Inspektoři našli tisíce závadných potravin. Tyto se šidily nejčastěji
Přes tři a půl tisíce nevyhovujících šarží potravin a dalších výrobků odhalili vloni inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v roce 2018. Nejčastěji byly v nevyhovující kvalitě cukrovinky, med, víno, masné výrobky, mléčné výrobky a ovoce. Mezi českými potravinami našli inspektoři nejmenší podíl závadných, naopak největší byl mezi těmi dováženými ze států mimo Evropskou unii.
Podle výroční zprávy, kterou SZPI zveřejnila ve čtvrtek, provedli inspektoři v loňském roce 43 401 kontrol v provozovnách potravinářských podniků. V rámci kontrol našli 3 514 šarží nevyhovujících potravin a dalších výrobků, drtivou většinu z toho přímo na pultech obchodů.
"Mezi nejproblematičtější komodity z hlediska kontrolních výsledků patřil med (46,3 % nevyhovujících šarží z hodnocených), masné výrobky (19 %), víno (23,9 %), čerstvé ovoce (16,9 %), mléčné výrobky (18,3 %), skořápkové plody (28,2 %) a doplňky stravy (14 %)," uvedl mluvčí Radoslav Pospíchal. Ze zveřejněné výroční zprávy vyplývá, že ještě větší podíl nevyhovujících šarží zachytili inspektoři u čokolády a cukrovinek (53,9 %).
Nejpoctivějšími potravinami byly ty české, u nichž inspektoři zjistili jen 13 % nevyhovujících šarží. U potravin ze zemí EU to bylo 16,9 % a u těch ze třetích zemí to byla celá čtvrtina.
Vloni se při kontrolách provozoven inspektoři zvlášť zaměřili na ty, které prodávají kebab a gyros. Ve výroční zprávě upozorňují, že při tom vycházeli z informací ze zahraničí a z vlastních zkušeností. "Bezpečná příprava této potraviny je hygienicky velmi náročná a současně i pestrost použitých surovin dává možnost zaměnit deklarovanou surovinu alespoň z části za jinou, zpravidla výrazně levnější," vysvětlují inspektoři, proč se zaměřili na kebaby a gyrosy.
Ze sedmi kontrolovaných vzorků bylo pět vyhodnoceno jako závadné. V kebabech z hovězího a telecího masa totiž našli kontroloři i kuřecí a krůtí maso. Z 21 kontrolovaných provozoven zjistili u pěti porušení hygienických pravidel.
Inspektoři se také podívali na to, co používají restaurace a fast foody ke smažení. Provedli kontroly v 77 provozovnách, více než pětina (21,5 %) z 93 vzorků fritovacích olejů byla ale vyhodnocena jako potravina nevhodná k lidské spotřebě
Potěšující jsou ovšem výsledky kontroly programu Ovoce a zelenina do škol. Z 35 vzorků, které při kontrolách inspektoři odebrali, nebyl ani jeden závadný. Kompletní zprávu SZPI najdete ZDE.
TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.
Poslední zprávy z rubriky Z domova:
Přečtěte si také:
Prezentace
06.05.2024 Distributoři EG.D a Bayernwerk spustili projekt...
02.05.2024 SCHLIEGER loni zaznamenal čtyřnásobný nárůst...
Okénko investora
Jakub Petruška, Zlaťáky.cz
Olívia Lacenová, Wonderinterest Trading Ltd.
Udržitelné elektromobily? Ani náhodou. Mechaniků je nedostatek a vozidla končí na vrakovištích
Mgr. Timur Barotov, BHS
Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway
Miroslav Novák, AKCENTA
Michal Brothánek, AVANT IS
Petr Lajsek, Purple Trading
Ali Daylami, BITmarkets
Jiří Cimpel, Cimpel & Partneři