msk.cz (Moravskoslezský)
Z regionů  |  12.12.2019 00:00:00

Moravskoslezský kraj : Krajští zastupitelé schválili rozpočet na příští rok

Zpráva

Krajští zastupitelé schválili rozpočet na příští rok

Moravskoslezský kraj bude v příštím roce hospodařit s rozpočtem ve výši 10,788 miliardy korun. Počítá s příjmy 10,195 miliardy korun, výdaje by měly dosáhnout 10,788 miliardy korun. Rozdíl, tedy 0,593 miliardy korun, pokryje z úspor roku 2019 a z úvěrů na předfinancování akcí spolufinancovaných z Evropské unie. Na jednání 12. prosince 2019 o tom rozhodli krajští zastupitelé.

Rozpočet je zpracován s využitím aktuálních odborných predikcí očekávaného růstu ekonomiky v České republice - predikce Ministerstva financí předpokládá růst HDP o 2 procenta. Vychází ze strategických dokumentů schválených zastupitelstvem kraje, zejména ze Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje na léta 20192027, a bude naplňovat programové prohlášení rady kraje Vize 2024,“ uvedl moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák. Upřesnil, že to mimo jiné znamená vyčlenění 50 milionů korun na podporu odborného vzdělávání v kraji, pokračování kotlíkových dotací, podporu rozvoje podnikání ve spolupráci s Moravskoslezským inovačním centrem Ostrava a realizaci 16 akcí v rámci aktivit chytrého regionu za 159 milionů korun.

Krajský rozpočet na rok 2020 je sice navrhován ve výši 10,788 miliardy korun, očekává se však, že reálně bude kraj hospodařit se zhruba 30 miliardami korun. „Je to tak každý rok a důvod je stále stejný. V době sestavování rozpočtu ještě není rozhodnuto o většině státních dotací do rozpočtu kraje, a není proto možné je do schvalovaného rozpočtu zařadit. Jde zejména o státní dotace z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy na přímé vzdělávací náklady a z Ministerstva práce a sociálních věcí na financování sociálních služeb. Po vydání rozhodnutí o poskytnutí těchto dotací bude rozpočet kraje upraven,“ upozornil náměstek hejtmana pro finance a investice Jaroslav Kania.

Schválený rozpočet Moravskoslezského kraje na rok 2020 počítá s celkovými příjmy ve výši 10,195 miliardy korun. Ve srovnání s rokem 2019 (9,445 mld. ) to znamená růst o 8 procent.

Vyšší příjmy budou z evropských dotací a ze sdílených daní. Očekává se inkaso sdílených daní ve výši 7,3 miliardy korun. Oproti schválenému rozpočtu 2019 to znamená 300milionový nárůst.

Krajský rozpočet na příští rok počítá s celkovými výdaji ve výši 10,788 miliardy korun, což představuje nárůst oproti rozpočtu schválenému na rok 2019 o 5 procent. Běžné výdaje dosáhnou částky 7,491 miliardy korun, kapitálové výdaje 3,297 miliardy korun. Přestože v příštím roce porostou mandatorní výdaje zejména kvůli vyšším výdajům na dopravní obslužnost a na zajištění provozu příspěvkových organizací kraje (hlavně navýšení platových tarifů od 1. 1. 2020), daří se kraji meziročně udržet objem kapitálových výdajů.

Kapitálové výdaje by měly přesáhnout 3,297 miliardy korun. Většinu tvoří výdaje na akce spolufinancované z Evropské unie, počítáme ale i s investicemi z vlastních zdrojů. Z investic v odvětví dopravy můžu uvést například pokračující rekonstrukci mostů a Výškovické ulice v Ostravě (silnice III/4787) nebo II. etapu rekonstrukce mimoúrovňového křížení Bazaly v Ostravě. Plánujeme také zahájit rekonstrukci a modernizaci silnice II/479 na ulici Těšínské v Ostravě nebo rekonstrukci silnice II/477 ve Frýdku-Místku na Lískovecké ulici,“ řekl náměstek hejtmana pro finance a investice Jaroslav Kania.

Dodal, že významné finanční prostředky poputují na rozvoj infrastruktury v oblasti kultury. „Bude dokončena a zpřístupněna nová expozice Muzea Těšínska v Českém Těšíně, budou pokračovat práce na vybudování nového Muzea automobilů TATRA v Kopřivnici, chceme také dokončit obnovu památníku J. A. Komenského ve Fulneku a zpřístupnit expozici zámku Nová Horka. Zahájíme výstavbu nového Muzea Trojmezí v Jablunkově. Kraj bude pokračovat v přípravě novostavby Moravskoslezské vědecké knihovny a přístavby Domu umění v Ostravě,“ vyjmenoval náměstek hejtmana Jaroslav Kania.

V oblasti sociálních služeb Moravskoslezský kraj mimo jiné zahájí velkou rekonstrukci Domova Březiny. Výsledkem bude zcela nový objekt pro klienty v energeticky pasivním standardu. Naplno se rozběhnou práce na transformaci stávajícího areálu SAGAPO v Bruntále, začne výstavba domova pro seniory a domova se zvláštním režimem v Kopřivnici a dokončena bude rekonstrukce ubytovací části a přístavba budovy D v Novém domově v Karviné.

„V příštím roce budeme pokračovat v realizaci projektů energetických úspor. Například v Mendelově gymnáziu v Opavě, zateplíme také další objekty Slezské nemocnice v Opavě. Rozpočet počítá i s investicemi do školství. Začneme s výstavbou dílen pro praktické vyučování pro Střední odbornou školu ve Frýdku-Místku, s rekonstrukcí objektů Polského gymnázia v Českém Těšíně či s rekonstrukcí budovy na Praskově ulici v Opavě,“ upřesnil náměstek hejtmana Jaroslav Kania.

Ve zdravotnictví budou pro vytvoření tří lůžkových oddělení následné péče provedeny stavební úpravy a přístavba pavilonu „H“ Slezské nemocnice v Opavě, zrealizována bude také přístavba a nástavba rehabilitace v Nemocnici Třinec. Nemocnice ve Frýdku-Místku zahájí rekonstrukci hemodialýzy v budově S.

„Vyčlenili jsme také peníze na stavební úpravy školních budov, pořízení zdravotnických přístrojů a další,“ dodal náměstek hejtmana Jaroslav Kania.

Z běžných výdajů, které představují 7,491 miliardy korun schvalovaného rozpočtu, tvoří největší část provoz krajských příspěvkových organizací (2,862 mld. ) a zajištění dopravní obslužnosti v regionu drážní a autobusovou dopravou (1,94 mld. ).

„Výdaje na provoz příspěvkových organizací budou vyšší o 4 procenta oproti roku 2019. Je to především kvůli nařízení vlády navýšit tarifní platy zaměstnancům. Příspěvkovým organizacím dále kraj poskytne návratnou finanční výpomoc 267 milionů korun, aby jim pomohl s realizací projektů spolufinancovaných z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) a aby překonaly mezidobí, než jim budou uděleny státní dotace,“ vysvětlil náměstek hejtmana Jaroslav Kania. Dodal, že téměř ve všech odvětvích kraj vyhlásí dotační programy. Bude na ně vyčleněno 562 milionů korun. Jen v odvětví sociálních věcí bude vyhlášeno 9 programů a budou posíleny o 70 milionů korun oproti roku 2019.

Pro příští rok Moravskoslezský kraj počítá s využitím úvěrových zdrojů. Tyto peníze použije výhradně na krátkodobé předfinancování dotací u projektů hrazených z evropských zdrojů. Zároveň bude kraj v příštím roce pokračovat ve splácení jistiny úvěru od Evropské investiční banky a úvěru od UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia.

(Pozn.: Tento úvěr si MSK vzal na refinancování části jistiny úvěru od Evropské investiční banky.)

„Celková zadluženost ke konci roku 2020 nepřekročí hranici 1,8 miliardy korun. Ukazatel zadluženosti kraje podle společnosti Moody´s Investors Service vyjádřený jako podíl výše dluhu k provozním příjmům kraje tedy nepřesáhne hodnotu 6,4 procenta. Znamená to, že díky takto schválenému rozpočtu si udržíme dlouhodobý mezinárodní rating na úrovni A1 s výhledem stabilním. Podle ratingové agentury by tento ukazatel totiž neměl dlouhodobě překročit dvacetiprocentní hranici, což s přehledem dodržíme,“ konstatoval moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák.

Krajští zastupitelé na svém dnešním jednání schválili také Střednědobý výhled rozpočtu Moravskoslezského kraje na léta 20212023

Výhled je nástrojem sloužícím pro střednědobé finanční plánování územního samosprávného celku. V těchto letech bude kraj kromě projektů spolufinancovaných z evropských finančních zdrojů v rámci končícího programového období 20142020 realizovat další významné projekty, a to za pomoci zdrojů Fondu pro financování strategických projektů Moravskoslezského kraje. Výhled kraje reaguje na predikované zpomalování výkonnosti české ekonomiky poklesem meziročních růstů inkasa sdílených daní a také snížením běžných výdajů. V období výhledu bude kraj dále pokračovat v udržení nízké zadluženosti kraje. Předpokládá se, že do konce roku 2023 zadluženost výrazně klesne na zhruba 600 milionů korun, což znamená pokles o 70 procent oproti konci roku 2019. K úplnému splacení všech úvěrů pak dojde v roce 2025.

Krajští zastupitelé na svém dnešním jednání schválili také rozpočty pěti peněžních fondů kraje

Zajišťovacího fondu Moravskoslezského kraje, který byl založen v roce 2002 a slouží především k financování mimořádných, nepředpokládaných a neočekávaných výdajů souvisejících například s přírodními katastrofami a haváriemi ohrožujícími život, zdraví, majetek nebo životní prostředí a vyžadujícími provedení záchranných, likvidačních či rekonstrukčních prací. Prostředky fondu je možné využít také na krátkodobé předfinancování výdajů u dokončovaných evropských projektů v případě okamžitého nedostatku vlastních a jiných zdrojů. V současnosti je ve fondu 104 milionů korun.

Fondu pro financování strategických projektů Moravskoslezského kraje, který byl zřízen v roce 2017 k vytvoření zdrojů pro financování významných investičních projektů MSK realizovaných z vlastních prostředků kraje, spolufinancovaných ze státního rozpočtu, z národních fondů, z evropských finančních zdrojů apod., případně k předfinancování národního či evropského podílu těchto významných investičních projektů. V roce 2020 bude hospodařit s 849 miliony korun. V roce 2020 se počítá s použitím zdrojů tohoto fondu ve výši 275 milionů korun.

Fondu návratných finančních zdrojů JESSICA, jehož cílem je vytvořit zdroje pro financování projektů rozvoje obcí a měst v Moravskoslezském kraji. V roce 2020 bude hospodařit s 225 miliony korun.

Fondu životního prostředí Moravskoslezského kraje, který slouží k zabezpečení a podpoře financování opatření vedoucích ke snížení znečištění ovzduší z malých spalovacích zdrojů, tzn. lokálních topenišť využívajících tuhá paliva, k financování rozvojových aktivit, záměrů a projektů v oblasti ochrany a zlepšování životního prostředí a zemědělství na území Moravskoslezského kraje. V roce 2020 bude hospodařit s 24 miliony korun.

Fondu sociálních služeb, který slouží k zajištění dostupnosti a udržitelnosti sítě sociálních služeb na území kraje, v roce 2020 bude hospodařit s 203 miliony korun.


12. prosince 2019
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688