Patria (Patria Finance)
Volby  |  03.09.2019 16:15:21

Kdo s koho v Británii: Opozice chce převzít agendu a vyloučit brexit bez dohody, Johnson zvažuje volby


Britští zákonodárci se dnes pokusí odstranit odchod Velké Británie z EU bez dohody ze seznamu možností premiéra Johnsona. Podle vysoce postaveného vládního zdroje agentury Reuters by jejich úspěch mohl vést k uspořádání předčasných voleb 14. října.

Před touto možností implicitně varoval také sám Johnson, když zamítl možnost, že by ještě zvážil žádost o další odložení data brexitu za stávající 31. října.

Aliance opozice s rebelujícími poslanci vládních konzervativců dnes večer parlamentu předloží mimořádný návrh, který by jim umožnil uzmout následující den kontrolu nad jeho agendou. Tuto kontrolu chtějí použít k pokusu o schválení zákonů, které by Johnsona přinutily požádat o odložení odchodu Británie o další tři měsíce.

Johnson následně z večerního hlasování efektivně udělal hlasování o důvěře své vládě. Pokud by opozice ve večerním hlasování uspěla, svolala by vláda ve středu hlasování o uspořádání předčasných voleb. V něm by ovšem Johnson potřeboval hlasy dvou třetin zákonodárců. Opozice, která se podle svých slov předčasným volbám nebrání, se nejspíše bude snažit hlasování pozdržet na dobu po schválení své legislativy vylučující brexit bez dohody.

„Premiérova nálada je odhodlaná. Chce postoupit s doručením výsledku referenda a s odchodem Velké Británie z EU 31. října, nejlépe s dohodou,“ prohlásil Johnsonův mluvčí. Opoziční návrh zákona pak označil za „plán na legislativní očistec.“

„Prioritou je předejít odchodu z EU bez dohody k 31. Co se stane poté se uvidí,“ prohlásil lídr opoziční labouristické strany Jeremy Corbyn.

Libra na dnešní vývoj reagovala propadem na páru s dolarem až na úroveň 1,1959. S výjimkou flash výprodeje v říjnu 2016 se libra na těchto úrovních nepohybovala od roku 1985.

„Dopad tohoto vývoje, dle našeho názoru, je zvýšení pravděpodobnosti pořádání voleb během příštího měsíce, a tím zvýšení pravděpodobnosti brexitu bez dohody na konci října,“ komentuje dění banka JP Morgan.

Zdroj: Reuters, Guardian

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688