Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  25.09.2019 11:45:58

Carlson: Je akciový trh zmanipulovaný? A jak vlastně ve skutečnosti funguje?


Investor Ben Carlson z Ritholtz Wealth Management se pod dojmem rozhovoru, který pro The Corp poskytl známý Jim Cramer, zamýšlí nad některými základními otázkami týkajícími se stavu a fungování akciového trhu. Ve zmíněném rozhovoru byl Cramer mimo jiné tázán na zmanipulování akciového trhu či na propad roku 2008 a Carlson k tomu uvádí:

Akciový trh nabízí možnost podílet se na korporátním světě. Pokud právě nemáte vlastní firmu, je to nejjednodušší způsob, jak část firemního světa vlastnit. Získáváte tím podíl na ziscích, růstu, dividendách. „Možná je malá část trhu zmanipulovaná. No a co? Vždy tu bude někdo podvádět na obchodech, budou tu ti, kteří mají neveřejné informace a využijí jich, budou tu bohatí investoři, kteří se dostanou k výjimečným obchodům. Jenže přes to vše mají drobní investoři příležitost kupovat akcie ve stovkách nebo tisících firem za pár dolarů tím, že koupí indexový fond či třeba ETF,“ píše Carlson.

I drobný investor „stále obchoduje na tom samém trhu jako ti největší hráči, a to je stejné, jako kdybyste si šli o víkendu zahrát basketbal a měli k dispozici hřiště, na kterém hraje LeBron“, píše investor a dodává: „Pokud se vám nelíbí třeba vysokofrekvenční obchodování či bankéři na Wall Street, nesoupeřte s nimi.“ Akciový trh je přitom zejména „jedním velkým strojem na úročení“. Od roku 1950 například vzrostly dividendy na akcii v indexu S&P 500 z 1 dolaru na 56 dolarů. Zisky se zvedly ze 2 dolarů na 135 dolarů. A jeden dolar investovaný do indexu v roce 1950 by do dnešního dne vydělal asi 1 700 dolarů.

V dlouhém období „není na zhodnocení peněz nic lepšího než akciový trh“. Čím déle přitom investor vydrží, tím lépe. Důležité je přitom mít na paměti jak rovinu návratnosti, tak rovinu rizika. Protože v krátkém období lze na akciích také hodně prodělat. „Pokud ve světě akciových investic existuje nějaké zlaté pravidlo, pak hovoří o tom, že riziko a zisky jsou pevně propojené. Nelze očekávat, že vyděláte mimořádné částky, pokud se nevystavíte riziku velkých ztrát,“ píše Carlson.

„Jednou z prvních věcí, kterou se naučíte ve financích, je to, že hodnota aktiva je dána budoucím tokem hotovosti, kterou bude generovat. V případě akcií jde o budoucí dividendy a zisky, ale nikdo přesně neví, jaká jejich výše skutečně bude. Trhům tak dominují rozdíly v názorech, cílech, časových horizontech a osobnostech těch, kteří na něm obchodují. V kratším období je tedy vše o emocích, ne o fundamentu,“ domnívá se Carlson.

Akcie tak mohou fundamentální hodnoty jednou přestřelovat, podruhé podstřelovat a důvod může spočívat i v následujícím: „Pokud se lidé dostanou do skupiny, mohou ztrácet zdravý rozum.“ Na trhu panují podobné emoce jako u fanoušků, jejichž tým právě prohrál či naopak vyhrál významný zápas. I tak ale trh zůstává sázkou na budoucnost. Což můžeme vnímat jako dlouhodobou sázku na to, že inteligentní lidé a podniky budou dál přicházet s inovacemi a vytvářet hodnotu, uzavírá Carlson.

Zdroj: The Wealth of Common Sence

 
 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688