TNBiz (TN.cz)
Zákony a právo  |  30.05.2019 11:32:41

Test DNA prokázal, že syn není jeho. Soud ho odmítl zbavit otcovství

Smutný případ zhroucených rodinných vztahů musely rozetnout až soudy. Po rozvodu muž pomocí DNA testu zjistil, že chlapec, jemuž byl jedenáct let otcem, není jeho biologickým potomkem. Zažádal proto o zrušení otcovství a krajský soud mu dal za pravdu. Žena, která však jeho setkávání se synem po rozvodu bránila, však s rozhodnutím nesouhlasila a hnala jej k Ústavnímu soudu.

V komplikovaném rodinném případu dali ústavní soudci zapravdu matce, která odmítala zrušení otcovství. A to přestože její bývalý muž, který o zrušení zažádal, není biologickým otcem dítěte.

Důvodem pro rozhodnutí soudců je hlavně porušení práv matky dítěte na spravedlivý proces, kterého se měly dopustit soudy nižších instancí. Ústavní soud se ale vyjádřil i k samotné problematice uznávání otcovství.


Podle soudců je po více než 11 letech od narození hocha nutno nahlížet na případ spíše ze sociálního, než biologického hlediska. Za otce je tedy uznáván spíše ten, kdo po celý život dítěte v této roli vystupuje. "Ústavní soud si je vědom, že s plynutím času podle všeho neodvrátí procesní ani lidský vývoj případu," uvedla mluvčí soudu Miroslava Sedláčková.

Chlapec se narodil v roce 2005, 40 dní po uzavření manželství jeho rodičů. Od roku 2007 pracoval jeho otec v zahraničí. Domů se vracel jednou za měsíc na týden až deset dní. Synovi se intenzivně věnoval, stejně tak jako chlapcovi prarodiče.


Poté však muž zjistil, že jeho žena žije s jiným, a v roce 2015 nastal rozvod. Dvojice se dohodla, že muž bude na hocha platit sedm tisíc korun měsíčně a byly určené dny, kdy se s ním měl vidět.


Matka návštěvám ovšem bránila. V soudním zápisu stojí, že svému bývalému muži opakovaně říkala, že se s ním syn nechce stýkat. Muž si nechal udělat test DNA, podle nějž zjistil, že není chlapcovým biologickým otcem.

Muž proto požádal okresní soud, aby jej zbavil otcovství, ten mu však nevyhověl. Odvolal se proto ke krajskému soudu, který už v jeho prospěch rozhodl. S tím však nesouhlasila matka a případ se dostal na stůl ústavním soudcům.


Ze soudního výslechu vyplynulo, že výsledky testu DNA na muže těžce dopadly a špatně se s nimi vyrovnává. O setkávání se synem již nestojí, stejně tak jako prarodiče. Od rozvodu se s chlapcem viděl jen jednou, a to v roce 2016.


"Žena při výslechu uvedla, že jí není znám biologický otec nezletilého, neboť jeho početí bylo výsledkem nahodilého intimního styku. Svého muže považovala za otce, neboť měl s chlapcem stejnou krevní skupinu," stojí v soudním rozhodnutí.


Hoch soudu ale řekl, že muže i nadále považuje za svého otce a že se mu po něm stýská, stejně tak jako po společně strávených chvílích. To platí i o setkávání s babičkou a dědečkem. "Během slyšení se spontánně rozplakal, což vysvětlil tím, že se mu po otci stýská a přál by si, aby se rodiče zase dali dohromady," píše soud.


Před krajským soudem vystoupil i další muž, který by mohl být chlapcovým biologickým otcem. S ženou přibližně v době početí udržoval intimní styk, pak se ale rozešli. Nevěděl, že byla těhotná, nikdy mu to neřekla. Test DNA nepodstoupil a o otcovství se také nijak nehlásil. Krajský soud test DNA nepožadoval, svědectví mu přišlo věrohodné a mimo jiné vedlo k původnímu rozhodnutí o zrušení otcovství.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688