Olívia Lacenová (xPartners)
Okénko investora  |  06.08.2019 16:50:45

Trump si “hraje” s akciovými trhy

 

Není to tak dávno, když jsme na podzim 2018 byli svědky výplachu na akciových trzích, kterými doslova zamávala eskalace napětí mezi USA a Čínou. Začátkem roku se situace uklidnila díky otevření společných jednání a zastavení kolotoče uvalování odvetných cel od jedné velmoci na druhou. Akciové trhy na dění reagovaly prudkým růstem, ale v posledních týdnech se situace opět otáčí. Obchodní válka mezi Washingtonem a Pekingem opět nabírá na obrátkách a trhy poslala v úvodu tohoto týdne do ztráty, která byla nejhlubší od začátku roku 2019.

Nejvíce si během pondělního obchodování odepsal index technologického trhu Nasdaq Composite, který se propadl o 3,47 procenta na 7 726 bodů. Index S&P 500 klesl o 2,98 procenta na úroveň okolo 2 845 bodů a index Dow Jones oslabil o přibližně 2,90 procenta a uzavřel těsně pod hodnotou 25 718 bodů.

 

 Důvodem, proč se všechny hlavní sektory ocitly v červených číslech bylo uvalení cel na dovoz dalšího čínského zboží ve výši 10 procent, o kterých koncem minulého týdne na svém Twitteru informoval americký prezident Donald Trump. Cla na zboží v hodnotě 300 miliard USD mají vstoupit v platnost již 1. září 2019. Trump, který není spokojen s výsledkem dosavadního jednání tímto způsobem zatlačil do pozadí možnost uzavření nové obchodní dohody s Čínou v době, kdy globální ekonomika vykazuje známky recese a vyvolal „paniku“ u investorů, kteří začali prodávat akcie a nakupovat dluhopisy, či drahé kovy. Ačkoli filozofií Trumpa, je udržovat trhy v zelených číslech, aktuální rozhodnutí, které je poslalo do minusových čísel z mého pohledu zřejmě souviselo s faktem, že v posledních týdnech dosáhly hlavní indexy nového maxima, a tak si i výraznější korekci spojenou s dalšími cli „mohl“ dovolit.

Výraznou kerekci v důsledku vyvolané paniky na trzích zaznamenaly i evropské akciové trhy. Regionální index STOXX Europe 600 se propadl o 2,31 procenta na úroveň okolo 369 bodů, německý DAX si odepsal 1,8 procent na hodnotu okolo 11 658 bodů, britský FTSE 100 klesl o 2,47 procent těsně pod úroveň 7224 bodů a francouzský CAC 40 se snížil o 2,19 procent na úroveň okolo 5 242 bodů.

Negativní fundament zasáhl i ceny ropy. Zatímco lehká texaská WTI si odepsala 1 procento a obchodní den uzavřela těsně pod úrovní 55 USD za barel, hodnota severomořské Brent klesla o 3 procenta a obchodní den uzavřela pod hranicí 60 USD za barel.

Celou situaci zhoršuje fakt, že hodnota čínského jüanu reagovala v pondělí oslabením na 7,0508 USD, což představuje nejnižší úroveň za posledních 11 let. Zároveň jde o důležitou psychologickou hranici 7 CNY za USD, což vede k obavám, že by se mohla rozpoutat i měnová válka, což by aktuální dění na trzích značně vyostřilo. Pro porovnání – ještě koncem července dosahovala hodnota měnového páru USD/CNY úrovně 6,8838. 

 

K nervozitě na trzích přispělo i středeční rozhodnutí americké centrální banky FED, která snížila úrokové sazby poprvé od poslední finanční krize, což naznačuje značné obavy o vývoji americké ekonomiky. Banka však zároveň dodala, že rozhodnutím nechce spustit trend dlouhodobého snižování sazeb, které by naznačovalo ekonomický pokles.

Naopak, z aktuálního dění těží drahé kovy, například zlato, které pondělní obchodování uzavřelo na hodnotě 1476 USD za unci a stříbro, jehož hodnota se pohybuje na úrovni okolo 16 USD za unci. 

Olívia Lacenová

Hlavní Analytik xPartners

Ve světě finančních trhů začínala na oddělení sales, kde se věnovala klientům obchodujícím prostřednictvím CFD certifikátů. Fascinoval ji zejména svět akcií a komodit, kterým se chtěla věnovat podrobněji. Rok a půl strávila psaním odborných článků na tuto tématiku v redakci Hospodářských novin. Momentálně se zabývá analytickou činností, kde se věnuje hlavně trhům s komoditami a vývoji drahých kovů, které ve fyzické podobě považuje za nejlepší formu zajištění majetku proti nejistotě.



xPartners - Investiční služby

xPartners

Doba je dynamická a nabízí inovativní investiční příležitosti. Proto jsme tu my, mezinárodní společnost poskytující spolehlivé a bezpečné investiční služby po celém světě včetně České republiky - s lokální podporou v rodném jazyce a propracovaným systémem vzdělávání.

Více informací na: https://www.xpartners.com



Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 14:07  Investice od milionu už dávno není jen pro „vyvolené“ Michal Brothánek (AVANT IS)
St   8:49  Pohonné hmoty začínají zlevňovat. Bude trend pokračovat? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út   9:14  Trhy podceňují šance na recesi Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688