Patria (Patria Finance)
Investice  |  16.12.2020 09:14:00

Rozbřesk: Sněmovna bude hlasovat o “kontroverzním” návrhu rozpočtu

Poslanci budou dnes schvalovat rozpočet se schodkem 320 miliard korun a dá se očekávat vzrušená debata. Návrh rozpočtu je postaven na staré makroekonomické prognóze, která počítá příští rok s relativně rychlým růstem o 3,9 %.

My jsme i vzhledem k pokračujícím negativním dopadům pandemie daleko opatrnější a sázíme na pomalejší oživení o 2,7 %. A některé instituce jsou vzhledem k příštímu roku ještě skeptičtější. Podle ČNB poroste česká ekonomika v příštím roce o 1,7 % a podle OECD dokonce jen o 1,5 %. To by ve finále znamenalo daleko slabší příjmy a výraznější “zářez” do veřejných financí.

Návrh rozpočtu navíc zatím vůbec nepočítá se změnou super-hrubé mzdy. Pokud by prošla senátní verze, může být hospodaření rozpočtu o dalších 100 miliard korun horší. Teoreticky by tak vláda mohla hospodařit příští rok s ještě vyšším schodkem než letos (do listopadu zatím dosáhl 330 miliard korun).

rozpočet čr

Bude zajímavé, jak ve finále na rozpočtové plány vlády zareaguje centrální banka. Ta by v případě výrazné fiskální expanze mohla příští rok dříve zvažovat růst úrokových sazeb. Podle alternativního scénáře zpracovaného s poslední prognózou dokonce již na začátku příštího roku. Na čtvrteční tiskové konferenci ČNB k tomu pravděpodobně guvernér Rusnok poskytne komentář. My v tuto chvíli stále věříme, že i přes výraznější fiskální expanzi zůstane ČNB příští rok opatrná a minimálně v první polovině roku se sazbami hýbat nebude.


*** TRHY ***

CZK a dluhopisy

Česká koruna posílila lehce pod 26,30 EUR/CZK díky dobré náladě na akciových trzích, které lámou nové rekordy. Dnes bude pro trhy ústředním bodem dne zasedání Fedu a koruna bude vyčkávat také na čtvrteční zasedání ČNB a další vývoje jednání mezi EU a Británií. I když domácí pandemická situace není vůbec dobrá, zdá se, že domácí trhy se s ní minimálně krátkodobě naučily žít.

Zahraniční forex

Britská libra si včera viditelně ulevila, když velmi kusé zprávy z jednání o brexitu byly nadějné a stále svítí naděje, že obchodní dohody bude dosaženo ještě před koncem roku, kdy Velká Británie definitivně opustí EU.

Hlavní událostí pro eudodolarový trh bude večerní zasedání Fedu. Tentokrát bude trh sledovat zejména dva typy informací: za prvé, půjde o novou makroekonomickou projekci a za druhé pak o úpravy kvantitativního uvolňování.

Pokud jde o novou prognózu, tak ta se bude muset vylepšit v oblasti míry nezaměstnanosti, která klesá rychleji, než vedení Fedu předpokládalo v září. Zároveň bude trh zcela určitě sledovat, zdali se v rétorice šéfa Fedu Powella či v nové prognóze nějak (pozitivně) projeví fakt, že je již k dispozici vakcína proti COVIDu. Co se týká kvantitativního uvolňování, tak to bude důležité zejméně pro trh dluhopisů, neboť půjde o to, zda by se Fed rozhodl nakupovat do své bilance i dluhopisy s delší splatností.

Včera také zasedala maďarská centrální banka. Ta v souladu s očekáváním svoji politiku nijak nezměnila. Forint po zasedání MNB lehce oslabil.

Ropa a zlato

Včera se rovněž dařilo ropě, jejíž cena se dostala nad hladinu 47,60 USD za barel.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 11:08  Graf dne - US100 (23.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:07  SAP: Výsledky celkově v souladu s projekcemi Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688