TNBiz (TN.cz)
Dům a stavba  |  02.06.2019 08:19:11

Chcete si pořídit nemovitost? Na tyto věci si dejte pozor.

Když se lidé rozhodnou pořídit si nemovitost, často podle odborníků podlehnou tlaku realitního makléře nebo majitele. Přitom by stačilo, aby si dali na čas a vše si prověřili. Zaměřit by se měli především na lokalitu, stav nemovitosti a na majitele.

Pro většinu lidí je koupě nemovitosti důležitým krokem v jejich životě. Bohužel po čase zjistí, že naletěli prodávajícímu nebo realitnímu makléři. Dále pak nemovitost nemusí odpovídat jejich představě, nebo dopravní dostupnost může být horší, než si mysleli. Proto by se podle odborníků měli lidé zaměřit na tři základní věci, které jsou při koupi důležité.

 

Jako první je třeba si prověřit lokalitu. Pokud se byt nebo dům nachází mimo velká města, nemusí být doprava vyhovující. Pokud se na prohlídku nemovitosti dostavíte dopoledne, neznamená to, že k večeru bude dostupnost stejná. Určitou roli mohou hrát také parkovací místa. Není příjemné, když dorazíte domů a zjistíte, že nikde nezaparkujete.

 

V rámci lokality by se lidé měli zaměřit i na školy nebo školky, aby děti nemusely jezdit každý den několik kilometrů za vzděláním. Důležité je i okolí. "Ze zahrady či louky vedle vyhlédnuté nemovitosti se snadno může vyklubat stavební parcela, na níž za pár měsíců vyroste další dům, který bude překážet ve výhledu z balkonu či okna. Informace o vedlejších pozemcích jsou přitom snadno dostupné on-line," řekl Drahomíra Zedníčková ze společnosti TopGis.

 

Pokud chcete mít jistotu, že pozemek před vámi je pole a ne stavební parcela, informace si můžete ověřit v plánu obce na městském úřadu nebo na webových stránkách měst.

 

 

 

Za druhé si ověřte stav nemovitosti. Prověřit byste si měli střechu, vnitřní rozvody, fasádu, podlahy nebo okna. Dále také izolaci a statistiku. Pokud si nejste jisti, že byste nedostatky poznaly, můžete se obrátit na specializovanou firmu nebo stavební inspektory.

 

Za třetí si prověřte majitele. "Je třeba si v prvé řadě ověřit, že prodávající je skutečně majitelem bytu, případně se jedná o společné jmění manželů a k prodeji bude třeba souhlas obou manželů. K tomu poslouží aktuální výpis z listu vlastnictví, který lze za poplatek získat na katastru nemovitostí, on-line, případně na pobočkách Czechpointu na každé poště," uvedl Pavel Šalomon, hlavní konzultant společnosti Denarius Gold.

 

Pozornost je třeba věnovat také omezením, jako je zástavní právo nebo věcné břemeno. "V případě, že na nemovitosti vázne zástavní právo, není třeba věšet hlavu. Ve většině případů je to kvůli hypotečnímu úvěru majitelů. V takovém případě se dá hypotéka při koupi vyplatit nebo převzít," dodal Pavel Šalomon. Informace o nemovitosti si můžete ověřit při vystavení výpisu z listu vlastnictví.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688