Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  11.07.2019 09:34:03

Ekonom Petr Dufek: Inflace ustupuje, meziročně ceny vzrostly o 2,7 %

V červnu se spotřebitelské ceny meziměsíčně zvýšily o 0,2 %, a to především v důsledku zdražení některých potravin a sezónního zvýšení cen dovolených. Meziroční inflace sledovaná a cílovaná centrální bankou se tentokrát snížila z předchozích 2,9 % na aktuálních 2,7 % a vzdálila se tak od horní hranice tolerančního intervalu ČNB.

Více než polovina meziroční inflace jde stále na vrub rostoucím cenám bydlení. Citelný je nejenom nárůst nájmů, ale především pak energií, které reagují na vývoj cen v zahraničí. Za bydlení si lidé v průměru připlácejí 5,5 %, nicméně dopad na jednotlivé domácností je odvislý od typu bydlení, lokality, způsobu vytápění apod.

Viditelně dražší jsou letos i služby v oblasti ubytování a stravování, cestovního ruchu apod. v důsledku rostoucích mzdových nákladů a samozřejmě i silné poptávky, která se zvyšuje díky rostoucí kupní síle obyvatel. I proto je inflace u služeb výrazně vyšší než v případě zboží v obchodech, kde se navíc zostřuje konkurence mezi kamenným a virtuálním prodejem.

Aktuální inflace nebude mít s největší pravděpodobností dopad na rozhodování centrální banky, i když je tři desetiny procentního bodu nad současnou, nicméně už starou, prognózou. ČNB se bude řídit svým novým výhledem, který bude mít už na začátku srpna k dispozici. A tuzemská inflace, která navíc směřuje k nižším hodnotám, nebude tentokrát sehrávat až takovou roli. Zvlášť když stále přetrvávají nebo dokonce zesilují zahraniční rizika a nejistoty. A významný nebude nejspíše ani kurz koruny odchylující se od modelu ČNB.

Co čekat dále? Inflace by v příštích měsících mohla zamířit ještě níže a dostat se na dohled dvouprocentního cíle ČNB. Vzhledem k tomu, že zřejmě dojde k výraznému navýšení spotřebních daní, nebude návrat na cíl rychlý ani v příštím roce. Z pohledu ČNB však nejde o nic podstatného, protože změny nepřímých daní patří přímo do výjimek z plnění inflačního cíle.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688