Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  28.11.2021 15:02:22

Covid vystrašil také pražskou burzu, akcie Avast a MONETA však na historickém maximu


Pražská burza druhý týden v řadě zažila výraznější kurzové změny řady emisí a tentokrát i indexu PX. Ten se nejprve v pondělí ocitl až u hranice 1 345 bodů, ve čtvrtek naopak o 30 bodů výše, aby následně v závěru týdne o zisky přišel. Globální výprodej na trzích, v návaznosti na zveřejněnou novou mutaci koronaviru, totiž zatlačil index PX na závěrečných necelých 1 352 bodů. Za týden tedy odepsal 0,8 %.

Negativní roli svou vahou sehrály nejvíce akcie KB, které třetí týden v řadě vykázaly ztráty. Od svých 2,5letých maxim z úvodu měsíce již ztratily přes 10 %. Obdobně dlouze ztrácí akcie PHOTON ENERGY, které se na pražské burze ocitly v pátek na novém letošním minimu, resp. nejníže od loňského června. Od počátku roku přišly již o téměř polovinu hodnoty.

 

Ztráty utrpěly nakonec i akcie KOFOLA, které přitom nejprve po reportu růstových hospodářských výsledků zamířily výše. V pondělí akcionáři budou posvěcovat navrhovanou dividendu 13,50 , když přitom rozhodný den pro nárok byl již 22. listopadu. Zmínit lze k titulu drobný tzv. insider nákup, když finanční ředitel polské dcery Martin Rosypal nakoupil 249 akcií za kurz 315 .

Akci likérky STOCK vlastně nečekaně také ztratily, když jakoby akcionáři nechtěli čekat na dokončení převzetí firmy a finanční vyrovnání ve výši 3,77 GBP/akcii. Titul se tak na pražské burze začal od poloviny týdne obchodovat s diskontem, resp. tak i zde své působení zakončil (na 111 ).

Nejníže od konce září se již ocitly akcie ČEZ, navzdory vlastně stále vysoko držícím se cenám elektřiny. Titulu nepomohlo ani oznámení o růstu produkce vodních elektráren či denním rekordu výroby z jádra. Titul si každopádně udržuje prvenství v likviditě, když se v týdnu s více než miliardou korun postaral o více než třetinu obchodů na pražské burze. Možno zmínit skupinu BlackRock, která je v druhé polovině listopadu na titulu relativně aktivní, když odtajnila mezidenní změny v řádech tisíců akcií. Poslední údaj k 23.11. hovoří o vlastnictví 5,378 mil. akcií ČEZ, resp. i s dalšími navázanými instrumenty vlastně stabilním podílu v energetické skupině 1,09 %. Ohledně diskutabilní dostavby Dukovan došlo k dalšímu kroku, který přibližuje vypsání tendru. Stát totiž obdržel všechny tři bezpečnostní dotazníky od uchazečů (EdF, Westinghouse, KHNP).

Zveřejněné výrazně růstové hospodářské výsledky CZG napomohly téměř vymazat ztráty titulu po nedávném prodeji bloku akcií s diskontem, nicméně páteční pesimistická nálada zisky omezila. Stejně tak vlastně na akciích ERSTE, které se nejprve pokoušely růst zpět k hranici 40 EUR. Čtvrteční valná hromada dle očekávání schválila eurovou dividendu, s nárokem se titul bude obchodovat naposledy ještě v pondělí. Zatímco akcionářský nováček Wellington již se svým podílem nehýbal, největší investiční skupina světa jakoby nechtěla být hlavní minoritou. BlackRock totiž snížila podíl na stejných 4,98 %.

Akcie MONETA, v návaznosti na v předchozí čtvrtek oznámené vylepšené podmínky transakce s PPF, vylepšily svá historická maxima. Stejně tak i akcie Avast, přestože vlastně akcie přebírající NortonLifeLock (NLOK) na Wall Street kurzově nadále spí.

 

Závěrem možno zmínit, že v návaznosti na ukončení obchodování s akciemi STOCK dojde ke změnám v indexu PX, potažmo sesterských indexů. Sníží se tak počet emisí na 12, které si mezi sebe „rozdělí“ relativně výrazný dosavadní podíl akcií likérky.  Jejich váha k pátku činila 3,71 %.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 16:50  Týden na akciových trzích: Ztrátový týden, S&P500 testuje hranici 5 tis. bodů -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688