BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Makroekonomika  |  03.04.2019 15:56:30

FED nepotřebuje uvažovat nad snížením úrokových sazeb

Ekonomický poradce Bílého domu Larry Kudlow minulý týden řekl, že by FED měl okamžitě snížit úrokové sazby o 50 bazických bodů. Ekonomická data přicházející z největší světové ekonomiky však tento názor nepodpírají a vše nasvědčuje tomu, že by banky měla udržovat svůj stávající kurz. Akciové trhy pokračují v růstu poté, co zaznamenaly nejsilnější kvartál od roku 2009. Riziko globální recese však stále existuje, pokud se nepodaří USA a Číně vyjednat během následujících měsíců obchodní dohodu.

 

Trumpův sen o 3% růstu

Podle poradce Donalda Trumpa by měl FED „okamžitě“ snížit úrokové sazby. Uvedl to minulý týden v rozhovoru pro server Axios. Podobná kritika není překvapením vzhledem k opakovaným útokům americké prezidenta na adresu FEDu kvůli zvyšování úrokových sazeb. Následně však upozornil, že jeho návrh neznamená, že by na tom byl americká ekonomika špatně, naopak podle Kudlowa vypadá docela zdravě. Zásadním problémem se zdá být tempo zvyšování sazeb, kdy například minulý rok banka zvýšila základní úrokovou sazbu čtyřikrát. To podle Trumpovy administrativy brzdí ekonomickou expanzi ve větším růstu. Nedávno zveřejněný vládní rozpočet ve výši 4,7 bilionů dolarů by měl podle administrativy Donalda Trumpa zajistit americké ekonomice meziroční růst nad 3%, což jsou až příliš růžové vyhlídky. Podle odborníků se totiž v roce 2019 americká ekonomika k 3% růstu zdaleka nepřiblíží.

Poslední data z americké ekonomiky představují, že FED nemusí zmatkovat a uvažovat nad snížením úrokových sazeb. Nezaměstnanost se drží blízko padesátiletých minim s nejrychlejším tempem růstu mezd od krize v roce 2009 a jádrovou inflací nad 2% inflačním cílem banky. Obavy z dopadu vyšších úrokových sazeb na finanční trhy také vymizely, když za první kvartál rostly akciové indexy nejsilněji od roku 2009. Vše prozatím nasvědčuje tomu, že akciové indexy znovu brzy otestují svá rekordní maxima. Snížení úrokových sazeb by tak bylo s přihlédnutím na fázi ekonomického cyklu, ve které se nacházíme, kontraproduktivní.

 

Bez obchodní dohody roste pravděpodobnost recese

Ke snížení úrokových sazeb by tak mohly centrální banku donutit pouze dvě události. Kolaps finančních trhů, nebo nedosažení obchodní dohody s Čínou. Obě události jsou úzce propojené, vezmeme-li v potaz, že růst indexů je primárně hnán právě pozitivním očekáváním v podobě dosažení obchodní dohody. Riziko nedosažení obchodní dohody však stále přetrvává a mohlo by dostat světovou ekonomiku do recese. Některé společnosti již probíhající obchodní válka tvrdě zasáhla a v ohrožení jsou mimo jiné tisíce pracovních míst. Proto by měla být obchodní dohoda dojednána během několika následujících měsíců, což by zabránilo zhoršení podnikatelského sentimentu. Dosažení obchodní dohody mezi USA a Čínou je kritické také pro celou Evropu, která je závislá na expanzi zahraničního obchodu. Evropa však čelí dalším problémům, kde mimo jiné roste nejistota kolem brexitu a také pravděpodobnost tvrdého brexitu.

BOSSA

Makléřský dům polské banky ochrany životního prostředí zabývající se obchodováním na devizových, komoditních a akciových trzích. Na českém trhu působí od roku 2012, kde nabízí 130 investičních nástrojů, měny, komodity a akciové indexy. Bossa podléhá dohledu České národní banky ale i polské KNF.

Více informací na: www.bossa.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Čt 11:41  FED mírní vyjádření k sazbám, čeká se na Apple Research (Česká spořitelna)
Čt 10:54  Problémy v průmyslu přetrvávají Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688