělí raketově zpevnila (ve stovkách procent), během týdne pak tento slib, generovaný spíše předvolební taktikou, ztrácel svou sílu a původní rozsah, což se odrazilo i na cenovém vývoji akcií MobilComu (přesto týdenní změna činila skoro +90%). Velmi negativně se vyvíjely akcie pojišťovacích společností (Allianz, Münich Re), které vlivem současně probíhajících faktorů výrazně ztrácejí (ztráty akciových trhů, kde jsou umisťovány kapitálové zdroje pojišťoven; slabé hospodářské výkony společností; hrozící možnost dalších celosvětových pojistných událostí atd.). Z technologických titulů pak zejména vlivem negativního ohlašování společností  na amerických trzích ztrácely Siemens, SAP, Infineon a Epcos. Ztráty automobilových titulů byly oproti celkovému vývoji trhu umírněné, když pokračující pozitivní konsolidace (DaimlerChrysler navýší podíl u asijských výrobců nákladních automobilů Hyundai a Mitsubishi) a udržení růstových předpokladů odhadu tržeb (BMW) pomáhaly tomuto sektoru.

 

Očekávaný vývoj SRN

Během týdne budou na vývoj na akciovém trhu působit výsledky společností ohlašující své výsledky v USA a samozřejmě také události z domácího prostředí. V pondělí bude znám výsledek parlamentních voleb, který může výrazněji ovlivnit trh v případě vítězství současné opozice. Ve středu bude oznámena hodnota IFO indexu, který hodnotí podnikatelské prostředí v SRN.

USA

Uplynulý týden v USA

Minulý týden v USA přinesl další celkovou mezitýdenní  ztrátu indexů, když hlavní příčinou byla série ziskových varování společností, která poslala indexy na jejich červencové minimální hodnoty. Mezi výrazně negativní překvapení patřilo snížení očekávání  společnosti EDS (konkurent takové společnosti jako je IBM) a JP Morgan, ale negativní tón nezazníval pouze z technologické nebo finanční oblasti i společnosti jako McDonalds nebo Genzyme přinesly snížený ziskový výhled. Celkový vliv na náladu na trzích tak byl výrazně negativní, zvláště pokud byl podpořen nevýraznými výsledky z makroekonomické oblasti (průmyslová produkce, dodatečné žádosti o pracovní podpory, nově zahájené stavby), pozitivně naopak působilo ohlášení obchodní bilance v měsíci červenci a také Philadelphia Fed index, který naznačil růst průmyslové výroby v měsíci září. Tyto dva poslední indexy tak vytvářejí dojem o možném překročení 3% růstu GDP za 3Q US ekonomiky. Významný vliv na náladu investorů pak měl i vývoj situace mezi Irákem a USA, kdy na vstřícný krok Iráckých představitelů, reagoval americký prezident nesmiřitelně a razantně. To se samozřejmě odrazilo ve vnímání investorů, kteří tak měly další důvod pro opouštění pozic.

 

Očekávaný vývoj v USA

Trhy budou reagovat na další ohlašování výsledků amerických společností. Očekávání budou směřována rovněž k úternímu zasedání měnového výboru pro měnové otázky amerického FEDu. Trhy snížení sazeb spíše neočekávají – určitou roli by mohl hrát komentář z tohoto zasedání.

 
 


                                                                                                                                

                                                                                                                                                                                            

                                                                                                                                                                             

                                                                                                                                                                                   


ČESKÁ REPUBLIKA

Česká burza se v uplynulém týdnu vydala proti směru všech hlavních kapitálových trhů a posílila. Index PX 50 vzrostl o 1,3% na 448,3 bodu, užší index PXD přidal 1,65%. V první půlce týdne české tituly kopírovaly směr zahraničních trhů, ale v druhé půli pod taktovkou Komerční banky dokázaly posílit. Akcie Komerční banky za přítomnosti zahraniční nákupní objednávky obstaraly 2/3 celkového objemu, přidaly 7% a končily nad 1750Kč. Mírný růst zaznamenaly akcie Čezu (+0,7%) a opět nedokázaly zakončit nad 95Kč. Nedařilo se telekomunikačním titulům. Akcie Českých radiokomunikací trpí nezájmem investorů (-1,9%) a zavíraly pod psychologickou hranicí 250Kč. Český Telecom klesl o 1,2% na 255Kč. Stabilitou se vyznačují akcie Philip Morris a Unipetrolu.

 

 

ČEZ

Státní úřad pro jadernou bezpečnost nevyhoví požadavku Rakušanů a nedoporučí společnosti ČEZ stavební úpravy v jaderné elektrárně Temelín. K takovému závěru dospěli podle informací čtvrtečních Lidových novin čeští experti po analýze, na které se loni dohodli v Bruselu tehdejší premiér Miloš Zeman, rakouský kancléř Wolfgang Schüssel a komisař pro rozšíření EU Günter Verheugen.

 Úřad podle ní došel k závěru, že nemůže nařizovat provozovateli elektrárny zbytečnou investici, která podle SÚJB nijak nepřispěje k ještě vyššímu bezpečnostnímu zajištění Temelína. Drábová podle LN údajně počítá s tím, že rozhodnutí úřadu obhájí také před experty Evropské komise. Česká strana se pod patronací Evropské komise zavázala, že do konce letošního září ještě jednou posoudí rakouské a německé námitky vůči bezpečnosti Temelína. Pokud by se zároveň ukázalo, že určité navrhované úpravy v elektrárně by mohly její bezpečnost posunout ještě na vyšší úroveň, Česko takovou úpravu dodatečně zajistí.

Antimonopolní úřad  by měl dát své rozhodnutí týkající se restrukturalizace sektoru  elektroenergetiky do listopadu či prosince tohoto roku.

 

České radiokomunikace

Svými pololetními výsledky Čra příliš nenadchly. ČRa klesl v pololetí podle IAS konsolidovaný čistý zisk o 32,9 procenta na 342 miliónů korun. Tžby společnosti poklesly o 4,6 procenta na 1,312 miliardy korun. Nejcennější část skupiny společnost Radiomobil se podílela ziskem  654 mil. (Čra vlastní 39%). Konsolidovaný provozní zisk firmy před úroky, odpisy a zdaněním (EBITDA) poklesl na 333,8 miliónu z 385,6 miliónu korun. Marže EBITDA se snížila z 28 na 25,4 procenta.

Společnost předpokládá za celý letošní rok pokles výnosů o 5,6 procenta na 2,309 miliardy korun. Očekává přitom provozní ztrátu 357 miliónů korun proti loňskému zisku 30 miliónů korun. K provoznímu zisku by se radiokomunikace měly vrátit příští rok.

 Výnosy za telekomunikační služby  se podařilo udržet na loňské úrovni 691 miliónů korun. Výnosy z televizního vysílání vzrostly o čtyři procenta na 311 miliónů korun a příjmy z šíření rozhlasu stagnovaly na 180 miliónech . Kvůli dokončování výstavby páteřní optické sítě společnost letos čeká pokles investic na 825 miliónů z loňských 1,7 miliardy korun. Dceřiná firma RadioMobil vykázala v pololetí čistý zisk přes 1,6 miliardy korun při výnosech 10,1 miliardy. Firma Contactel, ve které ČRa drží 50 procent, zvýšila výnosy o 63 procent na 337 miliónů . Zhruba ve stejné výši se pohybovala i ztráta společnosti. Vedení ČRa rozhodlo, že již nebude Contactelu poskytovat žádné půjčky.

 

 

 
                                                                                                                                                                             

 

                                                                                                                                                                                                                                                                      

 

České akcie v týdnu před parlamentními volbami výrazně ztrácely. Index PX 50 za z

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                               

 

 

 

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 11:07  Gevorkyan 1Q24: Marže zpět na 30%, růst podepsaných zakázek Research (Česká spořitelna)
Čt   8:15  Technologické akcie lídry seance (16.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)

Přečtěte si také:

17.12.2002Týdenní zprávy z trhu ke dni 17.12.2002 Research (Fio, burzovní společnost a.s.)
10.12.2002Týdenní zprávy z trhu ke dni 10.12.2002 Research (Fio, burzovní společnost a.s.)
03.12.2002Týdenní zprávy z trhu ke dni 3.12.2002 Research (Fio, burzovní společnost a.s.)
12.11.2002Týdenní zprávy z trhu ke dni 12.11.2002 Research (Fio, burzovní společnost a.s.)
05.11.2002Týdenní zprávy z trhu ke dni 5.11.2002 Research (Fio, burzovní společnost a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688