Daniel Kozel (Komerční banka)
Úrokové sazby  |  13.09.2002 10:02:06

Úrokové sazby a dluhopisy: Ve čtvrtek money market úrokové sazby nepatrně klesly. Interest rate swap úrokové sazby...

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 13.9.2002

      CZK

      
  • Ve čtvrtek money market úrokové sazby nepatrně klesly. Interest rate swap úrokové sazby klesly o 5-4bp
  • Ceny státních dluhopisů rostly. Cena GB 6.95/16 přidala na 121,20 a na bidu vynáší 4,764% (-6bp). Cena státního dluhopisu GB 6,55/11 stoupla na 114,50 na bidu vynáší 4,764% (-12bp). Na krátkém konci výnosové křivky stagnoval GB 6,05/04 na 105,40 při výnosu 3,208% (0bp).
  • Po ranním zveřejnění PPI indexu (-0,1% m/m) ceny korunových dluhopisů mírně vzrostly. Reakce trhu na pokračující deflaci v průmyslu však byla pouze mírná. Další zisky si dluhopisy připsaly odpoledne. Stouply spolu s evropskými bondy v reakci na vyšší americké jobless claims a komentáře W. Duisenberga.
  • Již pátý měsíc v řadě dochází v průmyslu k deflaci cen. Po červencovém poklesu cen o -0,5% m/m se v srpnu snížily ceny o -0,1% m/m. Přestože dno meziroční časové řady již bylo dosaženo minulý měsíc (-1,1% y/y), jedná se velmi příznivý výsledek (-0,8% y/y. Příští měsíc meziměsíčně ceny v průmyslu vzrostou. Důvodem budou ceny ropy a ceny v potravinářském průmyslu. Inflační tlaky však PPI ani v příštích měsících nepřinese.
  • Komentář W. Duisenberga po zasedání ECB vyzněl smířlivěji než se dalo předpokládat. Nezopakoval rezolutní věty, které jsme slyšeli během víkendu. Podporou pozitivního sentimentu v zahraničí byla i revize předpovědi IfW institutu z Kielu. Ten snížil predikci růstu HDP v Německu z 1,2% na 0,4% v roce 2002. Americké jobless claims se již třetí týden drží nad 400tis., což nevěstí nic dobrého pro americký trh práce.
  • Během dneška nás kromě pozitivního sentimentu v zahraničí po Bushově projevu v OSN bude zajímat hlasování o daních. Včera MF prohlásilo, že pokud nebude zvýšeny daně bude vyšší deficit. Hlasovat se bude o celém balíku daňových změn a není jisté zda novela bude přijata. Její nepřijetí je pro dluhopisy špatná zpráva. Podle neověřených informací vzrostly mzdy za Q2 o 7%, což je v podstatě stejné jako Q1. Vzhledem k opatření o snížení předpokládaného růstu mezd státních zaměstnanců přijatém po povodních, není toto číslo výrazným problémem.
EUR

      
  • Delší eurové money market sazby ve čtvrtek klesly o 5,5-8bp. Interest rate swap sazby klesly 8-7bp podle splatnosti.
  • Ceny dluhopisů ve čtvrtek klesly. Cena 2Y benchmarku výrazně stouply na 101,20 při výnosu na offeru 3,284% (-11,8bp). Výnos 5-letého Bundu byl v závěru 3,873% proti 3,971% předešlý obchodní den (-9,8bp). Cena německého desetiletého Bundu klesla na 104,35 při výnosu 4,442% (-7,3bp).
  • Přestože „wording“ W. Duisnberga po včerejším zasedání ECB vyzněl smířlivěji, předseda ECB neřekl v podstatě nic jiného než že sazby zůstávají nezměněny. „Rizika zpomalení globálního růstu však musí být pečlivě monitorována.“ Podporou pro bondy byly i klesající akcie, které ztratily přes 3%. Příznivou zprávou pro ekonomiku nebyla ani revize předpovědi IfW institutu z Kielu. Ten snížil predikci růstu HDP v Německu z 1,2% na 0,4% v roce 2002. Americké jobless claims se již třetí týden drží nad 400tis., což nevěstí nic dobrého pro americký trh práce. G.Bush byl „rozumně“ razantní ve své řeči a povedlo se mu vyargumentovat své radikální postoje.
  • Během dneška otevřeme výše díky poklesu výnosů v USA. Francouzská předběžná inflace stoupne o 0,2%. Důležitější dnes budou odpolední americká data: PPI, retail sales a University of Michigen index
USD

      
  • Delší dolarové money market úrokové sazby ve středu klesly o 4-6bp. Interest rate swap sazby klesly o 7-11bp.
  • Ceny U.S. Treasuries rostly. Cena 2Y-benchmarku stoupla na 100 2/32 při výnosu 2,09% (-11bp). Cena 5Y Treasuries přidala na 101 1/32 při výnosu 3,03% (-10bp). Cena 10Y benchmarku stoupla na 103 11/32 při výnosu 3,96% (-10bp).
  • U.S.Treasuries včera rostly po projevu Greespana, vyšších jobless claims, s klesajícími akciemi a pokračujícími geopolitickými riziky. Greespan nijak výrazně nezměnil postoj a potvrdil „negativní bias“ FEDu. Viděli jsme však určitou kritiku fiskální politiky. Jobless claims vyskočily na 426tis. z 407tis minulý týden a již potřetí za sebou se pohybují nad 400tis. Prezident Bush řekl, že útok proti Iráku bude nevyhnutelný pokud OSN rychle nedonutí tento režim zbavit se zbraní. Bush poslal akcie níže (-2,4%). Argumentoval však velmi přesvědčivě.
  • Dnešní retail sales by měly být relativně silné podpořeny prodejem aut (+0,4%). Také University of Michigan index by se měl stabilizovat na úrovních nad 88.


      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Úrokové sazby:

Et 10:29  Rozhovor J.Fraita Research (Česká spořitelna)
Et   9:14  Ranní okénko - Za týden zasedá ČNB – sníží sazby o 25bb nebo 50bb? Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Et   8:15  Slábnoucí koruna zvyšuje sázky na pokles sazeb o 25bps ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688