TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  18.12.2019 21:12:17, aktualizováno 22.12.2019 09:05:13

Skončí Trump ve funkci? Sněmovna bude hlasovat o jeho odvolání

Donald Trump jako třetí prezident v historii Spojených států čelí hlasování o odvolání z úřadu. Podle něj je jednání v demokraty ovládané dolní komoře Kongresu o ústavní žalobě honem na čarodějnice. Ale demokraté jsou přesvědčení, že se prezident dopustil zneužití pravomoci a brání Kongresu ve vyšetřování.

Do Vánoc zbývá necelý týden. Donald Trump je ale, jak se zdá, poklidně nestráví. Demokraty ovládaná Sněmovna reprezentantů dnes hlasuje o tom, jestli zahájí proces k jeho odvolání.

 

Proti šéfovi Bílého domu vznesli demokraté dvě obvinění. První je založené na údajné Trumpově snaze zatáhnout do předvolební kampaně cizí stát - konkrétně Ukrajinu.

 

Právě ukrajinskému prezidentovi Zelenskému měl totiž Trump v létě volat s tím, aby mu pomohl s korupčním vyšetřováním jeho hlavního politického rivala z řad demokratů, Joea Bidena. Krátce předtím přitom Ukrajině zmrazil vojenskou pomoc ve výši devíti miliard korun.

 

"Lidé jsou toho názoru, že to jsou oni, kdo by měli rozhodovat o budoucím prezidentovi Spojených států, ne nějaká cizí mocnost. Měl by se z toho zodpovídat," hřímá Nancy Pelosiová, předsedkyně Sněmovny reprezentantů USA.

Donald Trump obvinění popírá a hlasování v Kongresu označuje za pokus o převrat. "Podívejte se, celá tahle záležitost s impeachmentem je podvod. Těšíme se na to, až se to dostane do Senátu," vzkázal.

 

To si ale nemyslí někteří voliči, kteří s transparenty s nápisy Chraňme naši demokracii nebo Odvolejte Putinova pudla, vyrazili do ulic.

 

Senát, kde mají naopak většinu republikáni, by se celou záležitostí mohl zabývat už příští měsíc. Demokraté ovšem mají jen mizivou šanci, že Donalda Trumpa prezidentského křesla skutečně zbaví. Pro musí být dvě třetiny, tedy konkrétně 67 senátorů, demokraté jich ale mají jen 47.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688