Patria (Patria Finance)
Dluhopisy  |  19.08.2019 16:40:02

Tři způsoby, jak vydělat na dluhu se záporným výnosem

Hromada dluhopisů se záporným výnosem narostla celosvětově na skoro 17 bilionů dolarů. Vložit finanční prostředky do aktiv, kde návratnost bude nižší než jejich nominální hodnota, může vypadat jako šílenost. Agentura Bloomberg představuje tři způsoby, jak by bylo možné zobchodovat je se ziskem.

Nejjednodušší cestou je doufat, že cena papírů nadále poroste. Sofistikovanější strategie se ovšem většinou točí kolem toho, jak zajistit, aby sazby financování byly ještě níže než negativní výnos. Lze to zajistit prostřednictvím měnových forwardů nebo na trzích se swapy. V řadě případů je tvar výnosové křivky úplně stejně důležitý jako úroveň výnosů.

Tři způsoby, jak vydělávat ve světě záporných výnosů

1. Půjčit si na relativně kratší období a vložit peníze do delších splatností, kde jsou výnosy obvykle vyšší, je jednou strategií, jak generovat návratnost i tehdy, když jsou výnosy menší než nula. Strategie „carry and roll“ pak slouží k tomu, jak při tom dosáhnout maximální návratnosti.
„Carry“ je v tomto případě kupón dluhopisu, který investor kupuje. „Roll“ je zhodnocení, kterého je možné u daného cenného papíru dosáhnout, když se posouvá směrem ke splatnosti.

Graf ukazuje, jak mohou obchodníci získat pozitivní návratnost prostřednictvím strategie „carry and roll“ na španělském trhu s dluhopisy i přesto, že výnosy do až 8leté splatnosti jsou záporné.



Investoři si mohou půjčit za španělskou tříměsíční repo sazbu, která je v současnosti zhruba na -0,4 %, a vydělat zhruba 3,5 bazického bodu v kombinované „carry and roll“ operaci tím, že si koupí 10letý dluhopis.

2. Další způsob, jak dostat návratnost ze záporných bondů, je prostřednictvím měnového hedgingu. Narůstající poptávka po dolarech znamená, že investoři, kteří jsou schopni držet prostředky v americké měně, mohou generovat kladnou návratnost ze záporných výnosů v Evropě a v Japonsku. Zápůjčka dolarů za jeny prostřednictvím tříměsíčních měnových forwardů nese roční výnos skoro 2,60 %. Tyto peníze potom investoři mohou nalít do bezpečných aktiv jako japonské 10leté dluhopisy, které ke konci páteční seance v Tokiu vynášely -0,235 %. Výsledný výnos se pak pohybuje zhruba 75 bazických bodů nad výnosy amerických 10letých Treasuries. Totéž je možné udělat i jinak s jednou obměnou, totiž půjčit si v eurech. Investor pak může získat více než 2,70 % z německých dluhopisů. Jestli tyto peníze investuje do italského dluhu, návratnost vyskočí na více než 4 %.



3. Zásadní pro investory je také to, aby se zaměřili na tvar křivky. Prudší sklon znamená příležitost půjčit si krátkodobě a investovat do delších splatností.

Například šestiměsíční úroková sazba LIBOR denominovaná v japonských jenech je v Japonsku mínus 5 bazických bodů. 20letý jenový úrokový swap je kladných 11 bazických bodů, takže výtěžek může být 16 bazických bodů.

Porovnat to můžeme se Spojenými státy, kde se šestiměsíční LIBOR v dolarech pohybuje kolem 2,03 % a 20letý úrokový swap je kotován jenom na 1,59 %, tedy o zhruba 40 bazických bodů níže.



Zplošťující se americká výnosová křivka nakonec může poslat finanční prostředky na řadu jiných trhů, které poskytují strmější alternativu.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

25.04.2024  Oznámení o aukci 1. tranše SPP 913 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
23.04.2024  CTP: Akvizice pozemků v Polsku Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688