Patria (Patria Finance)
Investice  |  26.11.2019 11:22:25

Politico: Američané mohou v prosinci ukončit jednu dlouhou globální éru

Blíží se jedno významné datum. Jak upozorňuje Politico, desátého prosince přestane fungovat nejvyšší odvolací orgán ve Světové obchodní organizaci. Důvodem je americký prezident Donald Trump či přesněji řečeno jeho rozhodnutí blokovat jmenování nových členů tohoto orgánu. Politico dodává, že bez fungujícího mechanismu řešení sporů mohou některé z nich zůstat po tomto datu nevyřešené a výsledkem může být eskalace konfliktů a zavádění dalších a dalších cel.

Spojené státy podle všeho nemají velkou chuť problém řešit, pokud ostatní země neuznají, že Světová obchodní organizace (WTO) v mnoha ohledech nefunguje tak, jak má,“ píše Politico. Podle něj se propast v názorech ještě rozšířila poté, co se minulý rokBrusel postavil na stranu Indie a Číny“. Tato krize pak ukazuje na hluboké rozpory, které ve WTO panují. Jde přitom o organizaci, která by měla fungovat na základě konsenzu a ten by měl být dosahován u všech členských zemí, kterých je dohromady 164. A často mají značně rozdílnou strategii svého rozvoje.

Spojené státy mohou svůj tlak ještě zvýšit tím, že by blokovaly schválení rozpočtu WTO. To by podle Politica v podstatě znamenalo, že organizace by příští rok přestala fungovat úplně. Američané mají přitom vůči její práci dlouhou řadu výtek včetně délky řešení sporů. Ty podle informací z roku 2018 dosahují v průměru 859 dní a k tomu je nutno přičíst 395 dní, které jsou k dispozici na odvolání. Takže v dnešní rychlé době trvá celkové vyřešení sporu v průměru tři a půl roku, uvádí Politico.

Odvolací orgán také podle USA tvoří vlastní pravidla v případech, kdy taková pravidla nejsou předem stanovena, a překračují tím svůj mandát. Tyto výtky zaznívaly ještě před vládou Donalda Trumpa – jmenování členů orgánu blokoval i Barack Obama. Jak tvrdí Politico, zatímco Američané požadují, aby orgán pouze vymáhal dodržování smluv uzavřených mezi členy WTO, EU a další členové vnímají jeho práci spíše jako soudní řízení, v jehož rámci mohou vznikat i nová pravidla.

Podle zastánců Trumpovy strategie nemusí v prosinci vzniknout krize, protože spory mohou být stále řešeny na nižších úrovních. Kanada a EU ale kvůli obavám z komplikací začaly pracovat na vytvoření stínového vrcholného orgánu, který by fungoval podobně jako ten původní a pracovali by v něm stejní lidé. Američané mezitím tvrdí i to, že samotná WTO byla založena na základech, které nejsou slučitelné s tím, jaký politický a právní systém vládne v Číně jako v jedné z jeho nejvýznamnějších členských zemí.

Politico v této souvislosti cituje nejmenovaného čínského právníka, který tvrdí: „Čína určitě podporuje globalizaci a otevřené světové trhy, ale nejsem si jistý, že její vedení je ochotné se měnit.“ Jiné státy se podle Politica nyní zase obávají, že rozpad WTO by znamenal návrat do doby, kdy pravidla světového obchodu ke svému prospěchu určovali zejména ti nejsilnější.

Zdroj: Politico

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688