Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  01.10.2019 09:21:22, aktualizováno 05.10.2019 09:04:50

JPMorgan na konci čtvrtletí s větším podílem v MONETA, Avast záchranou pro burzu


  • výkonnost na pražské burze za 3. čtvrtletí – zelená nula
  • v měsíci září si pražská burza dokázala polepšit již čtvrtý rok v řadě
  • letošním lídrem zůstávají akcie CETV se 72 % zhodnocením, indexům však pomáhají hlavně akcie Avast
  • JPMorgan navýšila podíl v bance MONETA
  • slovenské akcie TMR na 6letých maximech

Vývoj na pražské burze za měsíc září i zároveň za celé 3. čtvrtletí by šlo dle výsledku po vojensku parafrázovat „během mé služby, se nic zvláštního nestalo“. Dle indexu PX si totiž za září polepšila o nevýrazných 0,43 %, za uplynulý kvartál vyloženě stagnovala, když si index připsal pouhé dvě setiny bodu. Průběh za poslední tři měsíce byl přitom značně volatilní, když se index přibližoval hranici 1 080 bodů, aby se propadl až k 1 015 bodům.

Hlavním negativním článkem se v uplynulém měsíci staly domácí banky. Akcie KB se bez nových zpráv po více než 5 letech dostaly nečekaně k hladině 800 . Akcie MONETA se pak přiblížily svým letošním květnovým minimům, resp. tedy vlastně zároveň 3 letým. K titulu možno zmínit, že americká banka JPMorgan ke konci měsíce oznámila navýšení podílu o zhruba procentní bod, na více než 2,5 %. Vlastnicky se tak vlastně jen vrátila do letošní zimy, když v úvodním čtvrtletí roku disponovala obdobným podílem. Zda se bude opakovat rovněž situace z té doby, kdy se vlastnický podíl právě o procentní bod několikrát skokově změnil, ukáže až čas.


Výraznější ztráty v září utrpěly ještě akcie KOFOLA, nehledě na uskutečněnou prezentaci vedení nápojové firmy zmiňující konkurenční pozitiva. Druhá polovina měsíce nepřála také akciím STOCK. Nejvíce však v závěru měsíce utrpěly akcie CETV, které předtím nejprve vytvořily nová téměř 5letá maxima. Jednoznačně stále vévodí letošním statistikám, když od počátku roku kurzově zhodnotily o 72 %.

Na výrazné dvouciferné letošní zhodnocení 42 % poskočily v září akcie Avast, které svou současnou rekordní vahou v indexu na něj nejvíce pozitivně působily. Titul zakončil měsíc korunu pod svými historickými maximy z 20. září. Trh tedy softwarovou společnost aktuálně oceňuje na více než 113 mld. korun. V porovnání například tedy již na dvojnásobek než telekomunikační O2.

Nejvíce nicméně dokázaly v září zhodnotit akcie VIG, přestože o značnou část zisků dokázaly přijít. U titulu lze mj. stále hovořit o vlivu vývoje na dluhopisových trzích. Pokud výnosy rostou, daří se i akciím pojišťovny. Třetí pozice v uplynulém měsíci patří akciím TMR, které se vyšplhaly na nová maxima od snížení základního jmění z podzimu 2013. Připomenout lze, že titul nicméně není již delší dobu součástí indexu PX.

O výraznější pozitivní vliv na index se tak již postaraly vlastně jen akcie ERSTE, které podobně jako zmiňovaný druhý rakouský titul přitom zaznamenal v září i podstatně vyšší úrovně. Ještě také solidně přidaly akcie PFNONWOVENS, které nicméně zůstávají letos stále nejztrátovější. V červených číslech letos zůstávají také akcie PHILIP MORRIS a výrazněji O2. Akcie telekomunikační společnosti po zprávách o znovuzahájení odkupu vlastních akcií sice zamířily více výše, po jeho opětovném pozastavení o zisky v závěru měsíce vlastně přišly.

Kurzově jeden z nejklidnějších měsíců v tomto roce předvedly akcie ČEZ, když nevýrazně oscilovaly okolo hladiny 520 .

 

Závěrem možno zmínit, že do posledního čtvrtletí vstupuje pražská burza dle indexu PX s letošním zhodnocením o 5,6 %. Při zahrnutí vyplacených čistých dividend, tedy dle nového indexu PX-TRnet (podrobnosti zde), pak o 7,9 %. Doufat můžeme, že letos nebude domácí trh následovat loňský říjnový výrazně negativní vývoj, a naopak se dočkáme zpět vyššího zhodnocení. Letos totiž již např. index PX-TRnet zhodnocoval o téměř 13 %...

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688